Bezig met laden...
Blog menu
16 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Welke voeding geef ik bij urinewegproblemen van mijn hond?

Het voer dat jij geeft, speelt een belangrijke rol bij het algemeen welzijn en de gezondheid van je huisdier. Geef je hond daarom een hondenvoeding op maat en aangepast naar zijn/haar behoeftes. Heeft je hond last van blaasproblemen, zoek dan een voer met een aangepast mineralengehalte dat de gezondheid van de blaas optimaal ondersteunt. Om in de toekomst terugkerende klachten te vermijden, blijf je best rekening houden met het soort hondenvoer je viervoeter krijgt. In dit artikel leer ik je alles over speciaal hondenvoer dat zowel therapeutisch als preventief kan ingezet worden bij urinewegproblemen. Genezen én voorkomen dus, dat kan met de correcte voeding! 

Welke voeding geef ik bij urinewegproblemen van mijn hond?

Het voer dat jij geeft, speelt een belangrijke rol bij het algemeen welzijn en de gezondheid van je huisdier. Geef je hond daarom een hondenvoeding op maat en aangepast naar zijn/haar behoeftes. Heeft je hond last van blaasproblemen, zoek dan een voer met een aangepast mineralengehalte dat de gezondheid van de blaas optimaal ondersteunt. Om in de toekomst terugkerende klachten te vermijden, blijf je best rekening houden met het soort hondenvoer je viervoeter krijgt. In dit artikel leer ik je alles over speciaal hondenvoer dat zowel therapeutisch als preventief kan ingezet worden bij urinewegproblemen. Genezen én voorkomen dus, dat kan met de correcte voeding! 

Urinewegaandoeningen bij de hond

De meest voorkomende boosdoeners zijn de bacteriën en de (struviet)kristallen. Beide veroorzaken een blaasontsteking met de typische klachten van moeilijk plassen, veelvuldig kleine plasjes doen, pijn bij plassen, bloed in urine, etc. Heel ongemakkelijk en vervelend, voor je viervoeter.

Als een hond een bacteriële blaasinfectie heeft, is het risico op kristallen groot want door aanwezigheid van bacteriën in de urine, verandert de pH. Hierdoor ontstaat een gunstig milieu voor mineralen om te gaan neerslaan tot kristallen. Kristallen kunnen ophopen tot stenen. Deze kristallen en stenen zorgen voor heel wat schade aan de blaaswand. De blaas gaat dan ontsteken en er is bloed in de urine aanwezig. Geen reden tot paniek, want een blaasontsteking is perfect behandelbaar. De bacteriële infectie wordt behandeld met een geschikt antibioticum voorgeschreven door de dierenarts. Ook pijnstilling is zeker aangeraden.

Struvietkristallen kunnen opgelost worden met speciale voeding, calciumoxalaatkristallen/stenen niet. De laatste soort dient, afhankelijk van de grootte en ernst, operatief verwijderd te worden. Speciale voeding specifiek ontwikkeld ter ondersteuning van de urinewegen, kan een belangrijk onderdeel van de behandeling zijn maar is nog meer noodzakelijk om terugkerende blaasontsteking te voorkomen.

Royal Canin Urinary S/O 

Wat doet deze voeding?

Royal Canin heeft een reeks hondenvoer, specifiek voor honden met urinewegproblemen

De voeding kan de vorming van blaasgruis op verschillende manieren beïnvloeden. Via de samenstelling van de voeding kan de pH van de urine verhoogd of verlaagd worden. Daarnaast bevat deze voeding een uitgebalanceerd gehalte aan mineralen waardoor de kans op steenvorming drastisch vermindert.

Door een hoog gehalte hoogwaardige eiwitten in de voeding (het vochtgehalte in de natvoeding en maaltijdzakjes is verhoogd) zal de waterinname van de hond verhogen en zal hij vaker plassen. De urine wordt verdund en de blaas gespoeld, waardoor de kans kleiner is dat kristallen samenklonteren en er minder tijd is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. 

Struviet

Afhankelijk van het soort kristal gevonden wordt in de urine van je hond (meestal struviet), zal je hond een blaasgruisdieet moeten starten. Royal Canin Urinary S/O is een voeding die stuvietkristallen oplost door de urine pH te verlagen. Bovendien werkt deze voeding preventief tegen terugkerende struviet en ook tegen oxalaatvorming. Deze voeding is geschikt voor honden die op hun normaal gewicht zijn. 

Uraat en cystine

Royal Canin Urinary U/C Low Purine is een voeding die de vorming van uraat en cystinekristallen tegengaat door de urine pH te verhogen. 

Honden met neiging tot overgewicht

We weten dat honden met overgewicht sneller neiging hebben om kristallen in de urine te vormen. Beter neem je voor deze honden een blaasgruisvoer dat minder calorieën en dus een lagere energiewaarde bevat. Ook voor gecastreerde en gesteriliseerde honden is dit aangeraden. Royal Canin Urinary S/O Moderate Calorie is een blaasgruisdieet voor zware honden, gesteriliseerde/gecastreerde honden of honden die neiging hebben om te verdikken.

Oudere honden (+7)

Voor onze oudere rakkers is Royal Canin Urinary S/O Ageing 7+ is in het leven geroepen. Dit is een blaasgruisvoeding voor honden ouder dan 7 jaar. Naast het oplossen van de kristallen in de urine, hebben oudere honden extra ondersteuning nodig tegen ouderdomsklachten. Deze voeding is dus speciaal samengesteld voor de senoir hond.

Natvoer

Van elk van bovenstaand droogvoer, bestaat eveneens een natvoer-variant . Droogvoer combineren met natvoer is bij dieren met blaasgruis altijd een goed idee omdat ze dan voldoende vocht binnenkrijgen waardoor de urine wordt verdund. De kans is dan kleiner dat kristallen beginnen samenklonteren en problemen veroorzaken.

 

Uitproberen? Maak een keuze uit ons gamma topmerken


Veel gestelde vragen

Mag mijn hond permanent op een blaasgruisdieet blijven staan? 

Ja dat mag. Zeker wanneer jouw huisdier heel gevoelig is aan de vorming van blaasgruis, is het zelfs aangeraden dit dieet een tijdje te blijven doorgeven. Advies is wel om de 6 maand de urine van uw hond eens te laten controleren bij de dierenarts. Honden die lijden aan hartfalen en/of nierfalen worden beter een andere voeding voorgeschreven.

Zijn er nog andere voorzorgsmaatregelen die ik kan nemen om blaasontsteking bij mijn hond te voorkomen? 

Behalve het hondenvoer van je kameraad te wijzigen, heb ik nog 5 andere tips die een grote hulp kunnen zijn in het verdere leven van je hond. Dewelke dat zijn, kom je hier te weten. 

Ik geef mijn hond graag een traktatie. Welke hondensnacks passen bij zijn blaasgruisdieet? 

Omdat je hond een speciaal blaasdieet krijgt, is het logisch dit ook door te trekken in zijn hondensnacks. De lekkernijen die hij van je krijgt, mogen geen afbreuk doen aan zijn dieet, want dan kan je weer van voor af aan beginnen. 

We raden jou deze hondensnacks aan, passend bij een blaasgruisdieet: 

Reacties