Bezig met laden...
Blog menu
18 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

5 tips om je hond te behoeden voor blaasproblemen

Niemand ruimt graag 'ongelukjes' van zijn huisdier op, nietwaar? Door je hond te helpen zijn urinewegen gezond te houden, kun je dat tot het verleden laten behoren. Gezonde urinewegen bij honden betekenen gezonde nieren en een gezonde blaas. De nieren spelen een essentiële rol doordat ze afvalstoffen uit het bloed verwijderen. Ze houden ook de normale vocht- en mineralenbalans in het lichaam in stand. Als je hond een gezonde blaas en gezonde nieren heeft, is de kans kleiner dat hij in huis plast door urineweginfecties en/of kristalvorming. Hier volgen 5 tips over hoe je de urinewegen van je hond gezond kan houden.

5 tips om je hond te behoeden voor blaasproblemen

Gezonde urinewegen bij honden betekenen gezonde nieren en een gezonde blaas. De nieren spelen een essentiële rol doordat ze afvalstoffen uit het bloed verwijderen. Ze houden ook de normale vocht- en mineralenbalans in het lichaam in stand. Als je hond een gezonde blaas en gezonde nieren heeft, is de kans kleiner dat hij in huis plast door urineweginfecties en/of kristalvorming. Hier volgen 5 tips over hoe je de urinewegen van je hond gezond kan houden.

1. Geef je hond veel water

Iedereen bestaat grotendeels uit water, en honden vormen daarop geen uitzondering. Water is de belangrijkste bouwsteen voor het leven. Zorg er dus voor dat je hond altijd over veel vers, fris water beschikt. Voldoende Geewateropname zorgt ook voor een optimale functie van nieren en blaas.

Een gezonde hond drinkt 50 ml per kg per dag. Dit betekent dat een hond van 10 kg een halve liter per dag drinkt en een hond van 20 kg ongeveer een liter. Een hond die ook natvoer krijgt, heeft minder vocht nodig omdat het natvoer al vocht bevat.

Let op het drinkgedrag van je hond: drinkt hij voldoende of eerder abnormaal veel? Beide kunnen wijzen op heel wat aandoeningen. Maak je je zorgen over het drinkgedrag van je hond, contacteer dan je dierenarts om je hond te laten controleren. Heeft je hond last van een nier- of blaasprobleem, dan moet hij juist gestimuleerd worden om veel water te (blijven) drinken. Neem in ieder geval nooit het water weg bij je hond.  

2. Laat je hond vaak genoeg uit

Honden met blaassteentjes of een blaasinfectie hebben een heel vervelend gevoel in de onderbuik dikwijls met pijn waardoor ze hun plasje niet lang kunnen ophouden. Je doet je hond dan een plezier om hem heel regelmatig de kans te geven om buiten te gaan plassen. Zo vermijd je dat je dier zich schuldig gaat voelen als er een ongelukje in huis gebeurt, door iets waar hij helemaal niet kan aan doen. Ook voor honden zonder problemen, is het gezond op regelmatige tijdstippen (een hond houdt van regelmaat!) eens de kans te krijgen de blaas volledig te ledigen. 

3. Geef je hond een aangepaste voeding

Het voer dat je je hond geeft, speelt een belangrijke rol bij haar algemene gezondheid en welzijn. Als bij je hond urinewegproblemen zijn vastgesteld, zoek dan een voeding met een aangepast mineralengehalte om de gezondheid van de blaas te ondersteunen. Zijn bij je hond struvietkristallen of steentjes in de urine gevonden, dan zal hij op een dieet gezet worden om die steentjes te gaan oplossen. Geef je dier dus altijd een aangepaste voeding voor zijn/haar probleem en volg het advies van de dierenarts strikt op.

Op zoek naar dergelijk dieetvoer? Neem een kijkje in ons uitgebreid gamma hondenvoer voor honden met gevoelige urinewegen

4. Houd je hond op een ideaal gewicht

De levensstijl van eigenaar en hond spelen een heel belangrijke rol in het ontstaan van blaasproblemen. Vooral te weinig beweging en overgewicht zijn grote risicofactoren. Ga vaker wandelen, neem andere routes (dit stimuleert extra markeren), speel eens een leuk spelletje in de tuin, ...Op die manier zorg je ervoor dat je hond op zijn gewicht blijft. 


Je hond heeft het ideale gewicht als:

  • De ribben goed voelbaar zijn en bedekt zijn met een normale vetlaag
  • De taille achter de ribben van boven zichtbaar is
  • De buik is opgetrokken gezien vanaf de zijkant

Ook met een hondenvoer op maat kan je je hond zijn slanke lijn laten behouden. Enkele aanraders:

5. Bezoek regelmatig jouw dierenarts

Wanneer je dieren hebt, is een jaarlijkse gezondheidscontrole bij je dierenarts sowieso een must. Naast de nodige vaccinaties en bescherming tegen ectoparasieten krijgt je hond een uitgebreid klinisch onderzoek om vroegtijdig eventuele aandoeningen te kunnen opsporen. Hoe ouder een dier is, des te belangrijker zo'n check-up wordt. Honden die gevoelig zijn voor terugkerende blaasontsteking worden best om de 6 maand hun urine gecontroleerd op kristallen.

Advies nodig? 

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Neem gerust contact op met onze dierenarts, Valerie. Zij lost al jouw hondenvragen met plezier op! 

Reacties