Bezig met laden...
Blog menu
23 februari 2021
Advies van onze dierenartsen

Eerste hulp bij blaasontstekingen bij honden

Blaasontstekingen bij honden zijn niet aangenaam, noch voor de hond, noch voor het baasje. Plast je trouwe viervoeter plots binnen, dan is dit niet noodzakelijk zijn schuld. Het kan immers op blaasproblemen wijzen. Om de goede huisvrede te bewaren tussen jou en je hond, maar ook om het beestje te vrijwaren van onnodige pijn, geven we een overzicht van hoe blaasontstekingen bij honden ontstaan, welke oplossingen er zijn en hoe je dit probleem voorkomt.

Eerste hulp bij blaasontstekingen bij honden

Blaasontstekingen bij honden zijn niet aangenaam, noch voor de hond, noch voor het baasje. Plast je trouwe viervoeter plots binnen, dan is dit niet noodzakelijk zijn schuld. Het kan immers op blaasproblemen wijzen. Om de goede huisvrede te bewaren tussen jou en je hond, maar ook om het beestje te vrijwaren van onnodige pijn, geven we een overzicht van hoe blaasontstekingen bij honden ontstaan, welke oplossingen er zijn en hoe je dit probleem voorkomt.

Hoe ontstaan blaasontstekingen?

Blaasproblemen bij honden worden meestal veroorzaakt door bacteriën die aanwezig zijn op de vagina of voorhuid van je hond. Wanneer deze bacteriën verhuizen naar de blaas van je geliefde viervoeter, kan dit aanleiding geven tot een blaasontsteking.

Hoe herken je blaasontsteking bij je hond?

Bepaalde abnormale gedragingen kunnen een teken aan de wand zijn dat je hond met blaasproblemen kampt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • onzindelijkheid;
  • vaak moeten plassen; of
  • moeite hebben met plassen.

Als je een blaasontsteking bij je hond vermoedt, contacteer dan zo snel mogelijk de dierenarts. De symptomen kunnen immers pijnlijk zijn voor je huisdier.

4 tips voor een gezonde hondenblaas

Preventie is de beste zorg. Door te letten op de volgende punten, kan je heel wat leed bij je hond afwenden: 

1.      Geef voldoende water

Net zoals sommige mensen, drinken honden soms te weinig water. Zorg daarom dat er steeds vers water beschikbaar is voor je dier. Om helemaal zeker te zijn dat je hond voldoende water drinkt, voorzie je het best 50 ml per kg per dag. Een hond van 10 kg heeft dagelijks bijvoorbeeld 500 ml of een halve liter water nodig. Drinkt je trouwe viervoeter abnormaal veel meer of minder, dan kan dit wijzen op een medisch probleem. 

2.      Laat je hond vaak uit

Waak erover dat je hond vaak genoeg de kans krijgt om buiten een plasje te doen. Gemiddeld laat je jouw vriend best 3 tot 4 keer uit per dag: ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds en net voor het slapengaan. Je hond is soms te beleefd om aan te geven dat hij nodig moet en vaak laat hij het pas weten wanneer de nood het hoogste is. In zulke gevallen houdt hij zijn plas soms te lang op, wat op lange termijn nefast kan zijn voor de blaas. Door je hond meer momenten te geven waarop hij zijn gevoeg kan doen, help je zijn urinewegen gezond te houden en blaasontstekingen te vermijden.

3.      Houd je hond op een ideaal gewicht

Deze stap is niet alleen cruciaal om blaasproblemen bij je hond te voorkomen, maar ook om te verzekeren dat je huisdier niet te dik wordt. Je hond hoeft niet meteen mee op de kar van intermittent fasting te springen, maar door zijn gewicht regelmatig te controleren, kan je blaasproblemen voorkomen. Let erop dat de ribben van je hond goed voelbaar zijn, maar tegelijk ook bedekt zijn met een gezonde vetlaag.

Evenwichtige voeding – zoals het light urinewegdieet van Royal Canin – maakt daarbij het verschil. Dit hondenvoer is caloriearm én houdt de urinewegen van je hond spik en span: twee vliegen in een klap dus. Verder is voldoende beweging van belang, dus ook je huisdier mag gerust elk jaar meedoen met de goede voornemens van het hele gezin. Je hond drie tot vier keer per dag buiten laten is voldoende, maar zorg ervoor dat het beestje daarbij ook zijn energie kwijt kan. Vijf minuten wandelen per beurt is daarvoor een haalbare richtlijn, al houd je best ook rekening met de bewegingsvereisten van het ras.

4.      Bezoek regelmatig de dierenarts

Met deze tip maak je je wellicht het minst populair bij je huisdier. Toch is het belangrijk dat je hond een keer per jaar bij de dierenarts langsgaat voor een uitgebreid klinisch onderzoek. Zo kom je  mogelijke aandoeningen zo vroeg mogelijk op het spoor. Je hond zal hier ook de nodige vaccinaties toegediend krijgen. Als je hond gevoelig is voor blaasontstekingen, ga je best om de zes maanden even langs bij de dierenarts.

Hoe wordt een blaasontsteking bij honden behandeld?

Stelt de dierenarts een blaasontsteking vast bij je hond, dan zal hij of zij waarschijnlijk antibiotica en pijnstilling voorschrijven. Medicijnen zijn uiteraard belangrijk, maar blijf zeker rekening houden met bovengenoemde tips, zodat je huisdier er zo snel mogelijk weer bovenop komt. Het is ook belangrijk dat hij de juiste voeding voorgeschoteld krijgt. We raden hierbij het urinewegdieet van Royal Canin aan, omdat dit een aangepast mineralengehalte bevat dat ideaal is om de blaas van je hond gezond te houden. Goedgekeurd door 9 op de 10 dierenartsen!

Meer weten over welk hondenvoer de blaas van je hond gezond houdt? Neem een kijkje in ons uitgebreide aanbod!

Reacties