Bezig met laden...
Blog menu
28 december 2022 overgewicht
Advies van onze dierenartsen

Hoe ga ik om met het bedelgedrag van mijn hond?

Als dierenarts sta ik huisdiereigenaren op verschillende manieren bij. Zo kwamen de baasjes van Spyke, een bruine labrador, niet met een gezondheidsprobleem maar met een gedragsprobleem op consultatie. Sinds de feestdagen heeft Spyke altijd zin in iets lekkers, en staat hij dus bij elk lekker hapje te bedelen…

Hoe ga ik om met het bedelgedrag van mijn hond?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Als dierenarts sta ik huisdiereigenaren op verschillende manieren bij. Zo kwamen de baasjes van Spyke, een bruine labrador, niet met een gezondheidsprobleem maar met een gedragsprobleem op consultatie. Sinds de feestdagen heeft Spyke altijd zin in iets lekkers, en staat hij dus bij elk lekker hapje te bedelen…”

Spyke

Consultatie: bedelgedrag.

Spyke heeft als labrador aanleg voor overgewicht. Het is dus belangrijk om dit gedrag snel en correct af te leren. Voor de zekerheid bekijk ik Spyke even goed, en zet ik hem op de weegschaal. Hij is ook al wat verdikt. Daar moet dus zeker iets aan gedaan worden. Verder is Spyke in topconditie en moeten de baasjes zich geen zorgen maken. Ik wil wel nog weten hoe Spyke zich tijdens de feestdagen gedragen heeft. 

De diagnose: gedragsprobleem.

Spyke heeft een gedragsprobleem, tijdens de feesten zat hij steevast onder tafel. Daar kon hij lekker snoepen van al het gevallen eten. Er waren ook kleinere kinderen aanwezig, zij hebben Spyke af en toe iets lekkers gegeven. Zo heeft Spyke tijdens de feestdagen dus een flinke hoeveelheid extraatjes op. Daardoor is hij toch wat verdikt. Dieetvoeding kan Spyke helpen om terug op zijn ideale gewicht te komen.

Behandeling: routine en structuur.

Spyke krijgt een dieetvoeding , en ook dieetsnacks . Ik raad aan om hem de komende maand heel gestructureerd eten te geven. Altijd op hetzelfde moment zijn maaltijden, maximum één extra snack per dag, en enkel snoepjes bij een moment van training. Op die manier wordt het voor Spyke heel duidelijk wanneer hij zich aan iets lekker mag verwachten. Het is best dat de baasjes nadien ook gestructureerd te werk blijven gaan. Al laat ik hen natuurlijk zelf beslissen hoe vaak ze Spyke willen belonen. Ik geef hen nog een kleine tip: de BCS of 'Body Condition Score' . Hiermee kan je thuis zelf nagaan of je hond overgewicht heeft. Het is een beetje zoals de BMI voor mensen. Deze tool helpt heel goed, want gewicht zegt niet altijd alles. Elke hond heeft een andere bouw, een verschillend formaat, en ook het geslacht speelt een rol.

Het effect.

Na een maand neem ik nog eens contact op met de baasjes van Spyke. Ik wil weten of het gedrag verbeterd is, en of hij geen last heeft van overgewicht. Gelukkig krijg ik goed nieuws, Spyke luistert erg goed en bedelt bijna niet meer. Het zal natuurlijk langer duren om het gedrag volledig af te leren.

  • Als het voor jouw hond niet goed lukt om het bedelen af te leren, kan je altijd verder advies vragen bij een gedragstherapeut
  • Heeft je hond last gekregen van overgewicht? Dan kan een dieetvoeding de oplossing zijn
3 Tips voor jou:
Beloon positief gedrag.

Leer je hond aan dat hij op een bepaalde plek moet blijven terwijl jij eet. Beloon je hond dan enkel voor dat gedrag, en niet tijdens jouw maaltijd. Interval beloning werkt het best. Zo weet je hond dat hij altijd kans maakt op een snoepje, ook als hij er eens geen krijgt. Beloon liefst met gezonde snacks , zo creëer je met training geen gewichtstoename.

Geef voldoende aandacht.

Als je hond bedelt kan het goed zijn dat hij gewoon wil spelen. Bijvoorbeeld honden die regelmatig aan hun voerbak gaan staan, zoeken vaak de aandacht van hun baasje. In plaats van eten te geven kan je dus gewoon even samen spelen. Variatie is daarbij altijd goed, nieuw speelgoed kan wonderen doen. Je hoeft natuurlijk niet op elke vraag naar aandacht van je hond in te gaan. 

Laat je hond een taakje doen.

Je hond laten werken voor zijn eten klinkt misschien barbaars. Toch is dit voor je hond juist heel fijn. Hersenwerk of snackdispensers zoals een Trixie Snackbal zorgen voor mentale stimulatie tijdens het eten. Hierdoor gaat je hond minder schrokken, en heeft hij een portie plezier gehad. Echt een win-win dus.

Puur wetenschappelijk.

Honden leren het bedelen aan door verschillende situaties. Tijdens de feestdagen heeft er misschien iemand je hond toch iets van tafel gegeven. Ook kan je hond zichzelf belonen door gemorst voedsel van de grond te eten. Je hond wordt dus ongewild beloond voor dit gedrag. Daarnaast kan het zijn dat je soms wél eens iets geeft, zoals een stukje fruit of een snoepje. Helaas werkt af en toe belonen averechts. Je hond gaat namelijk denken dat hij soms wél iets krijgt, daardoor is het moeilijker om dit gedrag af te leren. Het is dus best om nooit op het bedelen in te gaan. Wil je iets geven? Doe dat dan niet in de buurt van de tafel, niet tijdens het bedelmoment, en liefst nadat je hond een taakje deed.

Reacties