Bezig met laden...
Blog menu
12 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Je hond borstelen

Heb jij een langharige viervoeter of een ijdeltuit die graag geborsteld wordt? Maak komaf met weerbarstig haar door je hond een borstelroutine aan te leren. Een leuk kam -en geluksmomentje voor jullie beiden. Hoe vaak kam je een hond, waarmee en hoe juist, dat kan je allemaal lezen in dit blogartikel! 

Je hond borstelen

Mijn hond borstelen: hoe, waarmee en hoe vaak? 

Je hond borstelen, je hoeft het niet als een noodzakelijk kwaad te zien! Het goede nieuws is dat borstelen kan bijdragen tot de band die jij opbouwt met je hond. Zie het als een leuk momentje jou en je huisdier. Je hond kan zelf immers zijn vacht niet optimaal verzorgen en kan wel wat hulp van zijn baasje gebruiken. Vooral honden met lang haar en zware honden (die zichzelf niet kunnen onderhouden achteraan) hebben extra verzorging nodig. Het minder goede nieuws is dat er honden zijn die deze nieuwe routine helemaal niet zien zitten en lelijk kunnen tegenspartelen. Maar ze kunnen het leren! Hieronder geef ik je een aantal tips om je harige vriend te leren borstelen en kammen. Let's do this! 

Is het nodig mijn hond te borstelen? 

Niets ‘moet’ natuurlijk, maar het is aangeraden om je dier gemiddeld 1 x per week te borstelen. Zie het als onderdeel van de algemene verzorging van je hond. 

Dit zijn de voordelen:

  • Vermindert haarverlies
  • Voorkomt de vorming van klitten
  • Verwijdert vuil en schilfers
  • Zorgt voor verdeling van talg, die een gezonde glans geeft aan de vacht
  • Zorgt voor een lekkere massage en bloeddoorstroming van de huid
  • Stimuleert de haargroei tijdens de rui
  • Zorgt voor een betere band tussen jou en je viervoeter

De ideale borstelroutine met deze 4 tips

Hoe pak je dat nu aan, een hond kammen? Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Eigenlijk zou dit deel moeten uitmaken van de pup zijn opvoeding. Dat wil zeggen dat hem dit aanleert. Veel mensen hebben de neiging om hun hond te gaan kammen als hij lekker ligt te slapen in zijn mandje. Jij gaat dan naar hem toe terwijl je hond eigenlijk naar jou hoort te komen voor zijn borstelmomentje. Laat je hond steeds ongestoord op zijn plekje slapen.

Om je hond te laten wennen aan het borstelen, ga je stap voor stap te werk: 

1. Kies een vaste plaats

Voor het borstelmoment kies je beter een plaats waar zowel de hond als jijzelf een comfortabele houding kan aannemen. Op een tafel op jouw hoogte bijvoorbeeld. Zorg voor een stevige tafel die niet wiebelt en leg een antislip matje of een deurmat onder je hond. Hou je hond stevig vast zodat hij er niet afspringt.

2. Wennen aan de tafel en het aanraken

Laat je hond stap voor stap kennis maken met de tafel. Bouw de periodes dat je hem op de tafel zet op in tijd. Begin eerst met korte momentjes enkel op de tafel staan. Beloon hem telkens nadien. Bouw vervolgens langere momentjes in. Opnieuw belonen. Dan raak je je hond aan op de tafel, eerst op de plekken waar hij het heerlijk vindt gestreeld te worden. Nek, rug en dijen enzoverder.

Als je hond dit rustig toelaat, beloon hem opnieuw en laat hem van tafel gaan. Dan ga je naar de moeilijkere plekken zoals hoofd, oren, poten, onder de buik en liezen. Neem er zeker de tijd voor en maak er geen strijd van.

Niet vergeten: Kalm baasje = kalme hond!

3. Wennen aan de hondenborstel

Je hond is nu gewend om op de tafel aangeraakt te worden. Het is nu tijd om de hondenkam of hondenborstel erbij te halen. Een kam/borstel kies je afhankelijk van het haartype van je hond. Begin te borstelen eerst op de makkelijke plaatsen, vervolgens op de moeilijkere maar borstel nog zeer losjes en niet grondig. Blijft je hond hier ontspannen bij, beloon hem met iets lekkers en laat hem van de tafel gaan.

De volgende keer borstel je iets grondiger. Borstel laagje per laagje naar boven. Maak voor jezelf een volgorde waarin je borstelt. Op die manier zal je nooit plekken overslaan. Borstel altijd met de haren mee. Begin op de makkelijke plaatsen en daarna de moeilijkere. Borstel in het begin nog niet te lang.

Als je hond onrustig wordt, wacht dan even tot hij terug rustig is, borstel hem nog even kort, beloon hem en haal hem van tafel. Je hond mag niet leren dat je stopt met borstelen als hij onrustig wordt. Jij bepaalt wanneer het borstelen stopt.

Dit lukt al aardig, niet? 

4. Klitten

Bij langharige honden kunnen de haren verklitten tot warrige ‘dreadlocks’. Klitten zijn niet erg, je hoeft ze alleen tijdig te ontdekken. Klitten haal je eruit door eerst te borstelen met een hondenborstel met kromme tanden (bv een slickerborstel) en dan te doorkammen met een hondenkam.

Soms zijn klitten zo vervilt tot op de huid en soms zijn het er zo veel dat kammen niet meer helpt. De oplossing daarbij is de vacht scheren. Dat laat je het best doen bij een professioneel trimsalon of bij de dierenarts.

Een grote hulp om klitten te vermijden in de toekomst, is het gebruik van een hondenconditioner of een ontwarrende shampoo tijdens het wassen. Een Pharmapets-tip is de Dermazyme Gold Shampoo : deze bevat de 2 in 1! 

Welke hondenkam of hondenborstel heb ik nodig? 

Het juiste materiaal gebruiken voor de vachtverzorging van jouw hond is heel belangrijk. Je zorgt liever voor dat je de haren kamt en de huid niet beschadigt. Er zijn veel verschillende hondenborstels en kammen op de markt. Om de bomen door het bos te zien, zet ik ze even op een rij:

 

HONDENBORSTELS

De slickerborstel

Dit is de meest verkochte hondenborstel. Ideaal om klitten te ontwarren en voor honden met dikke vacht of lang haar.

De rubberborstel

Voor honden met korte vacht. Het verwijdert loszittende haren. Enkel in de ruiperiode gebruiken.

De pennenborstel

Voor langharige honden en werkt ook om klitten uit de vacht te verwijderen.

De poetsborstel

Zorgt voor de afwerking na een borstelbeurt. Deze hondenborstel maakt de haren van je hond zacht en laat de vacht glanzen. Zowel voor langharige honden als voor kortharige honden.

 

HONDENKAMMEN

De vlooienkam of klittenkam

Bij deze kam zitten de tanden heel dicht op elkaar en dient om te controleren op vlooien. Je kan er ook klitten mee ontwarren.

De herderhark

Ideaal om losse haren uit de ondervacht te verwijderen. Geschikt voor honden met veel lang haar en een ondervacht zoals bijvoorbeeld herdershonden.

De Furminator

Van deze kam ben ik grote fan!

De kam is geschikt voor honden met een dichte ondervacht die zowel kort als halflang haar hebben. Hij is ontzettend effectief om loszittende haren te verwijderen tijdens en na de ruiperiode. Vermindert het haarverlies van je hond. Niet gebruiken buiten de ruiperiodes in.

 

Wanneer borstel ik het best mijn hond? 

Dat hangt af van het vachttype van je hond. Gemiddeld 1 keer per week borstelen, zeker in de ruiperiode is de algemene regel. 

Voor honden met heel kort haar volstaat het minder frequent te kammen.  

Vachtverzorgende voeding

Een kwalitatieve hondenvoeding kan je dier een handje helpen om een optimale vachtconditie te bekomen. Zeker hondenvoer met specifiek vachtverzorgende werking! 

Een vachtverzorgende voeding focust op de vacht en huid van je hond. Het resultaat is minder haarverlies, meer glans en een gezond haarkleed. 

Net wat je zocht? Probeer ze nu uit! 

Advies nodig? 

Heb je nog niet helemaal het antwoord op je vraag? 

Laat mij jou helpen door mij een mailtje te sturen! 

 

Ik wens jou alvast veel borstelplezier,

 

Valerie

Dierenarts bij Pharmapets

Reacties