Bezig met laden...
Blog menu
11 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Waarom verliest mijn hond zoveel haar?

Je kent het ongetwijfeld! Het voorjaar is nog maar begonnen en je moet al elke dag die stofzuiger boven halen om plukken haar te stofzuigen en te pas en te onpas van kledij veranderen. Want je hond of kat verliest hopen haar. Is dit wel normaal en wat kan je er zelf aan doen? Onze Pharmapets expert vertelt je er alles over!

 

Waarom verliest mijn hond zoveel haar?

Je kent het ongetwijfeld! Het voorjaar is nog maar begonnen en je moet al elke dag die stofzuiger boven halen om plukken haar te stofzuigen en te pas en te onpas van kledij veranderen. Want je hond of kat verliest hopen haar. Ook in het najaar zitten we terug in hetzelfde schuitje. De ruiperiode komt 2x per jaar voor. In het voorjaar (april, mei, juni) wanneer je dier zijn zomervacht krijgt en in het najaar (oktober, november, december) wanneer de overschakeling naar wintervacht gebeurt. Deze groeicyclus van het haar van je hond is absoluut normaal. Bij dieren die binnenshuis leven en dus geen temperatuurschommelingen ondergaan, kunnen de ruiperiodes verstoord zijn en kan haarverlies het gehele jaar door aanhouden. Ook zieke dieren, drachtige teefjes of zogende teefjes kunnen meer last hebben van haarverlies. Wat kan je zelf doen om de vachtconditie van je dier te verbeteren? Heel wat! Tips en tricks van onze dierenarts vind je hieronder! 

Verliest mijn hond te veel haar? 

Vooraleer we spreken van extreme haaruitval bij de hond, is het belangrijk te weten dat elke hond 2 keer per jaar een ruiperiode (in de lente en de herfst) doormaakt en dan overmatig veel haar kan verliezen. Dit is normaal. Bij dieren die binnenshuis leven, kan haarverlies het gehele jaar door aanhouden. Ook minder fitte dieren zoals zieke dieren, drachtige of zogende honden verliezen meer haar. 

Vanaf wanneer wordt het dan onrustwekkend?

  • Als er kaalheid optreedt (= alopecie)
  • Als er huidletsels te zien zijn zoals roodheid, schilfers, puistjes, …
  • Als je dier zich overmatig krabt
  • Als je beestjes tussen de haren ziet
  • Als er nog andere bijkomende symptomen aanwezig zijn zoals overmatig drinken/plassen of gebrek aan energie

Indien je bovenstaande zaken herkent bij je hond, is er meer aan de hand en maak je beter eerst een afspraak met je dierenarts. 

Oorzaken van abnormaal haarverlies bij de hond

In principe kan elke huidaandoening die uw hond heeft aanleiding geven tot haaruitval. Veel huidziekten veroorzaken huidletsels met eveneens kale plekken of kaalheid. Maar ook als uw hond jeuk heeft door een huidprobleem dan gaat hij zich krabben, likken en schuren. Dit kan na een tijdje leiden tot haarverlies, omdat bepaalde regio’s van de huid verzwakken.

Een tweede bekende boosdoener is de vlo. Deze kleine parasiet irriteert de huid van je hond en zorgt voor een intense jeuk waardoor je hond gaat krabben. Dit leidt tot haaruitval. Typische plekken van haarverlies door vlooienbesmetting zijn ter hoogte van de staartbasis, achterrug en nek.

Ook voeding speelt een héél belangrijke rol bij de vachtconditie van je huisdier. De gezondheid van je dier start namelijk van binnenuit! Kies dus voor een kwalitatieve voeding (veel commercieel voer verkrijgbaar in de supermarkt bevat ontoereikende hoeveelheden vitaminen en mineralen), je zal ongetwijfeld een verschil merken het hele jaar door. Haar bestaat namelijk uit keratine, waarvan de bouwstenen uit de voeding van je hond komen. Ook biotine is een belangrijke ondersteunende voedingsstof van de huid en bij het beschermen van de vacht tegen klachten als haarverlies.

Voorkom voedingstekorten bij je hond door hem een uitgebalanceerde hondenvoeding te geven. Onze Pharmapets dierenarts Valerie raadt zelfs voeding aan met specifieke focus op de huid en vacht door toevoeging van essentiële vetzuren zoals bijvoorbeeld Royal Canin Skin Care .

Verder zijn er nog een aantal zeldzamere aandoeningen die voor haarverlies bij honden kunnen zorgen zoals de ziekte van Cushing, een slecht werkende schildklier of tumoren van de eierstokken/testes. Sowieso dient een dierenarts de oorzaak van abnormale haaruitval vast te stellen.

6 tips om haarverlies bij je hond te verminderen

1. Kies kwalitatieve hondenvoeding

Zorg voor hondenvoer van de beste kwaliteit om de algemene conditie van je hond te ondersteunen. Om ook huid en vacht een extra boost te geven kan je zelfs kiezen voor een hondenvoeding die specifiek haar en huid versterken en ondersteunen. Zo’n voeding is zeker en vast aan te raden voor alle dieren met huidproblemen maar even goed voor gezonde dieren.

Ook eens proberen? Je merkt het verschil meteen!

2. Maak gebruik van supplementen

Tekorten aan vitamines uiten zich in een doffe, broze, schilferige vacht en extra haarverlies. Je kan gebruik maken van een extra vitaminen, mineralen en/of onverzadigde vetzuren door voedingssupplementen aan de voeding van je hond toe te voegen. Zo blijft jouw huisdier in optimale conditie en krijgt de vacht stevigheid en glans. 

Vachtverzorgende supplementen bestaan er in alle maten en vormen. Capsules, tabletten, een smakelijke pasta of siroop? Jij kiest! 

 
3. Vul aan met pipetten

Dit zijn spot-on flacons die je rechtstreeks op de huid tussen de haren (thv de schouders) van je dier dient aan te brengen. Ze geven extra glans en stevigheid aan de vacht. En een stevige vacht betekent minder haaruitval! Een win-win dus. 

Deze pipetjes zijn geschikt voor alle honden:

4. Bestrijd vlooien

Bescherm je lieve viervoeter tegen vlooien en hun eieren, liefst het hele jaar door! Kies voor pilletjes, pipetjes of een degelijke vlooienband. 

5. Regelmatig kammen

Behalve de correcte voeding, is ook de vachtverzorging van je huisdier van het grootste belang. Kam of borstel je hond regelmatig, zeker in de rui. Het is niet alleen een vorm van quality time tussen jou en je viervoeter maar vermindert effectief haaruitval en klittenvorming. Zelf hebben we zeer goede ervaringen met de Furminator kam. 

Lees alles over het borstelen van je hond in ons blogartikel 'Mijn hond borstelen: hoe, waarmee en hoe vaak?'

6. Regelmatig wassen

Je hond op regelmatige tijdstippen wassen is ook een manier om de losse haren te verwijderen. Gebruik hiervoor een dermatologisch goedgekeurde, milde shampoo. Neem nooit een shampoo voor mensen.

Voor de viervoeters die het niet fijn vinden om een lekker badje te nemen, is er droogshampoo. Droogshampoo is een soort mousse die je kan gebruiken in de vacht zonder dat je water nodig hebt. Super praktisch in gebruik en even doeltreffend om de vacht toch te verfrissen. 

Shampoo nodig? Dit is alvast onze selectie:

Haarverlies bij oudere honden

Haaruitval bij oude honden zien we dikwijls. Logisch ook, want senior honden (een hond is ‘senior’ gemiddeld rond zijn 7de levensjaar) hebben andere behoeftes dan adulte honden. Bij het ouder worden krijgen honden, net zoals bij mensen, al eens last van ouderdomskwaaltjes. Te zwaar/te mager worden, doffe vacht, dementie, hartproblemen, nierproblemen, artrose en een slechter zicht. Haaruitval of een dunner wordend haarkleed is doorgaans eigen aan oudere hondjes.

Ook qua voeding stellen oudere honden hogere eisen! Wanneer de huidige voeding onvoldoende voedingsstoffen bevat of de verteerbaarheid ontoereikend is, zal haarverlies ontstaan.

Kies dus voor je senior hond een voeding van hoge kwaliteit, met minder eiwit en zout om nieren en hart te ontlasten. Ook minder vet, minder fosfor en meer vezels is ideaal voor je oudere hond.

 

Bestaan er honden zonder haarverlies? 

Tot slot nog even over hondenrassen die geen tot weinig haar verliezen. Bestaan die wel? Jazeker! Misschien van belang om te weten bij het uitkiezen van een puppy. Nog een pluspunt is dat ze ook een goed alternatief zijn voor mensen die allergisch zijn aan hondenhaar. Het zijn 'hypoallergene' hondenrassen, zeg maar. 

Deze rassen verliezen weinig tot geen haar:

  • Bichon Frisé
  • Maltezer
  • Poedel
  • Basenji
  • Yorkshire Terriër
  • Chinese Naakthond
  • Schnauzer
  • Airdale Terriër
  • Shih Tzu

Advies nodig? 

Reacties