Bezig met laden...
Blog menu
18 maart 2021
Onderdeel van: Hond, Obesitas, Gezondheid
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Hond, Obesitas, Gezondheid

De gevaren voor een hond met overgewicht

Mensen streven naar het ideaal gewicht omdat dit hun gezondheid ten goede komt. Bij onze huisdieren is dat niet anders. Overgewicht kan de levenskwaliteit van je hond ernstig aantasten en aanleiding geven tot allerlei ziekten. In België is bijna de helft van de honden te dik. Verontrustende cijfers. Houd als eigenaar het gewicht van je hond goed in de gaten en grijp tijdig in. Ook al is het verleidelijk om je hond te 'verwennen' met alles wat hij superlekker vindt, besef dat zwaarlijvigheid vermijden ook bij de zorg voor je hond hoort. In dit blogartikel overloop ik de risico's van overgewicht, volg even met me mee.

 

De gevaren voor een hond met overgewicht

Wat zijn de gevaren voor een hond met overgewicht?

Mensen streven naar het ideaal gewicht omdat dit hun gezondheid ten goede komt. Bij onze huisdieren is dat niet anders. Overgewicht kan de levenskwaliteit van je hond ernstig aantasten en aanleiding geven tot allerlei ziekten. In België is bijna de helft van de honden te dik. Verontrustende cijfers. Houd als eigenaar het gewicht van je hond goed in de gaten en grijp tijdig in. Ook al is het verleidelijk om je hond te 'verwennen' met alles wat hij superlekker vindt, besef dat zwaarlijvigheid vermijden ook bij de zorg voor je hond hoort. In dit blogartikel overloop ik de risico's van overgewicht, volg even met me mee. 

Minder lang leven

Te veel vet kan het normaal functioneren van inwendige organen belemmeren. Zowel de levenskwaliteit als de levensverwachting van je hond worden erdoor verminderd. Algemeen wordt aangenomen dat de levensverwachting van je hond met 2 jaar wordt verkort. Stel dat je dan een grote hond hebt (grote honden leven minder lang dan kleine honden), dan heb je je hond maar een aantal jaren bij jou. 
 
Naast een aantal ziekten waar te zware honden een verhoogde kans op hebben, zijn te dikke honden ook trager, lomer, hebben minder uithoudingsvermogen (te merken tijdens de wandeling) en slapen meer. De levenskwaliteit van je hond gaat er dus op achteruit naarmate hij dikker wordt. Bovendien hebben ze een verhoogd anesthesierisico wanneer ze ooit een operatie moeten ondergaan en verdoofd moeten worden. 

Suikerziekte

Suikerziekte of Diabetes Mellitus kan ontstaan door overgewicht.

Hoe dan? Doordat zwaarlijvige dieren een verminderde gevoeligheid ontwikkelen voor het hormoon insuline, dat de bloedsuikerspiegel regelt. Doordat de insuline niet optimaal meer werkt, krijgt je hond een teveel aan suikers in de bloedbaan (= glycemie) met alle gevolgen van dien.

Het is dus echt van levensbelang dat deze honden gewicht verliezen. Een aangepast vermageringsprogramma is een goede start. Bij het bereiken van het ideale gewicht verdwijnt vaak de suikerziekte en de symptomen ervan.

Een typisch gevolg van suikerziekte is dat honden meer drinken (>100 ml/kg water per dag) en meer plassen. Merk je dit op bij je te zware hond, dan is het zeker raadzaam je dierenarts te raadplegen voor verder onderzoek.

Bewegingsproblemen

Te dikke honden dragen heel wat extra kilo's met zich mee. Het spreekt voor zich dat dit de gewrichten en de botten gigantisch belast worden door dat extra gewicht. Hierdoor slijten ze sneller en krijgt de hond last van pijnlijke botten en gewrichten. 

Herken je bij je trouwe makker 1 of meer van volgende symptomen, dan mag je richting gewrichtsproblemen denken:

  • Moeite met lopen
  • Stijfheid
  • Moeilijk recht komen uit de mand
  • Bij lang stilliggen moeilijk terug opstaan
  • Krakende geluiden bij opstaan
  • Niet meer kunnen/willen wandelen
  • Pijn bij beweging

Eens er slijtage op de gewrichten aanwezig is, is dit niet meer omkeerbaar. Je kan de pijn dan verlichten met medicatie en de mobiliteit verbeteren met een aantal supplementen maar de grootste positieve invloed zal zijn dat je hond vermagert. Ook andere orthopedische aandoeningen zoals gescheurde kruisbanden of geluxeerde knieschijven zullen sneller optreden bij honden die te zwaar wegen. 

Slechte huid-en vachtconditie

Een te zwaar dier kan zichzelf moeilijker verzorgen doordat de bewegingsvrijheid beperkt is. Hij kan zichzelf daarom niet proper likken op moeilijk bereikbare plaatsen. De huid-en vachtconditie van een hond met overgewicht gaat hierdoor achteruit. De huidbarrière zal ook minder goed functioneren en er zijn veranderingen in de talgproductie van de huid. De doorbloeding van de huid kan ook verstoord zijn. Dieren met overgewicht zullen dus over het algemeen makkelijker vacht- en huidproblemen ontwikkelen. 

Hart -en ademhalingsproblemen 

De conditie van een hond met overgewicht is vaak slecht. Daardoor heeft het hart moeite om het bloed in het lichaam rond te pompen en alle processen op gang te houden.

Ook de ademhaling komt in het gedrang, door de extra druk op de luchtwegen. Je hond zal sneller buiten adem geraken op de wandeling. Een verminderde algemene conditie zorgt er ook voor dat er extra voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden wanneer je viervoeter bijvoorbeeld in narcose moet gebracht worden voor een operatie. En ook zal hij vatbaarder zijn voor oververhitting in de zomer.  

Op zoek naar een vermageringsdieet voor je hond om verantwoord af te vallen? Probeer er eentje uit! 

Hulp nodig? 

Heb je vragen of heb je hulp nodig bij het uitkiezen van een voeding voor je dier? 

We helpen je uit de nood met gratis advies. Binnen de 48u mag je van ons een antwoord verwachten.

Reacties