Bezig met laden...
Blog menu
19 april 2021
Advies van onze dierenartsen

Oorontsteking bij de hond

Oorontsteking is 1 van de meest voorkomende aandoeningen bij de hond. Een ongecompliceerde oorontsteking valt prima op te lossen met de juiste oorproducten die de dierenarts zal voorschrijven. Thuis ga je dan een tijdje aan de slag om de oren van je hond beter te maken. Leuk zal je trouwe kameraad dit niet vinden telkens je met de oorproducten voor zijn neus staat, maar alles voor zijn gezondheid! Want een ooronsteking kan al snel verergeren, dus hoe sneller de ontsteking behandelen, hoe beter. Lees verder over de oorzaken, diagnose en de oorproducten. Leer wat je kan doen om oorontsteking in de toekomst te voorkomen! 

Oorontsteking bij de hond

Oorontsteking is 1 van de meest voorkomende aandoeningen bij de hond. Een ongecompliceerde oorontsteking valt prima op te lossen met de juiste oorproducten die de dierenarts zal voorschrijven. Thuis ga je dan een tijdje aan de slag om de oo-oren van je hond beter te maken. Leuk zal je trouwe kameraad dit niet vinden telkens je met de oorproducten voor zijn neus staat, maar alles voor zijn gezondheid! Want een ooronsteking kan al snel verergeren, dus hoe sneller behandelen hoe beter. Lees verder over de oorzaken, diagnose en de oorproducten. Leer wat je kan doen om oorontsteking in de toekomst te voorkomen! 

Oorontsteking of otitis, is 1 van de meest voorkomende aandoeningen bij de hond. In de meeste gevallen gaat het om een otitis externa. Dat is een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Een oorontsteking kan acuut optreden gedurende 1 tot 7 dagen of wordt chronisch wanneer ze langer dan 1 week duurt

Honden die vaak oorontsteking doen zijn de rassen met de lange hangoren zoals de Basset, Beagle, Cocker,...Omdat er onvoldoende luchttoevoer in de oren komt bij een hond met hangoren, hebben ze meer kans op ontsteking. Ook honden waarbij de oortjes veel plooitjes binnenin hebben, zoals bij de Bulldog bijvoorbeeld, zijn gevoelig. 

Wanneer je hond een fervente zwemmer is,  wees dan ook aandachtig voor oorontstekingen. Maak na het zwemmen steevast de oortjes goed droog, zodat geen vuil kan ophopen in de gehoorgangen.  

Hoe herken je een oorontsteking? 

  • Krabben aan 1 oor of beide
  • Schudden met de oren
  • Schudden met de kop
  • Scheefstand van de kop
  • Stinkende geur uit 1 of beide oren
  • Pijn bij aanraking van de oren

Als je 1 of meerdere van bovenstaande klachten herkent bij je hond, is de kans op oorontsteking groot. Maak een afspraak bij je dierenarts.

Krabben aan de oren wijst op oorontsteking

Waardoor krijgt mijn hond een oorontsteking?

 Omdat een oorontsteking verschillende oorzaken kan hebben, ga je best naar de dierenarts voor de diagnose. Stel nooit zelf je behandeling in.

  1. Vreemde voorwerpen – grasaren
  2. Oormijten: vooral bij puppy’s, is besmettelijk naar andere honden toe.
  3. Huidallergieën: Oorontsteking is typerend voor honden met atopie.
  4. Bacteriën: Gaat vaak met etter gepaard en wordt veroorzaakt door staven of coccen.
  5. Gisten: Komen als normale bewoners voor in de gehoorgangen maar gaan soms overwoekeren bij bacteriële infectie of onvoldoende luchttoevoer.

Diagnose van oorontsteking

De dierenarts zal uw hond grondig onderzoeken, met de otoscoop in de oren kijken en eventueel een uitstrijkje voor cytologie of een swab nemen. Op die manier kan hij de oorzaak van de ontsteking achterhalen. 

Indien de oorontsteking steeds opnieuw terugkeert, zal verder onderzoek geadviseerd worden zoals cultuur van de swab of allergietesten.

Hoe behandel je een oorontsteking bij je hond?

Breng het oorproduct voldoende diep in het oor aan

Dat is uiteraard afhankelijk van de oorzaak.
Grasaren worden onder verdoving verwijderd. Oormijten worden met speciaal oorproduct en pipetjes in de nek bestreden. Bacteriële infecties en gisten worden behandeld met geschikte oorproducten voorgeschreven door jouw dierenarts. Soms wordt een extra systemische behandeling ingezet. De behandeling van een allergische oorzaak is afhankelijk van welk type allergie aan de basis ligt.

Bij gebruik van lokale oorproducten reinig je beter de oren vooraf met een oorreiniger. Op die manier verwijder je eerst het vuil uit de oren en kan de oorzalf nadien beter inwerken.

Breng de oorzalf goed diep aan en masseer achteraf het oor. Behandel altijd zo lang als je dierenarts je voorschrijft en stop nooit de behandeling middenweg!

Wat kan je doen om je hond te behoeden voor oorontstekingen?

Wanneer je weet dat jouw hond gevoelig is voor oorontsteking hou je beter z'n oortjes goed schoon. Gebruik hiervoor regelmatig een oorreiniger, bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks. Oorreinigers bevatten stoffen die de gehoorgang verzorgen en ontsmetten. Hierdoor krijgen parasieten, bacteriën en gisten geen kans om te woekeren.

De oren van uw hond zijn heel belangrijke en gevoelige organen die het verdienen goed verzorgd te worden! En misschien gaat hij er ook iets beter door gaan luisteren

Reacties