Bezig met laden...
Blog menu
19 april 2021
Advies van onze dierenartsen

Oormijt bij de hond

Oormijten zijn vervelende beestjes die in het oor kruipen en daar voor jeuk zorgen. Als je je viervoeter dus vaak ziet krabben aan zijn oortjes of met de kop ziet schudden, is oormijt een mogelijke oorzaak. Ontdek hoe je weet of je hond oormijt heeft, hoe je zijn oren behandelt en hoe je je hond kan beschermen hiertegen. 

Oormijt bij de hond

Oormijten zijn vervelende beestjes die in het oor kruipen en daar voor jeuk zorgen. Als je je viervoeter dus vaak ziet krabben aan zijn oortjes of met de kop ziet schudden, is oormijt een mogelijke oorzaak. Ontdek hoe je weet of je hond oormijt heeft, hoe je zijn oren behandelt en hoe je je hond kan beschermen tegen deze plaaggeesten. 

Oorbeestjes

Oormijten zijn kleine uitwendige parasietjes of beestjes die in en rond de gehoorgangen van dier leven en niet met het blote oog te zien zijn. Ze zien eruit als kleine, witgrijze spinnetjes en ze zorgen voor heel wat jeuk en irritaties in de gehoorgangen van onze huisdieren.

De mijten veroorzaken irritatie door hun speekselvorming en daardoor wordt meer oorsmeer geproduceerd. Veel oorsmeer en een beschadigd oorkanaal vormen op hun beurt een prima klimaat voor secundaire bacteriën en gisten, waardoor een gecombineerde oorontsteking kan ontstaan. Oormijten komen het vaakst voor bij katten en puppies.

Microscopisch beeld een oormijt bij een hond

Wanneer jouw huisdier lang met dit probleem rondloopt en veel met de oren schudt, kan een bloedoor (oorschelphematoom) ontstaan doordat een bloedvaatje op de oorschelp scheurt ten gevolgde van het vele schudden. Ook kan de oorontsteking dieper en erger worden zodat een middenoorontsteking ontstaat. Deze 2 zaken zijn moeilijker te behandelen, wees er dus op tijd bij eens u uw diertje ziet krabben aan de oren!

Jeuk als voornaamste klacht

Typisch beeld van oormijt bij de hond

Je gaat beter naar de dierenarts wanneer je jouw dier veelvuldig ziet:

  • krabben aan de oren
  • schudden met de oren
  • schuren met de oren langs de muren/meubels
  • Maar ook wanneer u etter, overdreven veel vies oorsmeer of rode oren ontdekt bij uw huisdier, laat u hem beter checken op oormijt en oorontsteking. Een koffiedik-achtige smurrie in de oren is een typisch beeld van oormijt.  

De dierenarts kijkt met de otoscoop (oorkijker) naar een vergroot beeld van de gehoorgang en kan de beestjes zien lopen in het oor. Ook de mate van ontsteking kan bepaald worden en of het trommelvlies niet beschadigd is. Je kan de oormijt duidelijk zien op een uitstrijkje onder de microscoop. 

Oormijt behandelen

De behandeling bestaat enerzijds uit het afdoden van de mijten met behulp van maandelijks pipetten in de nek (een voorbeeld is Stronghold, verkrijgbaar bij jouw dierenarts) en anderzijds de secundaire infectie onder controle houden door middel van een oorzalf lokaal in het oor aan te brengen.

Alvorens de zalf dagelijks in het oor aan te brengen, moet het oor voldoende gereinigd zijn door het teveel aan oorsmeer weg te nemen. Dit kan met oorreinigers zoals Peptivet Otogel Oto-aid , Aurinet , Cleanaural en  Otodine

De zalf zelf (voorbeelden Surolan, Aurizon, Posatex, …) dient u door de dierenarts te laten bepalen en te laten voorschrijven. Ook controle nadien om te kijken of alle oormijten weg zijn, is noodzakelijk. Bij de kat bestaat er een oorzalf (Otimectin) die zeer effectief is tegen oormijten en die 3 keer in ieder oor moet aangebracht worden steeds met 1 week tussentijd. Oormijt valt heel goed te behandelen, zeker als je er op tijd bij bent! 

Is oormijt besmettelijk? 

Oormijt is niet besmettelijk voor de mens. Wel voor andere dieren zoals katten, honden en fretten. Konijnen zijn ook gevoelig aan oormijt, maar dit is een andere soort mijt.
Wanneer je dus een dier in huis hebt met oormijt, behandel dan sowieso tegelijk al je dieren mee. Indien deze nog geen symptomen hebben, doet u dit best met pipetjes in de nek. Uw dier kan ook drager zijn van oormijten (zonder symptomen), en kunnen dus nog steeds andere dieren besmetten.

Dierenadvies nodig? 

Je kan met al jouw dierenvragen terecht bij onze dierenarts Valerie! 

Reacties