Bezig met laden...
Blog menu
19 april 2021
Advies van onze dierenartsen

Mijn dier heeft een teek!

Het mooie weertje buiten doet verlangen naar een wandeling in de natuur samen met je hond. Ga je vaak op stap met je viervoeter, zorg dan dat hij beschermd is tegen teken! Maar ook wanneer je een tuin hebt en jouw trouwe makker graag buiten ravot, zorg je beter voor een effectieve bescherming. Leer hoe je een teek verwijdert en waarmee je je dier beschermt tegen deze vervelende parasieten. 

Mijn dier heeft een teek!

Help, mijn huisdier heeft een teek! 

Het mooie weertje buiten doet verlangen naar een wandeling in de natuur samen met je hond. Ga je vaak op stap met je viervoeter, zorg dan dat hij beschermd is tegen teken! Maar ook wanneer je een tuin hebt en jouw trouwe makker graag buiten ravot, zorg je beter voor een effectieve bescherming. Ook katten komen vaker buiten bij mooi weer, waardoor ook zij risico lopen. Leer hoe je een teek verwijdert en waarmee je je dier beschermt tegen deze vervelende parasieten. 

Hoe ziet een teek eruit? 

Teken zijn parasieten met 8 poten, een zwart kopje en een bruin/grijs lichaam. Ze komen vooral voor in bossen, struiken, tuinen met lang gras en wachten daar tot hun gastheer voorbijkomt.

Hun favoriete doelwitten zijn honden, katten, vogels en de mens. Ze boren met hun snoet door de huid van hun gastheer en haken zich op die manier vast. Daarna nemen ze een bloedmaaltijd en worden dubbel zo groot in omvang.

Meestal zijn ze duidelijk zichtbaar als een grijsbruin bolletje in de vacht van een huisdier. Als je een teek bij je huisdier ontdekt, check hem over heel zijn lichaam. Soms zitten er nog kleine teekjes verstopt. 

Zijn teken gevaarlijk?

Ja. 
Net zoals bij de mens kunnen teken ziekten overbrengen op je dier. De bekendste en meest voorkomende ziekte is de ziekte van Lyme. Dit is een ernstige aandoening bij mens en dier, veroorzaakt na een besmetting van de Borrelia bacterie die wordt doorgegeven via een tekenbeet. De symptomen van Lyme zijn koorts, sloomheid en een plotse kreupelheid.

Ook andere ziekten komen voor via teken zoals Babesiose, Ehrlichiose en Leishmania. Als je met je huisdier naar het buitenland reist, bescherm hem dan even grondig. 

Hoe een teek verwijderen?

Een teek verwijderen met een tekenhaak

Verwijderen met een normale pincet of met je vingers is niet aan te raden, je moet er immers voor zorgen dat het kopje van de teek niet in de huid blijft steken! Je gebruikt dus best een speciale tekenpincet of tekenhaakje zoals die van O'Tom , Exitick tekentang of  Frontline tekentang

  1. Neem de teek zo dicht mogelijk op de huid vanst met een pincet of tang en maak een draaibeweging (de richting maakt niet uit).
  2. Draai tot de teek loskomt.
  3. Controleer de volledige teek vooraleer je ze weggooit, het kopje moet aanwezig zijn. 
  4. Als de kop toch is komen vast te zitten, zal die eruit zweren (zoals een splinter) en zal er een bult ontstaan die na verloop van tijd zal verdwijnen.
  5. Ontsmet (met Isobetadine of iets dergelijk) de plaats waar de teek zat.

Als je merkt dat je huisdier ziek wordt nadien: sloom, koorts, stram lopen, ...contacteer dan zeker een dierenarts.

Opgelet! Verdoof een teek nooit met alcohol. Ze brengen dan hun speeksel in de huid van je dier wat voor ontstekingsreacties zorgt. 

Hoe kan ik mijn dier beschermen tegen teken?

Er bestaan verschillende producten waarmee je jouw huisdier kan beschermen en zelfs behandelen. Ze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts of de apotheek. We geven 4 voorbeelden:

  • Pil (enkel voor honden): een voorbeeld is Bravecto, een pil die 3 maand beschermt, en de teek verlamt zodat ze niet kan vastzuigen
  • Pipet: dit is een maandelijkse flacon met daarin een vloeistof die je aanbrengt in de nek van je huisdier. Voorbeelden zijn Advantix, Frontline, Vectra3D, Effipro,...
  • Halsband: een Seresto halsband biedt 7 maand bescherming tegen vlooien en teken. 
  • Spray: Frontline spray, Effipro spray,...sproei je herhaaldelijk over de vacht van je dier. Let op met de dosering. Handig bij puppy's & kittens, die nog te jong zijn voor pil, pipet of halsband. 

Opgelet: Gebruik producten voor de hond nooit bij katten! 

Daarnaast is het verstandig van als je gaat wandelen met je hond, altijd een tekenpincet  bij de hand te hebben. Daarmee kan je een vastgezogen teek zo snel mogelijk verwijderen.

Advies nodig? 

Heb je vragen over je huisdier, aarzel niet om onze hulp in te schakelen! 

Reacties