Bezig met laden...
Blog menu
19 april 2021
Onderdeel van: Hond, Hondenrassen
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Hond, Hondenrassen

Welk type hond past bij mij?

Welke hond past bij mij? Je ontdekt het gaandeweg hier in ons uitgebreid puppydossier!

Welke hond past bij mij? Je ontdekt het gaandeweg hier in ons uitgebreid puppydossier! In verdere rubrieken geef ik je een leidraad en vooral tal van tips die je doorheen het proces van een puppy kiezen zullen loodsen.

Een puppy in huis nemen is niet zomaar een beslissing, het is een heel grote beslissing, waar u niet te licht kunt overgaan. Tenslotte wordt dit je nieuwe metgezel voor de komende x aantal jaren! Pak de aankoop van een puppy dus niet aan zoals de aankoop van een wasproduct in de supermarkt maar ga doordacht te werk, neem uw tijd en worstel jezelf eerst door een checklist aan vragen. Eens je weet welk type hond en welk ras bij je passen, ga dan pas over tot het bezoeken van fokkers en tot slot een eventuele aankoop.

Alvorens je af te vragen wat voor ras te nemen, lijkt het mij logisch je af te vragen welk type hond bij jou (en je gezin) past. Maw wat verlang je van je hond, wat wens je ermee te doen en hoe moet hij eruit gaan zien? Hoe gemotiveerd ben je zelf in de opvoeding en training van je nieuwe pup? In een nestje pups zal je verschillende karakters zien (levendig, speels, terughoudend, angstig), dit wil echter nog niks zeggen. Het is namelijk de manier waarop u de pup verder gaat socialiseren en opvoeden die van wezenlijk belang zal zijn. Hierin zijn uw manier van leven en leefomgeving kritieke punten.

Reu of teef?
Eens u deze beslissing al maakt op voorhand, maakt het de keuze makkelijker als u een nestje bezichtigd. Welk geslacht je hond moet hebben, maakt niet echt uit, het is wat je wilt. Een reu zal sneller territoriaal gedrag vertonen eens volwassen. Een teefje heeft een 2 jaarlijkse loopsheid (met in min of meerdere mate de gepaard gaande bloeding) tenzij je ze laat steriliseren. Wat ik wel kan zeggen is dat voor een reutje castratie medisch gezien voordelig noch nadelig is voor de gezondheid (je hoeft een reu dus niet te castreren, tenzij bij hyperseksueel gedrag). Bij een teefje echter is sterilisatie ten zeerste aan te raden, dit als preventie tegen borstkanker op latere leeftijd, baarmoederontsteking en schijndracht.

Is je doelstelling zelf te fokken met je hond, dan is het misschien leuker om voor een teefje te gaan en het nestje zelf in huis te hebben. Het is wat je zelf wilt!

Temperament en karakter
Het temperament en karakter van je hond moeten matchen met je levensstijl! Ben je zelf een huismus, ga dan voor een echte huishond. Ben je heel sportief, neem dan een actieve buitenhond die graag werkt en beloop nodig heeft. Ben je niet veel thuis, kies dan voor een zelfstandige hond. Maar vergeet vooral niet: iedere hond, welk ras ook, heeft de nodige tijd en de aandacht van zijn baasje nodig! Ben je vaak in het buitenland of heb je nauwelijks tijd voor jezelf, begin dan niet aan een hond!!

Lichamelijke kenmerken
Zeker niet onbelangrijk, vooral dan de grootte van je toekomstige hond. Zoals eerder gezegd, laat je niet al te veel verleiden door die schattige Deense Dog pup, want die wordt in no time een reus van een hond! Kijk dus altijd vooruit en ga na wat de schofthoogte is van je uitverkoren ras op volwassen leeftijd. Woon je op een flat, neem dan een klein formaat. Woon je landelijk met een grote tuin, dan kan je al eens opteren voor een grote hond.

Schoonheid is relatief, het voornaamste is dat je pup gezond is. Uiterlijk bestaat er echt voor elk wat wils. Een hond bestaat in alle geuren en kleuren, ook van elk ras bestaan er varianten in kleur en vachttype. Langharige, ruwharige en draadharige rassen vergen meer vachtverzorging dan kortharige. Witte honden moet u vaker wassen dan donkere, etc…

Als u van plan bent om met uw puppy naar shows te gaan of ermee te fokken, zorg er dan voor dat aan alle rasstandaarden wordt voldaan.

Reacties