Bezig met laden...
Blog menu
19 april 2021
Onderdeel van: Hond, Puppy/nieuwe hond
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Hond, Puppy/nieuwe hond

Eerste bezoek van je pup aan de dierenarts

Plannen jij en je pup een eerste dierenartsbezoekje? Ontdek onze tips in ons Pharmapets-puppydossier, geschreven door onze dierenarts.

Altijd spannend, zo’n eerste dierenartsbezoekje. Zowel voor de pup als voor het baasje kan dit wat stress met zich meebrengen. Je bereidt je dus best hierop voor:

Maak telefonisch indien mogelijk een vaste afspraak (ga liever niet in het spreekuur) en vraag vooraf aan de dierenarts welke documenten je moet meebrengen.
Maak een lijstje met al je vragen aan de dierenarts
Laat je pup voor je vertrekt nog eens uit in de tuin om zijn behoeften te doen
Zet de pup goed vast in de auto (of laat een 2de persoon je pup goed vasthouden), leg zijn favoriet speeltje of kussentje bij hem om je pup gerust te stellen en praat tegen je pup tijdens de rit.
Doe je pup steeds aan de leiband: in de wachtzaal en bij het binnentreden van de consultatieruimte.
Voorzie poepzakjes om onverwachte ‘accidentjes’ netjes te kunnen opruimen
Is je puppy te hevig in de wachtzaal (blaffen, kat gezien, ...)? Licht dan de wachtenden voor je in dat je even een kort wandelingetje buiten gaan maken bent met je pup.
Waar mag u zich tijdens deze eerste consultatie van je pup verwachten?
Korte kennismaking: al uw gegevens en die van uw pup worden in de computer ingelezen en de puppydocumenten worden gecontroleerd. De dierenarts zal voornamelijk het Europees paspoort met daarin het vaccinatieboekje van uw puppy controleren. Ook zal de dierenarts schatten of de werkelijke leeftijd van uw pup overeenkomt met datgene wat in zijn paspoort te lezen is.
Lichamelijk onderzoek: de dierenarts zal uw puppy eerst wegen en dan lichamelijk onderzoeken. Vervolgens worden hart en longen gecontroleerd en daarna ook vacht (kwaliteit en controle uitwendige parasieten), spieren, ogen, oren, bekje en navelstreek. Bij reutjes wordt gecontroleerd of de teelballetjes al zijn ingedaald.
In overleg met u zal een vaccinatieschema opgesteld worden en indien nodig (afhankelijk van hoe oud uw pup is en wat reeds bij de fokker gebeurd is) zal een eerste vaccin gegeven worden.
Ontlastingsonderzoek: mogelijks zal de dierenarts ook op inwendige parasieten controleren,
De beslissing om uw puppy te laten steriliseren/castreren: Voorkom onverwachte verrassingen door uw hond te laten steriliseren of castreren! Overleg het waarom, hoe en wanneer met uw dierenarts.
Ontworming en ontvlooiing van uw puppy: overleg met uw dierenarts de mogelijkheden en stel samen een schema op.
De voeding en verdere verzorging van uw puppy: dit kan je ook met de dierenarts bespreken als je hierover vragen zou hebben
U krijgt tijdens dit eerste bezoek ruim de mogelijkheid om al uw vragen te stellen

Reacties