Bezig met laden...
Blog menu
13 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe train je een hyperactieve hond?

Een hyperactieve hond is altijd in beweging en rust zeer zelden. Hij is actiever dan andere honden en heeft moeite zichzelf onder controle te houden en de bevelen van zijn baas te respecteren, voor wie de situatie snel vermoeiend wordt. ‘Helemaal gek’, de hyperactieve hond is in werkelijkheid het slachtoffer van een gedragsstoornis die belangrijk is om te behandelen door middel van spel, antistressproducten en veel geduld bij de opvoeding. 

Hoe train je een hyperactieve hond?

Een hyperactieve hond herkennen.

Een hyperactieve hond kan voor de eigenaar erg ingewikkeld zijn om mee om te gaan. Bij de minste beweging en het minste geluid reageert hij. Hoewel alle honden van nature actief zijn, kunnen hyperactieve honden niet stilzitten en kunnen ze ook destructief gedrag vertonen als ze zich vervelen.

Een hond die aan hyperactiviteit lijdt, kan ook slaapproblemen hebben. 'S Nachts maakt hij zijn baasje wakker om te spelen. Hij ontwikkelt soms ook eetluststoornissen en verslindt onmiddellijk de inhoud van zijn kom.

Hyperactieve honden zijn vaak moeilijker te trainen. Een hyperactieve hond zal zichzelf moeten leren beheersen. Dat kan je zeker trainen, maar wees ervan bewust dat het veel van je tijd en geduld zal kosten. 

Een hyperactieve hond trainen.

De oorzaak van de hyperactiviteit vaststellen.

Als jouw hond deze verschillende symptomen vertoont, raadpleeg dan je dierenarts. Hij zal in staat zijn de oorzaak van het probleem te achterhalen en passende oplossingen voor te stellen.

Hyperactiviteit wordt soms veroorzaakt door het Hs/Ha-syndroom en strenge controle zal dan noodzakelijk zijn. Afhankelijk van de verschillende stadia van deze aandoening kan de hond zelfs agressie tonen door te bijten of obsessief-compulsieve stoornissen te ontwikkelen.

Opgelet, hyperactiviteit bij honden wordt gemakkelijk verward met sociopathie, het begin van hypothyreoïdie of angststoornissen na een traumatische situatie of een scheiding. Soms is het zelfs een eenvoudig gebrek aan opleiding, als de puppy heel jong werd geadopteerd.

Blijf kalm tegenover een hyperactieve hond.

Een hyperactieve hond vraagt constant je aandacht en je kan snel je geduld verliezen. Boos worden en schreeuwen maakt de situatie echter alleen maar erger. Je moet kalm blijven en plotselinge bewegingen vermijden.

Soms is de beste oplossing om jouw hond te negeren als hij aandacht vraagt. Als hij blaft en springt om te spelen of te gaan wandelen, wacht dan tot hij kalmeert zonder hem enige aandacht te schenken.

Let op: dit betekent niet dat je wangedrag moet tolereren. Als jouw hyperactieve hond de neiging heeft de mensen om hem heen te bijten, wees dan standvastig en toon hem jouw ongenoegen. Straf hem niet: hyperactiviteit is een pathologie waarvoor hij niet verantwoordelijk is. Neem in plaats daarvan de tijd om aan grondige (her)opvoeding te doen en je hond verschillende gehoorzaamheidsoefeningen te laten uitvoeren. Als het je alleen niet lukt, doe dan beroep op de hondenschool of een hondentrainer. 

Kies voor speltherapie.

Een hyperactieve hond is per definitie veel actiever dan andere honden. Probeer op een goede manier gebruik te maken van zijn eindeloze energie, ondanks zijn gebrek aan gehoorzaamheid. Speltherapie is essentieel tijdens de opvoeding van een hond. 

Bied jouw hond verschillende activiteiten aan waarmee je hem goed gedrag kunt leren en hem kunt helpen met bewegen. Je kunt hem bijvoorbeeld leren jouw commando’s op te volgen door middel van een fluitje , clickertraining of herhalingsoefeningen. 

Geef duidelijk het einde van het spel aan door middel van een krachtig stemcommando in combinatie met een kenmerkend gebaar. Geef jouw hond geen paar minuten extra. Ga verder met je dagelijkse bezigheden en negeer de eventuele bezwaren van je hond.

Probeer antistressproducten voor honden.

Hyperactiviteit bij honden is een aandoening die moeilijk te genezen of te veranderen is. Er zijn echter antistressproducten voor hyperactieve honden. Je kunt bijvoorbeeld een natuurlijk kalmeringsmiddel bij je thuis proberen, speciale kalmerende hondenkledij of gedragstherapie-cd's met rustgevende geluiden.

Ook in de apotheek vind je ook antistressmedicijnen voor jouw hyperactieve hond. Dien met toestemming van jouw dierenarts natuurlijke tabletten toe of, in het geval van een hoog stadium van het Hs/Ha-syndroom, psychotrope geneesmiddelen op recept.

Pharmapets biedt jou

Reacties