Bezig met laden...
Blog menu
15 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Wat is othematoom bij honden ?

Othematoom is een traumatische ooraandoening die veel voorkomt bij honden. Het kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Heel vaak is het een incident dat verband houdt met te hard krabben: de hond verwondt de binnenste pinna, waardoor een hematoom ontstaat. Othematoom bij honden is geen absolute noodsituatie, maar de aandoening kan wel verergeren. Het is daarom raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor behandeling.

Wat is othematoom bij honden ?

Hoe ziet een othematoom bij de hond eruit?

Othematoom bij honden wordt soms ook gewoon "bloeduitstorting in de oorschelp" genoemd. Het is in feite een eenvoudig hematoom van de oorschelp. Een schok of te hevig krabben veroorzaakt een verwonding die leidt tot het scheuren van kleine bloedvaatjes en de vorming van een zakje bloed onder de huid. Hematomen in dit gebied zijn problematisch omdat de huid niet elastisch is en ze aanzienlijke spanning in de oorschelp veroorzaken. Hoewel dit hematoom indrukwekkend lijkt, is het niet levensbedreigend. Maar het veroorzaakt wel ongemak voor je huisdier.

Othematoom bij honden: oorzaken en behandeling.

Lopen alle honden risico op othematoom?

Othematoom bij honden is een veel voorkomende aandoening die alle honden kan treffen. Sommige rassen zijn echter iets kwetsbaarder dan andere. Dit is het geval bij cocker spaniels, teckels en meer in het algemeen bij alle honden met grote oren. Lange, flaporen zijn bijzonder kwetsbaar omdat ze meer worden blootgesteld aan schokken. Bovendien kunnen deze honden zichzelf verwonden door te heftig met hun hoofd en oren te schudden.

Wat veroorzaakt hematomen bij honden?

Een simpele schok kan een bloedvat scheuren en een oorhematoom veroorzaken. Een verwonding opgelopen tijdens een wandeling, een levendig spel of een gevecht kan gebeuren. Maar heel vaak is het de hond zelf die zichzelf verwondt, door te heftig krabben, bijvoorbeeld in het geval van schurft. Daarom is het zo belangrijk om je hond te beschermen tegen parasieten, vooral vlooien, teken en bijtende mijten.

Moet ik een arts raadplegen als mijn hond een othematoom heeft?

Een bloeduitstorting in het hondenoor is erg vervelend voor jouw hond, die de neiging kan hebben om zich meer te krabben. Zonder de juiste behandeling kan het hematoom in het oor van je hond verergeren en uiteindelijk scheuren of geïnfecteerd raken. Oorontsteking gaat vaak gepaard met een oorhematoom bij de hond. Hoewel een haematoom in het oor van een hond geen levensbedreigend noodgeval is, is het belangrijk om zo snel mogelijk jouw dierenarts te raadplegen zodat de aandoening goed kan worden behandeld.

Hoe wordt een oorhematoom bij de hond behandeld?

De behandeling van een oorhematoom bij de hond hangt af van de grootte van de laesie. Een kleine operatie is vaak noodzakelijk. Deze wordt uitgevoerd wanneer het hematoom gestabiliseerd is: het is dus mogelijk dat jouw dierenarts ervoor kiest om niet dezelfde dag nog in te grijpen. Er zijn twee mogelijke oplossingen. Je dierenarts kan puncties uitvoeren. Deze worden met een tussenpoos van enkele dagen onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Een operatie onder algehele narcose is heel gebruikelijk: het othematoom wordt ingesneden en schoongemaakt, waarna de huid dichter bij het plaveisel wordt gebracht om de bloeding uit het beschadigde bloedvat te stoppen.

Je hond beschermen tegen othematoom.

Een oorhematoom bij de hond is een veel voorkomende aandoening en complicaties zijn uiterst zeldzaam. Maar dit oorhematoom en de operatie die erop volgt zijn niet erg prettig voor je hond. Om de risico's te voorkomen, moet je je richten op hygiëne! Shampoo & Conditioner en kraag- of spraybehandeling: zorg ervoor dat je je trouwe metgezel altijd beschermt tegen parasieten. Je kunt de risico's ook aanzienlijk verkleinen door de oren van je hond regelmatig schoon te maken. Als je de aanwezigheid van onzuiverheden opmerkt en jouw hond de neiging heeft om te krabben, kan het otitis externa (of ooreczeem) zijn. Aarzel niet om je dierenarts te raadplegen: zo voorkom je dat jouw hond zweren krijgt!

Pharmapets biedt jou

Reacties