Bezig met laden...
Blog menu
20 april 2023
Advies van onze dierenartsen

Mijn hond wil zijn brokjes niet meer eten, wat kan ik doen?

Mijn advies is om na te gaan of je hond niet teveel snacks krijgt of stress ervaart. Daarnaast is een mogelijke verklaring voor verminderde eetlust dat je hond een kieskeurige eter is. Wij raden de voeding van Prospera Plus aan voor moeilijke eters.

Mijn hond wil zijn brokjes niet meer eten, wat kan ik doen?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

“Otto wil niet meer eten, ik denk dat hij ziek is…” Het baasje van Yorkshire terriër Otto is erg bezorgd omdat hij al enkele dagen niet meer eet. Deze vraag krijg ik wel vaker, en het antwoord is niet altijd een medisch probleem…

Op consultatie: voor verminderde eetlust.

Otto wordt kort onderzocht, het is vooral nodig om zijn routine in kaart te brengen Otto blijkt wel nog snacks te eten, en ook natvoer is geen probleem. Verder moet worden nagegaan hoelang Otto al slecht eet, en of hij is afgevallen.

Diagnose: moeilijke eter.

Net als wij kunnen honden kieskeurig zijn in wat ze lekker vinden. Aangezien blijkt uit onderzoek dat er niks mis is met Otto’s gezondheid, moeten we ervan uitgaan dat ze gewoon kieskeurig is geworden. Hij heeft intussen ook door dat hij nog steeds lekkere tussendoortjes krijgt, zelfs nog extra’s nu hij zijn voeding laat staan. Dit gedrag moet afgeleerd worden.

In sommige gevallen is er wel een medische oorzaak voor slecht eten. Ga altijd naar de dierenarts als je één van deze symptomen opmerkt:

  • Lusteloosheid
  • Stinkende adem
  • Overmatig (gal) braken
  • Diarree

Behandeling: nieuwe brokken van Prospera Plus.

Als je hond kieskeurig is, is het een goed idee om eens een ander merk te proberen. Prospera Plus staat bekend om zijn smakelijkheid en heeft 100% smaakgarantie. Dat wil zeggen dat als je hond het niet lust, je de voeding mag retourneren. De meeste honden vinden deze voeding erg lekker. Andere aangeraden en heel kwalitatieve brokjes:

Bij Prospera Plus let je, net als bij andere hondenbrokken, op het formaat en de leeftijd van je hond. Zo kies je de meest geschikte voeding voor je trouwe viervoeter.

Het effect: 

Otto hoeft geen andere brokjes meer te testen. Hij is meteen tevreden met zijn nieuwe voeding Prospera Plus Mini Adult . Het baasje van Otto is blij dat hij gezond en wel is. Ze kreeg van mij ook nog deze belangrijke tip: hou routine in de eetmomenten.

3 Tips als je hond  moeilijk eet:

Geef niet teveel snacks.

Wanneer je heel de dag snoepjes en ander lekkers krijgt, dan kan het zijn dat je hond bij het avondeten geen honger meer heeft. Daarnaast kan je hond ook denken dat hij toch iets veel lekkerder kan krijgen. Je viervoeter is slim en zal dan proberen om snoepjes te krijgen in plaats van zijn brokken. Als je hond zijn brokjes wél flink eet, kies dan liefst voor een gezonde snack als tussendoortje. 

Vermijd teveel stress.

Honden zijn dieren van gewoonte. Wanneer hun dagritme verstoord is, ervaren ze stress. Dit heeft een negatief effect op de eetlust van je viervoeter. Ben je net verhuisd, is er een hondje bijgekomen, of een andere wijziging in jullie leven? Dan kan het zijn dat je hond tijdelijk minder goed eet. Probeer dan zo snel mogelijk een nieuwe routine te vinden. Sommige honden hebben van nature meer last van stress, dan kan Adaptil een hulp zijn. 

Probeer een nieuwe voeding uit.

Het kan goed zijn dat je hond bepaalde smaken echt niet lekker vindt. Dan helpen bovenstaande tips niet en is de enige oplossing een nieuwe voeding proberen. Geef je hond voldoende tijd om aan deze voeding te wennen. Dit kan even duren. Meer info over de overgang naar een nieuwe voeding vind je in deze blog .

Puur wetenschappelijk.

Honden nemen net als wij verschillende smaken waar. Dat heeft soms een evolutionair voordeel. Ze houden over het algemeen niet van bitter. Dat zorgt ervoor dat ze bedorven voedsel zullen vermijden. Verder proeft je hond geen zoute smaken. Dat komt omdat hij van nature voldoende zout binnenkrijgt via vlees. Je viervoeter kan wel zoete smaken waarnemen. Daarom eten veel honden graag fruit en bijvoorbeeld wortels. In vlees reageren ze op een hartige smaak genaamd ‘Umami’. Een interessant weetje is dat honden 6 keer minder smaken waarnemen dan mensen, maar wel ruim het dubbele tegenover katten. Katten hebben als carnivoor namelijk geen groot smakenpalet nodig.  

Reacties