Bezig met laden...
Blog menu
29 oktober 2021
Advies van onze dierenartsen

Mijn hond heeft een bloedneus. Wat nu?

Neusbloedingen bij honden kunnen meerdere oorzaken hebben. Meestal is het iets onschuldig en hoef je je geen zorgen te maken. Maar soms kan er meer aan de hand zijn. Ook hoofdtrauma en tumoren kunnen voor bloedneuzen zorgen. Wanneer er geen duidelijke reden is waarom de neus bloedt, kan je best naar je dierenarts gaan om dit te laten nakijken. 

Mijn hond heeft een bloedneus. Wat nu?

Een neusbloeding (ook wel epistaxis genoemd) bij een hond kan meerdere oorzaken hebben. Meestal is het iets onschuldig en hoef je je geen zorgen te maken. Maar soms kan er meer aan de hand zijn. Ook hoofdtrauma en tumoren kunnen voor bloedneuzen zorgen. Wanneer er geen duidelijke reden is waarom de neus bloedt, kan je best naar je dierenarts gaan om dit te laten nakijken. 

Wat doe je wanneer je hond een bloedneus heeft? 

Je kan het bloeden stoppen door de neus voorzichtig schoon te maken met een vochtige doek. Steek zeker niets in de neusgaten om het bloeden tegen te houden want dit kan heel erg pijnlijk zijn. Als je hond het toelaat, kan je iets koud tegen zijn neus houden zoals bijvoorbeeld een ijspak met een doek rond. Probeer ook om je hond rustig te houden. Als hij te opgewonden is kan dit het bloeden verergeren. Je kan hem in zijn mandje plaatsen zodat hij kan rusten. Nadat het bloeden is gestelpt en je hond gekalmeerd is, ga je best naar je dierenarts. De neus moet onderzocht worden zodat je weet waarom hij bloedt.

Oorzaken van neusbloeding.

Een bloedneus kan meerdere oorzaken hebben. De eerste is een shock of trauma. Een ander veelvoorkomend probleem is dat een hond iets in zijn neusgaten kan hebben. Een derde mogelijkheid is rhinitis: een zwelling en ontsteking van het neusslijmvlies waarbij neusbloedingen ontstaan. En dan zijn er ook meer verontrustende oorzaken zoals een tumor, vergiftiging, tandziekten, aandoeningen van de bovenste luchtwegen, schimmelinfecties of een stollingsprobleem.

Het grasaartje. Klein, maar niet onschuldig.

Ja, je leest het goed, we hebben het hier over aartjes en niet over haartjes. Grasaartjes zijn scherpe zaden van een grassoort. Ze zien eruit als een soort harde pluim aan het uiteinde van een lange grasspriet. Ze komen voor in velden, weides en op sommige gazons. De aartjes kan een hond opsnuiven tijdens de wandeling. Door hun puntig uiteinde kunnen zich diep in de neusopeningen nestelen. Dit zorgt voor veel niezen en bloeding. Een grasaar moet steeds verwijderd worden door de dierenarts, meestal onder algemene verdoving. 

Wanneer naar de dierenarts?  
  • Als het bloeden niet stopt
  • Als je hond lusteloos overkomt
  • Als je hond duidelijk pijn heeft 
  • Als je hond blijft niezen/hoesten
  • Als je hond wel meer dan eens last heeft van een bloedneus
Hoe voorkom je een bloedneus bij je hond?

Een bloedneus vermijden zal niet altijd lukken omdat er veel oorzaken kunnen zijn. Sowieso hebben honden die overal mogen rondlopen zonder toezicht het meeste risico op ongelukken. Vooral jonge honden vinden het leuk om in huis en buitenshuis op ontdekking te gaan. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk schadelijke (scherpe) voorwerpen rondslingeren. Chemische producten zet je ook best achter slot en grendel. Let op met verdelgers en rattenvergif in de tuin. Hou die ten allen tijde buiten het bereik van je hond want ze kunnen ernstige intoxicatie en stollingsstoornissen veroorzaken. Bloedneuzen als gevolg van ziekte kan je voorkomen zijn door je hond regelmatig goed te observeren zodat je snel de signalen herkent en op tijd op consult bij de dierenarts gaat. 

Reacties