Bezig met laden...
Blog menu
30 juni 2022
Advies van onze dierenartsen

Welke voeding geef ik mijn kat na sterilisatie of castratie?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie. Deze week stond Britse korthaar kitten Poeki ingepland voor haar sterilisatie. De operatie verliep prima en terwijl ze rustig wakker werd, overliep ik met haar baasje het lijstje voorzorgen die na de sterilisatie moeten genomen worden. Met op nummer 1: de voeding aanpassen. 

Welke voeding geef ik mijn kat na sterilisatie of castratie?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

"Poekie, een Britse Korthaar kitten van 5 maand, stond vandaag op de agenda om gesteriliseerd te worden. Behoorlijk spannend voor het baasje, maar alles is prima verlopen. Toen Poeki terug opgehaald werd, adviseerde ik om de enkele voorzorgen te nemen na sterilisatie, met de nodige aandacht voor de voeding."

Poeki
Op consult.

Poeki zat er kalm en vredig bij toen baasje haar kwam ophalen. Waarschijnlijk nog onder de indruk van haar narcose. Gelukkig had ze geen haast, want ik had nog heel wat te bespreken met de eigenaar. Een sterilisatie is een kleine ingreep, maar heeft wel wat gevolgen. Eén daarvan is het risico voor overgewicht als je huisdier dezelfde voeding blijft krijgen als voor de ingreep.

Poeki blijkt een echte bourgondiër te zijn en bovendien hebben Britse Kortharen al aanleg om groot en zwaar te worden. In het belang van Poeki haar gezondheid kiezen we dus beter voor een aangepaste voeding voor na sterilisatie. 

Pet Doctor Plan.

Poeki krijgt nieuwe brokjes. De nieuwe voeding moet een verlaagd energiegehalte hebben, nu Poeki gesteriliseerd is. We zoeken dus een lightvoeding of een voeding speciaal voor gecastreerde/gesteriliseerde katten. Zoek op de verpakking naar de woorden 'neutered', 'light', 'indoor' of 'sterilised'. Door deze voeding te geven, vermijden we niet alleen het risico op overgewicht. Poeki maakt zo ook minder kans op aandoeningen die veroorzaakt of verergerd worden door overgewicht zoals blaasgruis, diabetes, gewrichtsproblemen en hartziekten. 

Deze voeding is heel geschikt voor Poeki en mag ze krijgen gedurende haar volwassen leven. Vanaf de leeftijd van 7 jaar schakelt ze best over naar een voeding voor seniorkatten.

Overschakelen doe je door gedurende 7 dagen geleidelijk over te schakelen van haar huidige naar haar nieuwe voeding door ze gradueel te mengen: eerst 25% huidige voeding met 75% nieuwe. Daarna 50/50, 75/25 om uiteindelijk volledig over te stappen. 

Andere voeding geschikt voor gesteriliseerde/gecastreerde katten: 

3 tips voor jou.
Wijzig de voeding.

Als je huisdier de voeding van vóór de sterilisatie verder krijgt, zal hij/zij sowieso in gewicht toenemen. De porties verminderen is ook geen oplossing want zo bestaat het gevaar dat je dier niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Vermijd gezondheidsproblemen en schakel vlak na de operatie over op een aangepaste voeding met verlaagd energiegehalte, speciaal voor gesteriliseerde dieren. Zo’n voeding vind je hier.

Let op met tussendoortjes.

Ieder dier verdient wel eens een beloning, maar geef ze voortaan met mate. Ga bijvoorbeeld van dagelijks naar een paar keer per week. Als je toch af en toe met een snack wil belonen, kies dan een caloriearme, gezonde snack. Kies er hier eentje uit. 

Verhoog de activiteit.

Je huisdier zal na sterilisatie een beetje luier worden en meer behoefte hebben om in huis rond te hangen. Motiveer hem/haar dus om te blijven bewegen. Laat je kat zoveel mogelijk buiten. Voorzie speeltjes en een krabpaal . Of hou haar actief bezig met een tof intelligentiespel . Tip: verstop eens de brokjes van je kat verspreid in huis of stop ze in een speeltje. Haar een beetje laten 'werken' voor haar maaltijd, kan zeker geen kwaad. 

Puur wetenschappelijk.

Eierstokken produceren oestrogeen en teelballen testosteron. Door wegname van deze organen bij sterilisatie daalt het metabolisme van je huisdier. Het lichaam heeft 30% minder energie nodig. De activiteit vermindert maar de eetlust en dus ook de voedselopname nemen toe. Een dier wordt dus zwaarder, niet door de sterilisatie zelf, maar door na sterilisatie de voeding en activiteit niet aan te passen.

Reacties