Bezig met laden...
Blog menu
20 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe kan ik mijn hond beschermen tegen de ziekte van Lyme ?

De ziekte van Lyme wordt bij honden, net als bij mensen, overgedragen door tekenbeten. De infectie veroorzaakt terugkerende aanvallen van artritis, die gepaard gaan met kreupelheid en soms anorexia en vermoeidheid. De symptomen van de ziekte van Lyme zijn moeilijk te herkennen en de diagnose moet door een dierenarts worden gesteld. Deze ernstige ziekte bij honden kan worden behandeld met antibiotica, maar de artritisaanvallen kunnen lang aanhouden. Voorkom de ziekte door anti-teken pipetten, tabletten, halsbanden of sprays te gebruiken.

Hond beschermen tegen de ziekte van Lyme.

Wat is de ziekte van Lyme voor jouw hond?

De ziekte van Lyme, ook wel Borreliose genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie (borrelia burgdorferi) die wordt overgebracht door teken. De teek besmet zichzelf wanneer hij zich voedt met wilde dieren (herten, knaagdieren, enz.) en injecteert vervolgens de bacterie in het lichaam van de hond wanneer hij opnieuw bijt. Mensen kunnen ook de ziekte van Lyme oplopen. Bij mensen leidt de beet van een besmette teek vaak tot het ontstaan van erythema migrans (een rode plek op de huid).

Bij honden is de incubatietijd van de ziekte na besmetting vrij lang, tussen 2 en 5 maanden, wat verklaart waarom deze aandoening zich ontwikkelt buiten de periodes waarin teken actief zijn, in tegenstelling tot piroplasmose.

De ziekte van Lyme bij honden neemt 2 vormen aan:

  • Een acute vorm die zich uit in kreupelheid door gewrichtsontsteking (artritis) in één of meerdere ledematen, gepaard gaande met koorts en depressie.
  • Een chronische vorm waarbij kreupelheid gepaard gaat met hart-, spier- (zoals gewrichtspijn), neurologische of nierproblemen. De symptomen zijn niet specifiek, waardoor de ziekte moeilijk te diagnosticeren is.

Pas het juiste advies toe om uw hond te beschermen tegen de ziekte van Lyme.

Spot de symptomen van de ziekte van Lyme.

Of probeer ze in ieder geval te herkennen! Want niet alle honden met de ziekte van Lyme hebben duidelijke symptomen nadat ze door een ziekteverwekker zijn gebeten. Bovendien zijn de intermitterende aanvallen die de ziekte veroorzaakt in het begin vaak mild, wat eigenaren er niet toe aanzet om snel een dierenarts te raadplegen. Het begin van koorts, vermoeidheid, anorexia, schokkerige ademhaling en spier- en gewrichtspijnen die het moeilijk maken om te bewegen, zouden echter reden tot paniek moeten zijn.

Raadpleeg jouw dierenarts.

Alleen je dierenarts kan de ziekte van Lyme nauwkeurig vaststellen, omdat de hierboven beschreven symptomen ook bij veel andere aandoeningen voorkomen. Een serologische test (detectie van antilichamen tegen Borrelia) kan worden uitgevoerd en twee weken later worden herhaald om de diagnose te bevestigen. PCR-tests kunnen ook worden uitgevoerd om het DNA van de bacterie in het bloed van de hond aan te tonen. Vals-negatieve uitslagen komen echter vaak voor in de chronische fase van de ziekte.

Behandel jouw hond met antibiotica.

De ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica, die over het algemeen vrij snel werken op de symptomen (binnen 2 tot 3 dagen). De behandeling duurt over het algemeen 15 dagen. Ze verlossen de hond echter niet voor eens en voor altijd van de bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte. Omdat je hond drager blijft van de bacterie, zal hij regelmatig last blijven houden van artritis.

Voorkom de ziekte van Lyme.

Gebruik een tekenwerend middel voor honden, vooral tijdens de risicoperiodes in de herfst en lente. Deze producten zijn ontworpen om te voorkomen dat teken bijten, en zijn er in verschillende versies: halsbanden, sprays, tabletten, anti-vlooien pipetten, enz. Tabletten en pipetten moeten over het algemeen elke maand vervangen worden, maar sommige halsbanden gaan meerdere maanden mee. Halsbanden moeten goed passen en aangepast zijn aan de grootte van je hond. Vraag jouw dierenarts om advies over het meest effectieve afweermiddel voor jouw huisdier. Denk er ook aan om de vacht van jouw hond na elke wandeling systematisch te inspecteren en deze zorgvuldig te borstelen om losse teken te verwijderen en de andere te verwijderen. Gebruik geen alcohol of ether om de parasieten te verwijderen, maar een tekenhaak...  Plaats deze tussen de huid van de hond en de kop van de teek en draai (zonder te trekken) totdat de teek loslaat.

Vaccineer jouw hond tegen de ziekte van Lyme.

Het vaccin wordt aanbevolen voor dieren die worden blootgesteld aan Borreliose, zoals jachthonden of dieren die in het noordoosten van Frankrijk wonen. De eerste injectie kan worden gegeven op de leeftijd van 12 weken. Een maand later en vervolgens elk jaar wordt een booster gegeven. Vaccinatie tegen de ziekte van Lyme bij honden wordt vaak gecombineerd met vaccinatie tegen piroplasmose.

Wat moet je met de teek doen?

Spoel de teek door het toilet in plaats van hem te pletten: bloed kan besmet zijn, dus voorkom morsen.

Pharmapets biedt jou

Reacties