Bezig met laden...
Blog menu
17 augustus 2023
Advies van onze dierenartsen

Hitte-alarm: hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Mijn advies is om je hond tijdens de warmste uren van de dag binnen te houden. Zorg voor voldoende water en mogelijkheid tot afkoeling. Als je hond overdag buiten moet, zorg dan dat er schaduw is, een koele plek en dat hij voldoende vers water heeft. 

Hitte-alarm: hoe voorkom ik oververhitting bij mijn hond?

Valerie, onze dierenarts bij PharmaPets, geeft elke week een inkijk tijdens haar consultatie.

"Sara, een kleine Franse bulldog, heeft moeite met ademen. Haar baasje komt snel langs om te controleren wat er mis is..."

Sara

Consultatie: voor ademhalingsproblemen.

Het baasje van Sara komt in paniek binnen met haar hond in de armen, hevig hijgend, overmatig kwijlend en naar adem snakkend. Sara heeft een lichaamstemperatuur van 41°C en haar tandvlees is donker, bijna blauwachtig. Het baasje vertelt dat ze Sara zo aantrof in de tuin. 

Diagnose: ernstige oververhitting.

Sara is oververhit door blootstelling aan extreme warmte. Honden kunnen hun temperatuur niet goed reguleren als deze stijgt. Omdat ze niet kunnen zweten zijn ze aangewezen op hijgen om de temperatuur te verlagen. Brachycefale rassen zoals Sara zijn nog gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Daardoor is zij dus nog vatbaarder voor oververhitting. Sara spendeert overdag veel tijd buiten, maar heeft weinig schaduw. Tijdens de warmste uren van de dag is dat heel riskant, Sara had namelijk kunnen sterven aan hitteberoerte. 

Pet Doctor Plan: voor oververhitting.

Sara krijgt onmiddelijk een pijnstiller om de schock te overwinnen en een infuus om de vochtbalans te herstellen. Ze wordt dan op een verkoelende mat gelegd om haar lichaamstemperatuur te verlagen. Hoe langer haar temperatuur boven de 40 graden blijft, hoe meer risico voor haar gezondheid. 

Het effect.

Sara's temperatuur zakt snel weer naar de normale 38,5°C, maar door de verzwakking moet ze nog een nacht in de kliniek blijven. Ze krijgt gedurende haar verblijf vocht via een infuus en wordt goed in de gaten gehouden. De dag nadien mag Sara weer naar huis. 

3 tips om oververhitting bij je hond te voorkomen:

Voorzie een koele en schaduwrijke plaats. 

Tijdens warme dagen is het essentieel dat je hond een koele plek heeft om te rusten. Je kan daarvoor een koelmat voorzien, of een natte handdoek gebruiken. Daarnaast kan je je hond nog een handje helpen door het gebruik van een verkoelende vest of halsband .

Zorg voor voldoende vers water.

Om oververhitting te voorkomen is hydratatie cruciaal. Geef je hond koel en schoon water de hele dag door, en net iets vaker als het warm is. Om het water wat kouder te maken kan je ijsblokjes toevoegen of gebruik maken van een koelhoudende drinkbak . Verder kan je je hond ook afkoelen met een ijsje, zoals deze van Smoofl

Beperk fysieke activiteit tot de koelere uren.

Ga tijdens de warmste uren van de dag liever niet naar buiten en let altijd op tekenen van vermoeidheid of oververhitting. Als je tijdens warmere uren gaat wandelen let dan ook op de ondergrond. Asfalt en zand worden heel warm in de zon, voel eerst even of je zelf je hand langer dan 5 tellen op de grond kan houden. Op te warme ondergrond loopt je hond risico op verbrande pootjes. 

Puur wetenschappelijk.

Hitteberoerte treedt op wanneer de lichaamstemperatuur van een hond boven de 40 graden gaat. Hoe langer de blootstelling, hoe ernstiger de gevolgen. Oververhitting, of hyperthermie, leidt tot hitteberoerte en wordt vaak veroorzaakt door langdurige blootstelling aan hoge temperaturen, bijvoorbeeld in een auto of buiten zonder schaduw. 

Let op voor de volgende symptomen van oververhitting:

  • Overmatig hijgen en snelle ademhaling
  • Meer dan gewoonlijk kwijlen
  • Je hond is loom en suf en niet te activeren
  • Verhoogde hartslag
  • Verwarring, desoriëntatie of coördinatieproblemen
  • Heel belangrijk: de temparatuur is hoog, boven de 39°C en is niet naar beneden te krijgen
Reacties