Bezig met laden...
Blog menu
13 juli 2022
Onderdeel van: Hond, Hondenrassen
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Hond, Hondenrassen

De Australische Herder

De Australische herder is een aanhankelijke en intelligente werkhond. Dit hondenras is ideaal om een hondensport of agility mee te doen. Ben je zelf een actieveling? Dan is de Australische herder zeker een hond voor jou. Het zijn echte schoothonden in groot formaat, al zullen ze ook een ander plekje zoeken als ze het te warm hebben.

De Australische Herder

De Australische herder is een aanhankelijke en intelligente werkhond. Dit hondenras is ideaal om een hondensport of agility mee te doen. Ben je zelf een actieveling? Dan is de Australische herder zeker een hond voor jou. Hou er rekening mee dat je deze honden echt bezig moet houden met spelen, wandelen en vooral mentale training. Ze willen je dolgraag plezieren, en doen hard hun best om je volledig te begrijpen. De Australische herder is ook een echte herdershond, goede socialisatie met huisdieren en kinderen is een must. Ze vertonen het zogenaamde ‘nippen’ naar enkels en het achterste. Verder zijn het heel vocale honden, ook hier is training belangrijk. Ze laten je met een piep graag weten hoe ze zich voelen, of willen vreemden op afstand houden met hun blaf. Het zijn echte schoothonden in groot formaat, al zullen ze ook een ander plekje zoeken als ze het te warm hebben.

De Australische herder samengevat:

  • Aanhankelijk
  • Waaks
  • Intelligent
  • Actief
  • Trouw

Voeding.

Welk voer geef je aan deze enthousiaste slimmerik? Evenwichtige voeding is belangrijk. Zodat hij alle belangrijke voedingsstoffen opneemt die niet te veel, maar ook niet te weinig energie leveren.

Puppy’s hebben andere voeding nodig dan volwassen honden. Voor jouw kleine Australische herder pup raden wij puppyvoer van Royal Canin aan. Hierin zitten al de belangrijke voedingstoffen om op te groeien.

We hebben ook nog dit puppyvoer dat geschikt is voor de Australische herder pup.

Aan volwassen honden vanaf 12 maanden kan je Royal Canin Medium Adult geven. Complete hondenvoeding die inspeelt op alle behoeftes van de volwassen Australische herder. De brokken zijn aangepast aan de kaken van jouw hond.

Heb je graag wat meer keuze? Hieronder een aanbod dat geschikt is voor jouw volwassen Australische herder.

Gewicht.

Een Australische herder is een middelgroot hondenras met een schofthoogte van 45 tot 58 cm. Zijn gewicht kan variëren van 14kg tot 30kg.

Australische herder reu: 23 – 30 kg

Australische herder teef: 14 – 20 kg

Is mijn hond te dik? Of is mijn hond te mager? Dit is niet altijd duidelijk als eigenaar. Elke hond is ook anders. Hiervoor kan je de BCS gebruiken. BCS is de afkorting van ‘Body Condition Score’. Een beetje zoals je BMI hebt bij mensen. Hiermee kan je thuis zelf de BCS bepalen en zo weet je meteen of je hond op dieet moet.

Parasieten.

Parasieten zie je liever niet komen. Je hebt deze in de vorm van wormen, vlooien en teken. Wormen kunnen zorgen voor chronische maag- en darmklachten. Vlooien veroorzaken veel jeuk en brengen ziektes en andere parasieten met zich mee. Teken kunnen ziekten overbrengen op je dier zoals de ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichiose en Leishmania.
Daarom kan je je huisdier best regelmatig ontwormen (zie hieronder) en liefst het hele jaar door beschermen tegen vlooien en teken.

Aan te raden producten voor vlooien, teken en ontworming:

(deze artikelen zijn alleen leverbaar in België en Nederland via onze Nederlandse website)

Tegen wormen:                     

Tegen vlooien en teken:  

Voor meer informatie over parasieten, raad ik onze blogartikelen  aan. Daar kan je meer nuttige weetjes en tips vinden.

Lifestyle + Gezondheid.

De Australische herder is vatbaar voor enkele erfelijke ziekten waaronder heup- en elleboogdysplasie. Daarnaast komt Collie eye anomaly voor, een defect tijdens de aanleg van het oog. De hond houdt hieraan een verminderd zicht over. Dit is bij pups al te herkennen. Verder komen nog andere oogproblemen en doofheid voor.

Regelmatig een bezoekje brengen aan de dierenarts is geen overbodige luxe. Routine onderzoeken kunnen helpen om aandoeningen vroegtijdig op te sporen en meteen te behandelen. Vooral de oren, ogen en tanden moeten nagekeken worden.

De Australische herder heeft een lange vacht. Vooral aan de oren kan het haar erg gaan klitten. Wekelijks borstelen is aangeraden en tijdens de rui zal je hem dagelijks moeten borstelen. Hiervoor raden wij deze borstel aan. Voor de klitten kan je een  gebruiken.

Wanneer je je hond borstelt, is dit ook de ideale gelegenheid om eens te kijken of hij huidschilfers of rode plekken heeft. Als hij dit heeft dan zou het kunnen dat hij last heeft van mijten, vlooien of een allergie.

Naast kammen, mag de Australische herder ook af en toe in bad. Dit hoeft niet elke week, één keer per maand is zeker voldoende. De vacht van de Australische herder is zelfreinigend, laat vuil opdrogen en nadien borstel je het er gewoon af. Een fijne shampoo voor lang haar is de Organissime Hond Lang Haar Shampoo .

Maak van de verzorgingsrituelen een gewoonte. Dan wordt dit routine voor de hond. Honden houden van regels en een goede organisatie. Laat je hond als puppy al wennen aan de verzorging en leer hem aan om stil te zitten.

Je Australische herder zal altijd gefocust zijn op jou, zo leert hij alles wat hij moet weten. Hij zal je daarnaast ook graag overal volgen, en aandacht vragen als hij die wil. Met de juiste training, en voldoende sport en spel verkrijg je een kalme en bijzonder lieve hond.

 

Castratie of sterilisatie?

Castratie.

Anders dan bij het teefje, is er voor de reu geen medisch voordeel verbonden aan castratie. De gemiddelde leeftijd om een reutje te castreren is 6 maand, maar het kan ook altijd op een latere leeftijd. 

Redenen om je reutje wel te castreren:

  • Jouw mannetjeshond is hyperseksueel en ‘rijdt’ op alles wat hij tegenkomt. Als je hiervan last ondervindt, kan (chemisch) castreren de oplossing zijn.
  • Je hebt ook een niet-gesteriliseerd teefje in huis, maar je wil geen nestje en je wil het teefje niet laten steriliseren. Om ongelukjes te voorkomen, laat je best je reutje castreren.
  • Je reutje is cryptorch (teelballetjes niet of half ingedaald).
    Bij teelbaltumoren, perianale hernia/tumoren of prostaatproblemen.
Sterilisatie.

De voordelen van sterlisatie bij de teef:

  • Sterilisatie wordt standaard aangeraden ter preventie van melkkliertumoren (borstkanker), baarmoederontsteking en baarmoeder/eierstoktumoren of cystes. Vooral borstkanker komt vaak voor op latere leeftijd bij niet gesteriliseerde teefjes.
  • De kans op melkkliertumoren is miniem indien de teef werd gesteriliseerd vóór de eerste loopsheid. Hoe meer loopsheden de teef doormaakt, hoe hoger dit percentage wordt. 
  • Een ander voordeel van sterilisatie is dat er geen risico meer is dat het teefje zwanger wordt en dat er ook geen maandstonden/bloedverlies zullen zijn.  

Sterilisatie bij de teef wordt algemeen aanbevolen door dierenartsen. Zeker als je niet van plan bent later met je vrouwelijke pup een nestje te kweken. Hoe vroeger de sterilisatie, hoe beter voor de gezondheid van je hond. Afhankelijk van de hond is de gemiddelde sterilisatieleeftijd rond de leeftijd van 6 maand

 

Tandhygiëne.

Wanneer wij onze tanden niet verzorgen, hebben we last van een stinkende adem of nog erger, we kunnen gaatjes krijgen en andere pijnlijke aandoeningen. Bij je hond is dit net hetzelfde. Vooral tandplak en tandsteen kunnen voor heel wat gebitsproblemen en zelfs chronische ontsteking zorgen. Met ernstige gevolgen voor de gezondheid van uw huisdier, waaronder schade aan het hart, de nieren en de lever.

  • Daarom is het heel belangrijk dat je de tanden van je hond regelmatig poetst. Dit kan je best stap voor stap aanleren. Voor honden waarbij het moeilijker gaat om de tanden te poetsen, kan je een vingertandenborstel gebruiken.
  • Naast de tandenborstels kan je je hond ook dental kauwsticks of kauwstrips geven. Dit zullen ze waarschijnlijk net iets leuker vinden. Deze kauwsnacks zijn niet alleen zeer smakelijk, ze zorgen voor een mechanische reiniging van de tanden en bevatten dikwijls enzymen die de mondflora gezond houden.
  • Er bestaan ook speeltjes voor de tanden. Deze werken op dezelfde manier als de snacks: door te kauwen ontstaat er een poets-effect.
  • Als laatste kan ik je nog een dental supplement aanraden om aan het drinkwater of de voeding van je hond toe te voegen. Deze supplementen zorgen voor een frisse adem en vertragen de groei van bacteriën in de mond.

gezonde snacks.

Er is niets leuker dan je hond eens lekker te verwennen. Hem nu en dan een hondensnoepje geven kan geen kwaad. Als je dit doet, kan je best kiezen voor de juiste snack.

Deze gezonde snacks voor middelgrote honden zijn alvast het uittesten waard:

Waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een snack voor jouw hond?

  • De grootte van de snack: De snack die je geeft moet aangepast zijn aan de grootte van jouw hond. Kleinere honden eten best kleinere snacks dan grote honden.
  • Specifieke snacks: Er zijn honden met bepaalde voedselintoleranties, gevoelige spijsvertering of allergieën. Let dan zeker goed op de inhoud van de snack.
  • Hoeveelheid: Je kan een snoepje als tussendoortje geven maar ook als beloning. Gebruik vetarme snoepjes tijdens de training want dan heb je er meestal meer nodig. Geef als tussendoortje niet teveel snoepjes.

Speelgoed.

Deze werkhond speelt graag een spelletje apporteren. Wat je gooit maakt niet uit, als het maar ver landt. Wil je je hond lichamelijk en geestelijk uitdagen? Probeer eens een hondensport zoals gehoorzaamheid, dog dancing, training als speurhond of jachttesten. Hou je het liever wat eenvoudiger? Kleine zoekopdrachten en apporteerspelletjes zijn ook een aanrader.

Met dit hondenspeelgoed zal hij zich zeker niet vervelen:

Reacties