Bezig met laden...
Blog menu
15 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Wat is spin-therapie ?

Bij spin-therapie maak je gebruik van het spinnen van katten om jezelf te behandelen. Dankzij hun lage frequentie heeft het spinnen van katten een heilzame werking op mensen. Ideaal om stress te bestrijden, wordt spintherapie ook aanbevolen voor mensen die gevoelig zijn voor depressie. Even knuffelen met je kat is dus meer dan een daad van genegenheid: het is ook een goede manier om te zorgen voor je morele en psychologische balans.

Wat is spin-therapie ?

Hoe werkt spin-therapie?

Bij spin-therapie omring je jezelf met katten om je te helpen ontspannen. Verschillende studies hebben aangetoond dat de lage frequentie van het spinnen van een kat (tussen 25 en 50 hertz) rustgevende eigenschappen heeft voor mensen. Maar er is meer aan spin-therapie dan alleen maar luisteren naar deze kleine katjes die spinnen! Tijdens een sessie worden deelnemers uitgenodigd om zich te installeren in een comfortabele omgeving en tijd door te brengen met de katten. Ze observeren en aaien helpt hen ook om te ontspannen. Dit moment van ontspanning helpt om stress en angst te verlichten.

Spin-therapie: gebruiksaanwijzing.

Voor wie is de spin-therapie?

Iedereen heeft baat bij de spin-therapie! Het wordt in het bijzonder aanbevolen voor mensen die dagelijks onder stress staan, vooral als ze last hebben van slapeloosheid. Het wordt ook aanbevolen voor mensen die gevoelig zijn voor angst of depressie. Spin-therapie heeft ook opmerkelijke gunstige effecten op ouderen en mensen met een handicap, omdat katten het vermogen hebben om hen te stimuleren en hun motorische vaardigheden te verbeteren en te onderhouden.

Hoe kun je thuis spin-therapie volgen?

Als je een kat hebt, doe je zonder het te weten al aan spinnen! Als je een speciaal moment met je huisdier deelt, heb je misschien al gemerkt dat je je goed voelt. Als je kat erin slaagt om je op deze manier te ontspannen, is dat niet alleen omdat hij schattig is en je hem aanbidt: zelfs zonder dat je het weet, kalmeren de lage frequenties van zijn spinnen je!

Wat kun je doen als je kat niet wil spinnen?

Tijdens de eerste levensweken is spinnen een communicatiemiddel tussen het kitten en zijn moeder. Sommige katten, die te vroeg van hun moeder zijn beroofd, spinnen niet. Als dit bij jouw huisdier het geval is, geen paniek: ondanks de naam, is spin-therapie niet beperkt tot spinnen! Neem de tijd om met je huisdier te spelen, hem te aaien of hem gewoon te observeren. Je zult al snel merken dat het genoeg is om je te ontspannen.

Spin-therapie: een uitwisseling met je kat.

Hoewel spin-therapie steeds meer erkenning krijgt van gezondheidsdeskundigen, is het belangrijk om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Katten staan bekend om hun onafhankelijkheid. En iedereen heeft zijn eigen temperament. En zelfs de zachtaardigste kat kan humeurig zijn. Het is niet genoeg om je kat te roepen of te knuffelen om hem te laten spinnen. Het is dus een goed idee om je kat te respecteren, anders loop je het risico gekrabd of gebeten te worden. Aandacht besteden aan haar houding en haar taal leren ontcijferen is een goede manier om jullie band te verdiepen!

Worden katten beschermt tegen stress door te spinnen?

Wanneer een kat wordt blootgesteld aan een stressvolle situatie, is het gebruikelijk dat hij begint te spinnen om zichzelf te kalmeren. Dit kan voldoende zijn wanneer de stress gekoppeld is aan een korte, eenmalige gebeurtenis. In bepaalde speciale gevallen kan jouw kat echter langdurige stress ervaren: de komst van een nieuw huisdier in huis, een verhuizing of een autorit, bijvoorbeeld. Als je kat gestrest is, kun je er het beste zelf voor zorgen. Eenvoudige voedingssupplementen kunnen voldoende zijn: aarzel niet om je dierenarts om advies te vragen over de meest geschikte behandeling.

Pharmapets biedt jou

Reacties