Bezig met laden...
Blog menu
15 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe kun je het gebit van je hond verzorgen om tandsteenvorming te voorkomen ?

Drie van de vier honden ouder dan vier jaar hebben last van gebitsproblemen*. Zodra de tanden doorkomen, zet zich tandplak af op de tanden van je huisdier.

Hoe kun je het gebit van je hond verzorgen om tandsteenvorming te voorkomen ?

Hoe ontstaat tandsteen?

Zonder gerichte actie kan tandsteen leiden tot tandvleesaandoeningen, soms met ernstige gevolgen. De tanden van honden zijn onderhevig aan de schadelijke werking van tandplak, een bacteriële biofilm die wordt afgezet op het oppervlak van de tanden en zich ophoopt tussen de tanden en het tandvlees. Deze onzichtbare tandplak vormt zich 6 tot 8 uur na de maaltijd. Na verloop van tijd wordt het gemineraliseerd, waardoor tandsteen ontstaat.

Wat zijn de risico's van een slechte gebitshygiëne?

Tandplak en tandsteen zijn verantwoordelijk voor de ontsteking die mondaandoening nummer één bij honden veroorzaakt: parodontitis.

Dit is een beschadiging van de weefsels die de tanden ondersteunen, d.w.z. het tandvlees, maar ook het bot en de tandwortel.

De gevolgen zijn zowel plaatselijk (pijn, hypersalivatie, slechte adem, loszitten van de tanden) als soms algemeen, omdat de bacteriën via de bloedbaan verspreid worden en tot soms ernstige problemen kunnen leiden (nier- en hartinfecties, koorts, enz.).

 

Regelmatig tandenpoetsen.

De mondhygiëne van je huisdier in de gaten houden is noodzakelijk en houdt in dat je regelmatig poetst met producten die geschikt zijn voor honden.
Specifieke producten die aanzetten tot kauwen of een antibacteriële werking hebben en aan het drinkwater worden toegevoegd, zijn een nuttige aanvulling.

Schilfering.

Als er te veel tandsteen is, is ontkalken de enige oplossing. Maar dit is geen triviale procedure, omdat het onder algehele narcose wordt uitgevoerd.

Bovendien is het effectief om tandplak te verwijderen, maar het voorkomt niet dat tandplak terugkomt en als er geen aanvullende hygiënemaatregelen worden genomen, zal dit onvermijdelijk gebeuren.

Pharmapets biedt jou

Reacties