Bezig met laden...
Blog menu
13 juli 2022
Onderdeel van: Cat, Kattenrassen
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Cat, Kattenrassen

De Britse Korthaar

De Britse korthaar is een gezellige, rustige huiskat. Deze kat houdt van comfort en gezelschap, maar let op dat ze niet lui wordt. Het is een heel flexibele kat, ze is snel op haar gemak. Hele dagen binnen slijten zijn voor haar geen enkel probleem. Op avontuur gaan in de tuin ook niet. Deze kat is snel tevreden. 

De Britse Korthaar

De Britse korthaar is een gezellige, rustige huiskat. Deze kat houdt van comfort en gezelschap, maar let op dat ze niet lui wordt. Ze lijkt op het eerste zicht wat afstandelijk ten opzichte van bezoek. Dat is in zekere zin ook zo, ze kijkt een nieuwe situatie graag even aan. Het is verder wel een heel flexibele kat, ze is snel op haar gemak. Hele dagen binnen slijten zijn voor haar geen enkel probleem. Op avontuur gaan in de tuin ook niet. Deze kat is snel tevreden. Ze verwacht wel de nodige liefde van haar baasje. Die zal ze zelfs meteen komen eisen als ze zin heeft.  Britse korthaar katten zijn graag samen. Als je weinig thuis bent, neem je er best twee.

De Britse korthaar samengevat:

  • Rustig
  • Aanhankelijk
  • Kordaat

Voeding.

Ook voor je kat is de juiste voeding belangrijk. Ze verbruikt veel energie met spelen, en moet dan ook de juiste hoeveelheid energie terugkrijgen uit haar voeding. Katten zijn niet altijd de makkelijkste eters, smaak en textuur kunnen voor hen heel belangrijk zijn.

Kittens zijn klein en poezelig, en hebben andere voeding nodig dan volwassen poezen. Ze groeien snel, en hebben dus voeding nodig die voldoende energie levert. Ook moet de voeding een goede ontwikkeling van de botten en gewrichten ondersteunen. Voor jouw Britse korthaar kitten raad ik de Royal Canin British Shorthair Kitten  brokjes aan.

Wil je graag wat meer keuze? Deze voeding is ook heel geschikt voor jouw kitten:

Als je Britse korthaar 12 maanden oud is, mag je voer voor volwassen katten geven. Je kan haar dan Royal Canin British Shorthair geven. In dit gamma hebben we ook nog natvoer . Let goed op het gewicht van je Britse korthaar, ze worden makkelijk te zwaar door hun ontspannen levensstijl. Je kan hiervoor een speciale dieetvoeding  overwegen.

Wil je graag wat meer keuze? Deze voeding is ook heel geschikt voor jouw volwassen Britse korthaar:

Gewicht.

Het gewicht van de Britse korthaar zal tussen de 3,5kg en 8kg liggen. Ze is een poes van gemiddelde grootte. 

Net als wij kunnen katten te maken krijgen met obesitas. Als je kat hier aanleg voor heeft, is het aan te raden een speciale dieetvoeding te geven.

Het is niet altijd makkelijk te weten of je kat te dik of te mager is. Elke kat is ook anders. Hiervoor kan je de BCS gebruiken. BCS is de afkorting van ‘Body Condition Score’. Een beetje zoals je BMI hebt bij mensen. Hiermee kan je thuis zelf de BCS bepalen en zo weet je meteen of je kat op dieet moet.

Parasieten.

Parasieten kan je beter voorkomen dan genezen. Niet alleen dragen ze ziekten over, ze zorgen ook voor heel wat ongemak bij je kat. Uitwendige parasieten zoals vlooien, teken en mijten nestelen zich in de vacht of op de huid en zorgen voor jeuk. Ze zijn het hele jaar actief, dus de gouden regel is je kat het hele jaar rond te beschermen tegen deze vervelende beestjes.

  • Dat kan je doen door maandelijks een pipet in de nek van je kat aan te brengen. Vlooienpipetten vind je hier. Ook een anti-vlooien halsband biedt voordelen. Deze halsbanden zijn werkzaam tegen vlooien, teken, luizen en zandvliegen en bieden 7 maand bescherming. Als laatste heb je nog de sprays. Die zou ik aanraden als er al een grote besmetting aanwezig is zowel op dier als in omgeving.
  • Ook wormen veroorzaken heel wat last. Bij ernstige worminfectie ontstaan er chronische maagdarmklachten zoals diarree, braken en vermageren. Kies een breed werkend wormmiddel dat ineens alle soorten wormen aanpakt. Je kan ze hier vinden.
Met deze producten kan je je kat tegen vlooien en teken beschermen:

(deze artikelen zijn alleen leverbaar in België en Nederland via onze Nederlandse website)

Tegen vlooien en teken:

Tegen wormen:

Gezondheid & verzorging.

De Britse korthaar staat bekend om haar sterke gezondheid. Wel moet je alert zijn voor erfelijke aandoeningen als hemofilie, hypertrofische cardiomyopathie en patella luxatie. Bij deze katten besteed je best extra aandacht aan het gebit, zelfs bij kittens al. Ze hebben snel last van tandsteen, en dat kan je best meteen laten behandelen.

Om gezondheidsproblemen op tijd op te sporen ga je best minstens één keer per jaar op controle bij de dierenarts. Hoe vroeger je een probleem ontdekt hoe meer er nog aan gedaan kan worden. Tijdens de controle zullen tanden, oren en ogen zeker nagekeken worden. Deze hou je dus best zelf ook in de gaten. Merk je een probleem op? Ga dan eerder een keer extra naar de dierenarts dan een keer te weinig.

Vacht.

Je Britse korthaar heeft een korte en fijne vacht. Deze kan sterk pluizen. Je zal dus al eens vaker de stofzuiger moeten bovenhalen. Regelmatig borstelen en kammen is aangewezen om haar vacht optimaal te verzorgen.

Je wist waarschijnlijk al dat katten niet graag in bad gaan. Britse korthaar katten houden net wél van water. Toch is het niet nodig haar heel vaak in bad te doen. Wil je je Britse korthaar graag wassen, dan kan je de Dermazyme Losham Base Shampoo  gebruiken. Dit is een fijne, universele shampoo die de huid beschermt tegen uitdroging.

Kattenbak.

Katten zijn gelukkig van zichzelf al heel propere dieren. Dat wil ook zeggen dat ze van jou als baasje verwachten dat je hun kattenbak proper houdt. In een vuile kattenbak zal een kat niet snel haar behoefte doen. Dat kan onzindelijkheid tot gevolg hebben. De vulling dient regelmatig ververst te worden, en zowel urine als ontlasting schep je eruit. Eens per week mag je de hele bak eens onder handen nemen. Je koopt best een kattenbak zonder deurtje. Katten willen graag hun omgeving in de gaten hebben, en dan blijven er geen geurtjes in de bak hangen. Ik kan je deze kattenbak  aanraden. Zet de kattenbak verder nog op een rustige plaats, en niet vlakbij het water en eten van de kat.

De vulling in de kattenbak is best zacht voor de pootjes en fijn van structuur. Neem je klontvormend grind dan is het ook nog eens makkelijk om de ontlasting eruit te scheppen. De Sanicat Klonterend Wit  is alvast het proberen waard.

Haarballen.

Je kat krijgt haarballen doordat haren in de maag en darmen ophopen. Meestal komen deze er bij de ontlasting weer uit. Soms gaan ze samenklitten en vormen een haarbal die de kat dan uitbraakt. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken.

Als je kat erg veel last heeft van haarballen, doe je er best iets aan.

  • Je kan de kat een haarbalpasta  geven. Deze zijn laxerend en maken haarballen zacht.

  • Kattengras helpt ook door zich om de haarballen heen te vouwen zodat ze makkelijker uit te spuwen zijn.

  • Je kan haarballen ook voorkomen door je kat wat vaker te borstelen. Dan haal je het teveel aan losse haren weg.

  • Het dieet aanpassen is ook een goede optie om haarballen te voorkomen. Bijvoorbeeld met de Royal Canin Hairball Care .
Tandverzorging.

Tandverzorging is voor katten minstens zo belangrijk als voor mensen. Net als wij kunnen ze last krijgen van tandsteen met rood en ontstoken tandvlees tot gevolg. Als hier niets aan gedaan wordt blijven de bacteriën opklimmen tot in het kaakbeen. Hierdoor komen de tanden los te zitten en vallen ze uit. Goede verzorging is dus noodzakelijk. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Tandverzorging
Supplementen
  • Het begint allemaal bij de juiste voeding. Geef je kat geen dieet van enkel natvoer. Brokjes masseren het tandvlees en schuren langs de tanden. Dit zorgt er dus voor dat tandsteen al vermindert gewoon door te eten.

  • Je kan de tanden van je kat ook poetsen. Hiervoor koop je best speciaal aangepast materiaal. Gebruik zeker geen tandpasta die voor mensen bedoeld is. Je kan de tanden van je kat met deze tandenborstel en tandpasta  poetsen.

  • Als laatste kan je het gebit van je kat ook beschermen met een supplement zoals Curafriend Anti-tandplak . Dit supplement helpt tandplak verminderen en werkt ook tegen een slechte adem.

Castratie of sterilisatie.

Castratie.

Een castratie bij een kater is een kleine routine ingreep waarbij de testikels verwijderd worden. Het kan vanaf de leeftijd van 5-6 maand.

De voordelen van castratie:

  • Katers kunnen territoriaal gedrag tonen zoals sproeien en krabben. Wil je liever geen urine geur en kapotte meubels in huis? Dan is castratie een goed idee. Wanneer je dit vroeg genoeg laat uitvoeren, voorkomt dit het territoriaal markeringsgedrag.
  • Een ander groot voordeel aan castratie is dat de kater zich niet meer kan voortplanten met kattinnen uit de buurt en je zo helpt de over populatie aan zwerfkatten tegengaan. 
Sterilisatie.

Een sterilisatie is een routine ingreep bij de kattin waarbij eierstokken en/of baarmoeder weggenomen worden. Deze operatie kan vanaf de leeftijd van 5 maand. Door je kat te steriliseren heb je geen risico op onverwachte nestjes en geen krols gedrag meer. Er zijn ook nog enkele belangrijke voordelen voor de gezondheid van je kat. 

Gezondheidsvoordelen van sterilisatie bij de teef:

  • Geen risico meer op ovariële tumoren of cysten.
  • Bij een hysterectomie kan de kat geen baarmoederontstekingen meer hebben.
  • Vermindering van borsttumoren.

Binnen & buiten katten.

Katten kan je binnen en buiten houden. Meestal is het enkel binnenhouden van een kat geen probleem, maar ga wel na of het ras hiervoor geschikt is. Er zijn enkele belangrijke aandachtspunten voor zowel binnen als buitenkatten.

Hou je je kat voornamelijk binnenshuis?

Dan heeft je kat allereerst voldoende ruimte nodig. In huis krijgt je kat minder prikkels en kan ze zich dus makkelijker gaan vervelen. Zorg dan voor voldoende spel mogelijkheden. Ook een plekje waar ze naar buiten kan kijken is een goed idee. Je kat kan binnen meer stress ervaren door te weinig prikkels, of door te lang alleen te zijn. Let bij een binnenkat verder nog extra op het gewicht. Doordat je kat minder beweging heeft, hoeft ze ook niet zoveel energie uit haar voeding te halen. Koop eventueel aangepaste voeding .

Hou je je kat voornamelijk buiten?

Kijk je kat dan extra vaak na op parasieten als teken en vlooien. Daarnaast kan je kat vechtwondjes oplopen of andere letsels. Wees dus alert voor gezondheidsproblemen en ga tijdig naar de dierenarts.

De Britse korthaar is een typische binnenkat. Ze is rustig en ontspannen. Uit zichzelf zal ze niet snel iets ondernemen. Het is dus jouw taak om haar voldoende in beweging te brengen. Even knuffelen tussendoor mag natuurlijk ook.

Snacks.

Ook katten kan je trainen. Hiervoor zijn snoepjes een goed hulpmiddel. Je kan snoepjes natuurlijk ook gebruiken als een leuk tussendoortje. Let altijd op de hoeveelheid snoepjes die je geeft. Door teveel calorierijke snoepjes kan je kat ook overgewicht krijgen. Gezonde snacks, zoals vetarme snoepjes, zijn een goede oplossing. Geef ook deze met mate.

Spelen, verveling & stress.

Katten moeten kunnen spelen. Dat is niet alleen belangrijk voor hun gezondheid maar ook om stress en verveling tegen te gaan. Heb je liever dat je kat niet in de gordijnen hangt? Zorg dan zeker dat ze voldoende spel mogelijkheden heeft.

  • De kat is van nature een jager.  Speelgoed  waar ze achteraan kan rennen en dat ze kan vangen is dus ideaal.

  • Zorg voor variatie in samen spelen en alleen spelen.

  • Daarnaast hebben katten graag nieuwe prikkels. Laat dus niet alle speeltjes rondslingeren, maar leg regelmatig een ander speeltje uit.
Verveling en stress.

Verveling en stress zijn voor niemand leuk, ook niet voor je kat. Je kan haar helpen met anti-stress producten zoals kattengras en feliway . Ook een krabpaal doet wonderen. Voor de Britse korthaar neem je best een medium formaat.

Slapen.

Katten slapen zo’n 16 à 20 uur per dag, dat doen ze dan ook graag in stijl. Ze slapen namelijk liefst een beetje hoger zodat ze alles goed in de gaten kunnen houden. Zorg er wel voor dat ze haar slaapplek makkelijk kan bereiken. Senior katten hebben soms extra hulp nodig om nog op hun favoriete slaapplaats te geraken. Ook een holletje vinden katten fijn om in te slapen. Dat is lekker knus. Hoe zachter hoe liever is de regel. Zorg verder nog dat je kat een rustige slaapplek heeft want ze blijven natuurlijk altijd alert. Het Radiatorbed Sunrise beantwoord aan alle wensen van jouw kat. Het is hoog, knus, en lekker warm in de winter. Heb je het liever iets simpeler? Dan is de Trixie Schuilplaats Cat Vilt  misschien wel iets voor jou. Samen knuffelen in de zetel is natuurlijk minstens zo fijn.

Reacties