Bezig met laden...
Blog menu
15 mei 2021
Onderdeel van: Cat, Gezondheid - Kat
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Cat, Gezondheid - Kat

Katten en hittegolven: hoe bescherm je ze tegen de hitte ?

Katten zijn minder gevoelig voor warmte dan honden, maar als het warm is, moet je eraan denken om ze af te koelen. Dit kun je doen door de pootjes van je kat in koel water te dompelen, verschillende bakjes met water in huis te zetten of cold packs onder de mand van je kat te leggen.

Katten en hittegolven: hoe bescherm je ze tegen de hitte ?

Een nieuwe routine voor je kat tijdens de hittegolf.

Extreme hitte kan zijn tol eisen van je kat. Tijdens een hittegolf is het nog belangrijker dan normaal om de gezondheid van je kat in de gaten te houden. Als je een van de volgende symptomen opmerkt, lijdt je kat aan een hitteberoerte en is een bezoek aan de dierenarts essentieel.

  • Hyperventilatie
  • Dwalend
  • Staren
  • Stress
  • Koorts

Als de temperaturen stijgen, neem dan een nieuwe routine aan. Sluit de rolluiken en gordijnen in jouw huis of appartement voordat je weg gaat. Indien mogelijk, sluit je kat op in de koelste kamer, met drie bakjes water.

Om je kat koel te houden, beperk je het aantal keren dat hij overdag naar buiten gaat. Laat hem 's ochtends uit als het koel is en 's avonds als de zon onder is.

Neem de juiste stappen om je kat gehydrateerd te houden tijdens de hittegolf.

Controleer zijn voetzolen.

Als katten het warm hebben, zweten ze voornamelijk via hun voetkussentjes. Om de temperatuur van je kat te controleren, voel je zachtjes aan zijn voetkussentjes. Als ze erg warm zijn, aarzel dan niet om de toppen van de pootjes van je kat in koud water te dompelen. Hij zal het niet leuk vinden, maar het duurt maar een paar minuten en hij zal zich snel opgelucht voelen.

Als je kat naar buiten gaat en je in de stad woont, laat hem dan niet buiten rondlopen tijdens de heetste uren. Hij zou zijn pootkussentjes kunnen verbranden aan het beton. Als je een huis hebt en je kat gaat naar buiten in de tuin, vergeet dan niet om zijn pootkussentjes van tijd tot tijd te controleren en ze te besproeien met een spray.

Gebruik veel ijsblokjes om je kat koel te houden.

Tijdens een hittegolf moet je kat gehydrateerd blijven. Maar water verdampt snel bij warm weer en de waterbak van je kat kan leeg raken. Denk dus vooruit: kies voor grotere waterbakken.

Om te voorkomen dat het water koud wordt, kun je ook een flesje water in de vriezer leggen en vervolgens in het bakje van je kat doen. Het ijsblokje in de fles zal enkele uren nodig hebben om te smelten, zonder dat het water in de waterbak overloopt, en de waterbak zal de hele dag koel blijven.

De andere tip voor warm weer is om je kat "ijsblokjes" te geven. Meng in een ijsblokjesbakje vleesbouillon, kattenvoeding of brokjes met water en laat dit bevriezen. Je kat kan dan aan een of twee blokjes likken om te genieten van een traktatie en tegelijkertijd af te koelen.

Bevochtig de omgeving van je kat.

Om te voorkomen dat je kat een hitteberoerte krijgt, is het belangrijk om zijn omgeving vochtig te houden. Neem hiervoor een sprayfles en denk eraan om de vacht van je kat elk uur te besproeien.

Je kunt ook een zakje pijnstillende gel gebruiken. Leg het eerst op een koele plaats en leg het dan, als het koud is, onder een doek in het mandje van je kat. Zo kan je huisdier beter omgaan met de hittegolf tijdens dutjes en 's nachts.

Reizen met je kat tijdens de hittegolf.

Als je van plan bent om met je kat te reizen tijdens een hittegolf, moet je goed uitgerust zijn. Vergeet de sprayfles niet, die je van tevoren op een koele plek hebt gezet, en spuit je kat door zijn kennel. Neem ook een fles ijskoud water mee, zodat je kat regelmatig kan drinken, en leg een koud tapijt in de kennel.

Als je in de auto zit, lucht dan de ruimte en zet de airconditioning aan zonder deze op je kat te richten. Laat je kat natuurlijk nooit alleen in de auto, zelfs niet met het raampje open.

Pharmapets biedt jou

Reacties