Bezig met laden...
Blog menu
16 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe voer je je kat die van nature een vleeseter is ?

Als je de vleesetende aard van je kat begrijpt, kun je zijn voedingsbehoeften nauwkeuriger bepalen, zodat je het juiste voer kunt kiezen om hem in goede gezondheid te houden.

Hoe voer je je kat die van nature een vleeseter is ?

De kat, een vleesetend dier.

Katten zijn heel dicht bij hun voorouderlijke vleesetende instincten gebleven. Het zijn grote avonturiers en uitstekende jagers, die zonder aanloop 1,80 meter ver kunnen springen en met 50 km/u kunnen sprinten, waardoor ze weinig kans maken voor de kleine prooien waar ze dol op zijn.

Zijn spijsverteringsstelsel is speciaal ontworpen voor dit vleesetende dieet. Zijn spijsverteringskanaal is relatief kort, zodat hij zich kan aanpassen aan de beperkte hoeveelheden van zijn klassieke dieet van kleine prooien. Zijn spijsvertering is snel en concentreert zich op proteolytische activiteit, d.w.z. de vernietiging van eiwitten.

Om deze fysiologische redenen zal een kat spontaan kiezen voor proteïnerijk voedsel, zodra hij de keuze heeft.

Welke rol speelt voeding bij het behouden van een goede gezondheid?

Met al deze eiwitten produceren katten de energie die ze elke dag nodig hebben. Omdat ze niet weten hoe ze deze moeten opslaan als ze schaars worden, kan er heel snel een eiwittekort ontstaan als het dieet van een kat niet in balans is. Overgewicht, urinestenen en diabetes zijn veel voorkomende problemen die vaak een voedingsoorzaak hebben.

De voeding van een huiskat moet daarom de energie en voedingsstoffen leveren die hij nodig heeft om een optimaal gewicht en een goede gezondheid van urine en nieren te behouden. Zijn dagelijkse voedingsinname moet laag zijn in koolhydraten (inclusief zetmeel), die hij van nature heel weinig binnenkrijgt.

Een dieet dat de carnivore aard van de kat respecteert, biedt nog veel meer voordelen: het bevordert een gezonde huid en een mooie vacht en houdt het immuunsysteem van de kat in stand.

Hoe kies je de juiste voeding voor je huisdier?

Meer dan 8 op de 10 katteneigenaars kiezen uitsluitend bereid voedsel (brokken, vershoudzakjes, enz.) voor hun huisdier¹. Het is soms moeilijk voor baasjes om een keuze te maken: geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan dierlijke kwaliteitseiwitten en arm aan koolhydraten.

Een kat van 5 kg moet minstens 26 g eiwitten per dag binnenkrijgen om zijn spiermassa te behouden².

Kwaliteitsvoeding dat verkrijgbaar is bij je dierenarts of bij PharmaPets biedt meer dan dit minimum. Dit dekt de behoeften van alle katten, zelfs die met hogere eisen, zoals langharige katten.

Bovendien bevatten veel kattenvoeders veel koolhydraten, vooral zetmeel. Overtollig zetmeel wordt opgeslagen in de vorm van vet en kan daarom overgewicht bevorderen; het kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken omdat het lichaam van de kat het slecht verteert. Voor een goede tolerantie wordt aanbevolen om niet meer dan 25% van de energie in de vorm van koolhydraten te leveren³.

Geef tot slot de voorkeur aan kwaliteitsvoeding die is geproduceerd zonder kunstmatige kleurstoffen of toegevoegde kunstmatige smaakstoffen en waarvan de eiwitten voornamelijk van dierlijke oorsprong zijn en geschikt voor menselijke consumptie. Dierlijke eiwitten zijn geschikter voor katten omdat hun aminozuurprofiel vollediger is: zwavelhoudende aminozuren bijvoorbeeld, die meer voorkomen in dierlijke eiwitten, zijn goed voor de gezondheid van de huid en de urinewegen.

 

1 - FACCO/TNS-SOFRES. Resultaten van tweejaarlijkse enquêtes: enquête 2014 gebaseerd op een steekproef van 14.000 Franse huishoudens.

2 - Volgens Laflamme 2013 heeft een kat minstens 5,2g/kg eiwit nodig om zijn spiermassa te behouden.

3 - Blanchard G. Alimentation du chat, carnivore de compagnie. Dierenartsenpraktijk 2015; 50: 640 -644

Pharmapets biedt jou

Reacties