Bezig met laden...
Blog menu
12 mei 2021
Advies van onze dierenartsen

Hoe voorkom ik dat mijn kat meubels krabt?

Hoe voorkom je dat je kat aan je meubels krabt? Om je meubels te beschermen tegen de klauwen van je kat, zijn hier een paar praktische tips die je op een zachte manier kunnen helpen: plaatsing van een krabpaal en bescherming van je meubels met behulp van plastic folie of kalmerende feromonen.

Hoe voorkom ik dat mijn kat meubels krabt?

Waarom krabt jouw kat aan meubels?

Het krabben aan meubels vervult verschillende behoeften bij jouw kat.

De kat zet zijn territorium door de feromonen die aanwezig zijn in zijn kussentjes op de objecten te plaatsen die hij krabt. Het visuele aspect van de krabsporen stelt hem ook in staat te laten zien dat dit zijn territorium is. Daarom bevinden de krabsporen zich altijd op strategische, goed zichtbare plekken.

De kat onderhoudt de goede staat van zijn klauwen door de spieren te gebruiken die ze bewegen en door dode stukjes klauw te verwijderen.

De kat maakt er gebruik van om zich helemaal uit te strekken (dit staat bekend als de 'stretchpositie'). Wat te doen als jouw kat op volwassen leeftijd nog steeds aan meubels krabt? In dat geval is de kans groot dat deze slechte gewoonte aanhoudt. Daarom is het van essentieel belang dat je jouw kitten van jongs af aan de gewoonte aanleert om een krabpaal te gebruiken.

Tips om jouw kat te helpen niet langer aan meubels te krabben.

 

Toon hem/haar de weg.

Koop een krabpaal en wrijf er wat kattenkruid op om hem/haar aan te moedigen om erbij te komen. Als je kat nog erg jong is, aarzel dan niet om een 'mechanische' demonstratie te geven: plaats hem/haar tegen de krabpaal, druk voorzichtig op zijn/haar pootjes om de klauwen uit te laten komen en wrijf ze over de krabpaal.

Plaats de krabpaal stevig.

Plaats de krabpaal hoog genoeg zodat de kat zich helemaal uit kan strekken terwijl hij zijn klauwen scherpt. Zorg ervoor dat het absoluut stabiel is; als de krabpaal wiebelt en dreigt om te vallen, zal je kat er niet meer aan willen krabben.

Corrigeer de fouten zachtjes.

Wanneer je je kat betrapt terwijl hij de meubels krabt, pak hem dan bij de nekvel op dezelfde manier als zijn moeder deed toen hij klein was, en plaats hem op de krabpaal. Nadat hij zijn klauwen erop heeft gebruikt, beloon en prijs hem dan.

Bescherm jouw meubels.

Om te voorkomen dat jouw kat zijn klauwen aan je meubels scherpt, kan je ze bedekken met aluminiumfolie of doorzichtig folie totdat jouw kat gewend is aan de krabpaal. Er zijn ook specifieke afweermiddelen voor katten en producten met kalmerende feromonen, zoals Feliway diffuseur.

De onyxectomie bij katten, een wrede en verboden praktijk.

Als sommige mensen je adviseren om de klauwen van jouw kat te laten verwijderen (onyxectomie), luister dan vooral niet naar hen. Deze wrede ingreep, hoewel toegestaan in de Verenigde Staten en Canada, is gelukkig streng verboden in België en Nederland.

PharmaPets stelt voor.

Reacties