• GRATIS LEVERING
  Vanaf €50, anders €3,99
 • DE LAAGSTE PRIJS
  Onze prijzen worden dagelijks aangepast
 • ADVIES VAN SPECIALISTEN
  Onze dierenartsen helpen jou en je huisdier graag!
Blog Help mijn kat plast in huis


HELP MIJN KAT PLAST IN HUIS!

Allergie huidaandoening hond

Artikel geschreven door onze Pharmapets dierenarts Valerie

Opeens plast uw poes of kater overal in huis: tegen de gordijnen, plasjes naast de kattenbak, op de mat, op het bed,...Hoe kan dat nu? Je bent bezorgd want wellicht is er meer aan de hand.  Nu, ik kan je alvast geruststellen dat het grootste deel van de plasproblemen perfect op te lossen valt. De oorzaken van abnormaal plasgedrag bij de kat zijn héél divers. Daarom is het vaak moeilijk om de exacte oorzaak te vinden. Afhankelijk van de oorzaak kan een gepaste therapie ingesteld worden om ervoor te zorgen dat jouw kat de urine terug kan ophouden. We verdelen de oorzaken voor ongewenst plasgedrag in 3 groepen: 'natuurlijk gedrag', 'gedragsproblemen' en 'medische problemen'. Lees met me mee wat je moet weten en allemaal kan doen als je kat in huis plast.

 

NATUURLIJK GEDRAG

Voor katers kan het plassen ook een uiting zijn van natuurlijk kattengedrag. Dit wordt sproeien of markeren genoemd. Sproeien kan je hieraan herkennen : de kat gaat dan naar achter urineren met de staart kaarsrecht naar boven gericht, de staart maakt trillende bewegingen heen en weer. De kat lijkt dan een beetje 'high' door een zeer geconcentreerde blik en trappelende voor-en achterpoten. De manier van urineren zie je vaak bij ongecastreerde katers die de puberteit bereiken. Maar ook intacte poezen sproeien soms. Ze doen dit uit hormonale motivatie om ofwel terrein af te bakenen, of om kattinnetjes te lokken ofwel om een boodschap over te brengen aan andere katten. Ze sproeien meestal tegen verticale oppervlakken bijvoorbeeld tegen ramen, deuren, meubels, gordijnen, ...). Castreren of steriliseren op jonge leeftijd biedt dikwijls een uitkomst.
Een kat kan ook beginnen sproeien wanneer er iets helemaal anders aan de hand is. Dit wordt verder besproken in de volgende rubrieken.

 Kater sproeien

GEDRAGSPROBLEMEN

Veranderingen en stress

Bij 90% van de gevallen van plasproblemen bij katten ligt stress (mede-) aan de basis! Katten zijn namelijk gewoontedieren. Elke verandering, groot én klein, kan leiden tot stress. Belangrijk is om te kijken wat de oorzaak is van de stress en indien mogelijk die oorzaak aan te pakken. Het in huis plassen zal zich dan ook oplossen. Vraag jezelf af of er recent iets gewijzigd is in jouw huis of in de leefomgeving van je kat:

 

 • Heb je een nieuw huisdier? Nieuwe pup/kitten?
 • Ben je verhuisd of aan het renoveren?
 • Is er iemand van je naaste omgeving, die de kat dikwijls ziet, overleden?
 • Ben je recent lang op vakantie geweest? Verblijf in een kattenpension?
 • Is de gezinssamenstelling veranderd? Baby geboren?
 • Zijn er nieuwe (zwerf)katten in de buurt?
 • Een vreemde kat die door het kattenluik naar binnen sluipt?
 • Is er sprake van lawaai en drukte? Bouwwerken, vuurwerk, ...?
 • Was het voor jou onlangs een drukke periode? Feestdagen? Spanning op het werk,...?
 • Ben je van routine veranderd?
 • Heb je nieuwe meubels gekocht? Of heringericht?
 • Is de kattenbak, kattenkrabpaal verplaatst?
 • Het kan zelfs echt om iets heel stoms gaan: heb je een plant verplaatst op de vensterbank, op het favoriete rustplekje van je kat?
Voor je kat zijn dit stuk voor stuk heel ingrijpende zaken. Met last van stress tot gevolg.

 

STRAF JE KAT NOOIT bij het vinden van een ongewenst plasje. Duw jouw kat er zeker niet met zijn neus in. Door te straffen wordt je kat nog angstiger en zal de situatie verergeren! Ook afweermiddelen zoals folie of peper op de plasplek doen, zorgen er vaak alleen maar voor dat uw kat een andere plaats zoekt om te plassen of sproeien. Negeer het plasje en maak de plek zo goed mogelijk schoon (ik leg verder uit hoe!). Ongewenst plasgedrag bij een kat valt niet af te leren. De enige oplossing is gissen naar de oorzaak van de stress en die trachten op te lossen.
Wat uitstekend helpt tegen onrust bij jouw kat is een Feliway verdamper die je in het stopcontact steekt in een ruimte waar je kat vaak vertoeft. De verdamper verspreidt synthetische feromonen, een kopie van de natuurlijke stoffen die jouw kat een gevoel van veiligheid en vertrouwen geven. Ook het gebruik van kalmerende voedingssupplementen kunnen heilzaam werken. Deze supplementen helpen tegen stress en spanning, factoren die ongewenst plasgedrag veroorzaken. Klik hier om uw voedingssupplement te bestellen. Royal Canin ontwikkelde een voeding met kalmerende werking, speciaal voor nerveuze katten: Klik hier om RC Calm kat te bestellen

 

Afkeer van de kattenbak

Een ander probleem is dat je kat niet graag op zijn kattenbak gaat. Als kattenbaasje kan je dan het volgende proberen:

 

 • Gemengde kattenhuishoudens: Geef elke kat een eigen kattenbak + zet nog eentje extra! Regel: aantal kattenbakken = n+1. Heb je dus 4 katten in huis rondlopen, dan dien je 5 kattenbakken te plaatsen. Heb je maar 1 kat, dan voorzie je best 2 kattenbakken.
 • Maak de kattenbak dagelijks proper. Katten hebben een hekel aan een vuile bak.
 • Zet de kattenbak op een rustige plek. Plaats geen kattenbakken in een drukke gang waar veel mensen langslopen, niet te dicht bij de eetbakjes, ...
 • Verwijder het dak van de kattenbak. De meeste katten vinden een gesloten kattenbak niet aangenaam vanwege de opstapelende geurtjes en het feit dat ze dan niks meer van de omgeving kunnen zien.
 • Zorg voor een voldoende ruime kattenbak: maak dat uw kat zich vlot kan draaien om zijn behoefte te doen. Een grote, zware kat zal dus een groot model kattenbak nodig hebben.
 • Experimenteer met soorten kattenbakkorrels. Katten zijn hier heel kieskeurig voor zijn. Kattenbakkorrels vindt je tegenwoordig in diverse types en materialen.
 • Heeft uw kat een favoriete plasplek anders dan de kattenbak? Maak deze plek goed schoon. Zet op die plek een kattenbak. Gaat jouw kat op die kattenbak, verplaats de bak dan elke dag een stukje naar een betere plek.
 • Langharige katten verzorgt u best goed door de haren tussen de tenen en rond de anus kort te knippen. Zorg voor een dun laagje kattenbakkorrels die niet in hun haren blijven plakken. Op die manier voelen ze zich schoner en dus beter.
Kattenbak kat

 

Opnieuw kan het gebruik van een rustgevende Feliway verdamper (in de kamer waar de kattenbak staat) of relaxerende voedingssupplementen soelaas bieden. Klik hier om jouw product te bestellen. 

  

MEDISCHE PROBLEMEN

Plassen in huis kan ook betekenen dat er sprake is van een medisch probleem. Heel wat oorzaken kunnen onzindelijkheid tot gevolg hebben: nierproblemen, blaasproblemen en suikerziekte. Blaasontsteking bij de kat bespreek ik uitgebreid in een ander blogartikel: klik hier.
Wanneer je vermoeden hebt van een medische oorzaak voor het ongewenst plassen, contacteer dan zeker eerst je dierenarts voor onderzoek. Vooraleer je op consult vertrekt, kan je eerst even volgende checklist afgaan. Op die manier heb je meer informatie om aan je dierenarts mee te geven.

 

 • Bekijk de urine: zit er bloed of etter in? Helder of troebel? Geconcentreerd of verdund?
 • Bekijk je dier terwijl het plast: zit je dier te persen? Heeft het moeilijkheden met plassen? Vaak kleine plasjes of is het 1 grote plas? Heeft je dier pijn?
 • Vang indien mogelijk een vers plasje op in een proper potje. Je kan ook wat verse urine opzuigen met een proper spuitje. Neem het zo snel mogelijk mee naar de dierenarts
 • Drinkt je dier ook meer de laatste tijd?
 • Zijn er andere problemen? Is er sprake van stress of een recente verandering?
Belangrijk! Indien u zou merken dat uw kater niet meer kan plassen of continu persgedrag vertoont, dan dient u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de dierenarts! Dit is een spoedgeval! 

 

VERWIJDER DE GEUR

Bij de aanpak van het ongewenst plasgedrag van jouw kat mag strikte hygiëne niet ontbreken. Plasplekjes poets je best met een sopje van neutrale zeep of vlekkenverwijderaar (Biotex). De geur verwijderen is belangrijk om plassen op dat zelfde plekje te vermijden. Poets nooit met bleekwater of ammoniak (in urine zit ook ammoniak!). Spray de komende maand dagelijks Urine-off kat op de plek.
Zoals u merkt na het lezen, is bij dit probleem opnieuw veel energie en geduld van het baasje nodig. Maak (eventueel samen met je dierenarts) een plan van hoe u dit stapsgewijs gaat aanpakken en elimineer onderzochte oorzaken. Veel succes kattenbaasje!

 

Liefs,
Pharmapets-dierenarts Valerie 


PRODUCTEN DIE KUNNEN HELPEN BIJ URINEWEGPROBLEMEN

Eens de juiste behandeling is ingezet voor je kat, kan je je kat bijkomend een handje helpen met een product die de gezondheid van de urinewegen bevordert en ondersteunt. Een kat met urinewegproblemen heeft andere producten nodig dan een gezonde kat. Ik heb een aantal Pharmapets toppers voor je uitgelicht:

 

INTERESSANTE BLOGARTIKELEN
Top