Bezig met laden...
Blog menu
23 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Blaasgruis en blaasstenen bij de kat

Plast je kat plots overal in huis? Heeft hij of zij moeite met plassen? De kans is groot dat je kat met een urinewegprobleem kampt. Urinewegproblemen kunnen je kat heel wat pijn en ongemak bezorgen. 20 % van alle blaasontstekingen bij katten worden veroorzaakt door gruis of stenen. Ze kunnen voorkomen in alle delen van de urineweg: de nieren, de urineleiders, de blaas en de plasbuis. Als je in staat bent de symptomen snel te herkennen, kan je ervoor zorgen dat je huisdier niet onnodig lijdt. In dit blogartikel gaat onze dierenarts verder in op de tekenen, de oorzaken en de behandeling van blaasgruis en blaasstenen bij de kat. We vertellen je wat je zelf kan doen om blaasgruis bij je kat te voorkomen.

Blaasgruis en blaasstenen bij de kat

Plast je kat plots overal in huis? Heeft hij of zij moeite met plassen? De kans is groot dat je kat met een urinewegprobleem kampt. Urinewegproblemen kunnen je kat heel wat pijn en ongemak bezorgen. 20 % van alle blaasontstekingen bij katten worden veroorzaakt door gruis of stenen. Ze kunnen voorkomen in alle delen van de urineweg: de nieren, de urineleiders, de blaas en de plasbuis. Als je in staat bent de symptomen snel te herkennen, kan je ervoor zorgen dat je huisdier niet onnodig lijdt. In dit blogartikel ga ik verder in op de tekenen, de oorzaken en de behandeling van blaasgruis en blaasstenen bij de kat. Daarbovenop vertel ik jou wat je zelf kan doen om blaasgruis bij je kat te voorkomen.

Wat is blaasgruis? 

Stenen kunnen gaan migreren en vast komen te zitten in de urinewegen

Blaasgruis bestaat uit een opeenhoping van mineralen die aanwezig zijn in de urine. Het is best te vergelijken met microscopisch fijn zand. Als de concentratie van deze mineralen te hoog is, krijgt het lichaam moeite deze af te voeren en beginnen ze te kristalliseren.

Door het aaneen klitten van kristallen worden stenen gevormd. De grootte van blaasstenen varieert van enkele milimeters tot enkele centimeters groot. Zowel blaasgruis als blaasstenen geven aanleiding tot blaasontsteking. Beiden geven problemen bij het plassen. Stenen kunnen vastlopen in de plasbuis van de kater. Dit komt het meest voor bij volwassen gecastreerde katers. 

 

Soorten kristallen

De meest voorkomende soorten blaasgruis bij de kat zijn struviet en oxalaat. Struviet, zowel het gruis als de stenen, kan opgelost worden met een speciaal blaasgruisdieet . De kat hoeft hiervoor dus niet geopereerd te worden.

Dit is helaas niet het geval bij andere soorten stenen. Calcium oxalaatstenen bijvoorbeeld dienen chirurgisch verwijderd te worden. Om gruis en stenen in de urine te voorkomen, kan je een speciaal dieet geven ter preventie , dat zowel struviet als oxalaatstenen tegengaat. 

Microscopisch beeld van struvietkristallen bij de kat

Risicofactoren

De onderstaande factoren geven kans op blaasgruis:

  • Stress: Katten met stress hebben een aanzienlijk hoger risico op urinewegproblemen
  • Overgewicht: Katten met neiging om te zwaar te worden en inactieve katten (binnenkatten) hebben een grotere kans om blaasgruis te ontwikkelen
  • Katers: met name de gecastreerde katers zijn risicopatiënten
  • Voeding: ongebalanceerde voeding met te veel magnesium en fosfaat kan kristalvorming geven

Klachten van blaasgruis

Je kat heeft mogelijks last van blaasgruis en/of blaasstenen als je het volgende herkent: 

  • Doet vaak kleine  plasjes
  • Plots onzindelijk
  • Hij/zij probeert te plassen, maar er komt niks uit
  • Janken bij het plassen
  • Veel aan het geslachtsdeel likken
  • Bloed in de urine

Als je 1 of meerdere van bovenstaande klachten opmerkt bij je kat, maak dan een afspraak bij je dierenarts voor verder onderzoek. Blijf je kat intussen stimuleren om veel te drinken en geef hem/haar de gelegenheid om veel te gaan plassen.  

Behandeling van blaasgruis bij de kat

Afhankelijk van de soort steen en van de ernst van het probleem, zal de dierenarts al dan niet overgaan tot chirurgie. Kleine steentjes worden dikwijls alsnog uitgeplast. Bij de meeste honden gaat het om struvietkristallen. Om te zorgen dat de kristallen vanzelf oplossen, zet je je hond best op een specifiek dieet zoals bijvoorbeeld Royal Canin Urinary S/O .

Dit dieet zorgt ervoor dat de hond waterige urine produceert en vaker plast. De urine wordt op die manier verdund en de blaas gespoeld waardoor de kans kleiner is dat kristallen gaan samenklonteren en er minder tijd is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. De S/O index is gebaseerd op de zuurtegraad (pH) van de urine, het urinevolume en de mineralenconcentratie. Dankzij de lage S/O index kan Royal Canin Urinary S/O struvietstenen oplossen, alsook stuviet én calciumoxalaatstenen voorkomen.

Calciumoxalaatstenen kunnen helaas niet opgelost worden door een dieet. Chirurgische aanpak is hier nodig. De vorming van nieuwe kristallen kan wél voorkomen worden met het juiste dieet. Geschikt voor uraat, cystine en calciumoxalaat urolithiase is Royal Canin Urinary U/C Low Purine , Trovet Rid Renal & Oxalate en Hill's U/D .

Omdat blaasgruis ontsteking van de blaas veroorzaakt, is dit een pijnlijke zaak. Best worden ook pijnstillers voorgeschreven en in geval van bacteriële infectie ook een antibioticumkuur.

Blaasproblemen vermijden? Bestel nu je zak blaasgruisvoeding!

 

Hoe blaasproblemen bij jouw kat vermijden? 

Een keer je kat blaasgruis gehad heeft, is het belangrijk preventief te blijven werken. Zodra de symptomen van de urinewegaandoening zijn verdwenen, kan je kater weer net zo gezond uitzien als eerst. Het is dan verleidelijk om te denken dat het probleem is opgelost. Maar in veel gevallen keren urinewegproblemen terug en heeft uw kat blijvende zorg nodig. Veranderingen in de voeding en levensstijl van de kat moeten dan doorgevoerd worden om te helpen de stenen op te lossen en verdere vorming te voorkomen. Als de oorzaken niet worden aangepakt, blijft er kans op terugkeer.
 
Op deze manier verklein je de kans van terugkerende blaasproblemen: 

Advies nodig? 

Onze dierenarts Valerie weet alles over urinewegproblemen bij katten! Aarzel niet om haar een mailtje te sturen.

Reacties