Bezig met laden...
Blog menu
5 april 2022
Onderdeel van: Cat, Urinewegen, Gezondheid
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Cat, Urinewegen, Gezondheid

5 tips om je kat te behoeden voor blaasproblemen

Niemand ruimt graag 'ongelukjes' van zijn huisdier op, nietwaar? Door je kat te helpen zijn urinewegen gezond te houden, kun je dat tot het verleden laten behoren. Gezonde urinewegen bij katten betekenen gezonde nieren en een gezonde blaas. De nieren spelen een essentiële rol doordat ze afvalstoffen uit het bloed verwijderen. Ze houden ook de normale vocht- en mineralenbalans in het lichaam in stand. Als je kat een gezonde blaas en gezonde nieren heeft, is de kans kleiner dat hij/zij in huis plast door urineweginfecties en/of kristalvorming. Hier volgen 5 tips over hoe je de urinewegen van je kat gezond kan houden.

5 tips om je kat te behoeden voor blaasproblemen

'Gezonde urinewegen' bij katten betekenen gezonde nieren en een gezonde blaas. De nieren spelen een essentiële rol doordat ze afvalstoffen uit het bloed verwijderen. Ze houden ook de normale vocht- en mineralenbalans in het lichaam in stand. Als je kat een gezonde blaas en gezonde nieren heeft, is de kans kleiner dat hij in huis plast door urineweginfecties en/of kristalvorming. Hier volgen 5 tips over hoe je de urinewegen van je kat gezond kan houden.

1. Geef je kat veel water

Iedereen bestaat grotendeels uit water, en katten vormen daarop geen uitzondering. Water is de belangrijkste bouwsteen voor het leven. Katten zijn van nature moeilijke drinkers, maar hebben toch veel vocht nodig. Zorg er dus voor dat je kat altijd over veel vers, fris water beschikt. Probeer op verschillende plaatsen in en om het huis water aan te bieden in bakjes van verschillende materialen, vormen, grootten of diepten. Wees creatief en ontdek wat bij haar favoriet is.


Sommige katten drinken liever stromend water. Als dat het geval is voor jouw kat, overweeg dan een drinkfontein om haar blij en gehydrateerd te houden. Natvoer geven, zoals maaltijdzakjes, kan ervoor zorgen dat je kat op natuurlijke wijze meer vocht kan opnemen. 

2. Vermijd stress

Je kat rustig en stressvrij houden is veel belangrijker dan je denkt. Stress is niet alleen vervelend, bij katten is het ook de oorzaak van heel wat problemen. Let op veranderingen in het dagelijkse leven/omgeving die het gedrag van je kat kunnen beïnvloeden. Denk maar aan bv een verhuis, renovatie, de komst van een baby, een nieuw huisdier, een vreemde zwerfkat, een verplaatst of nieuw meubelstuk, ...Het kan eender wat zijn! 
 
Je huis 'katvriendelijk' maken is gemakkelijk en kan je kat helpen zich ontspannen te voelen. Gebruik aparte plaatsen voor het eten, behoefte doen, slapen en spelen om stress bij je kat te voorkomen. Katten houden van routine, dus ze zullen het waarderen als de maaltijden en het speelplezier altijd op dezelfde tijdstippen plaatsvinden.

Katten hebben graag hun rustplekje veilig in de hoogte

Huishoudens met meerdere katten samen kunnen al eens voor meer conflicten zorgen. Zorg daarom voor meerdere 'rustplekjes' waar een kat naartoe kan vluchten wanneer nodig.  Goed om weten is dat katten graag veilig in de hoogte vertoeven (bv vensterbank, mandje op chauffage, boekenrek, kattenkrabpaal,..).

Geef je kat privacy op het toilet. Wat voor mensen geldt, geldt ook voor katten: we willen allemaal een beetje rust als we op de wc zitten. Zet de kattenbak in een rustige, aparte ruimte en blijf weg als je kat erop zit. Kies een kattenbak die open is zodat je kat ziet wat er om haar heen gebeurt.

Niemand doet graag zijn behoefte waar hij eet. Zorg er altijd voor dat de voerbakjes en de kattenbak ten minste in de tegenoverliggende hoeken van de kamer staan, in het ideale geval in aparte ruimten van het huis. Voorzie ook meerdere kattenbakken. Vuistregel is 1 kattenbak per kat in huis + nog een extra kattenbak. Zet een kattenbak en drinkbakjes op iedere verdieping van je huis. Maak de kattenbak elke dag schoon, katten hebben een hekel aan een vieze bak, ze plassen er dan liever naast. 

Om je kat te helpen relaxeren is de beste manier een kalmerende Feliway verdamper in het stopcontact steken in de ruimte waar je kat het meest vertoeft. Deze verdamper verspreidt stoffen die je kat rustig maken en een veilig gevoel geven. Om gevechten en sproeien in een huis met meerdere katten te voorkomen, helpt een Feliway Friends verdamper

3. Geef je kat een aangepaste voeding

Het voer dat je je kat geeft, speelt een belangrijke rol bij haar algemene gezondheid en welzijn. Als bij je kat urinewegproblemen zijn vastgesteld, zoek dan een voeding met een aangepast mineralengehalte om de gezondheid van de blaas te ondersteunen. Maar ook als je kat nog geen problemen heeft, is het aangeraden al van jongsaf aan een kattenvoer van goede kwaliteit te kiezen waar de samenstelling al optimaal is om blaasgruis tegen te gaan. 
 
Kattenvoeding voor katten met gevoelige urinewegen proberen? Maak hier je keuze!

4. Houd je kat op een ideaal gewicht

Zwaarlijvigheid geeft het risico op tal van aandoeningen waaronder de vorming van blaasgruis. Gesteriliseerde of gecastreerde katten zijn in het nadeel omdat ze grotere kans hebben om te verzwaren. Gecastreerde katers hebben het meest risico dat er een steentje komt vast te zitten in de plasbuis waardoor ze niet meer kunnen plassen. De dierenarts moet hier dan zo snel mogelijk ingrijpen.

Om al deze ellende te vermijden, kan je je kat beter laten vermageren:

  • Met speciale dieetvoeding: Het beste resultaat bekom je met Royal Canin Satiety . Heeft je kat al last van urinewegproblemen dan is er Royal Canin Urinary S/O Moderate Calorie met een lager vetgehalte. Snoepjes of tafelrestjes geven doe je beter niet.
  • Dagelijkse beweging: Laat je kat indien mogelijk zoveel mogelijk buiten exploreren. Ook samen met je kat spelen helpt! Leuk voor je dier én voor baasje.
Deze obese kat loopt risico op tal van medische problemen

5. Bezoek regelmatig jouw dierenarts

Wanneer je dieren hebt, is een jaarlijkse gezondheidscontrole bij je dierenarts sowieso een must. Naast de nodige vaccinaties en bescherming tegen ectoparasieten krijgt je kat een uitgebreid klinisch onderzoek om vroegtijdig eventuele aandoeningen op te sporen. Hoe ouder een dier is, des te belangrijker zo'n check-up wordt. Katten die gevoelig zijn voor terugkerende blaasontsteking worden best om de 6 maand hun urine gecontroleerd op kristallen.

Advies nodig? 

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Neem gerust contact op met onze dierenarts, Valerie. Zij lost al jouw kattenvragen met plezier op! 

Reacties