Bezig met laden...
Blog menu
25 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Obesitas bij de kat

Net als voor jou en mij is het ook voor katten gemakkelijk om wat ongewenste kilo's erbij te krijgen. Helaas komt dit, net zoals bij mensen, de gezondheid van je kat niet ten goede. Wist je dat katten met overgewicht minder lang leven? Door het meeslepen van extra gewicht zijn ze ook minder gelukkig en vatbaarder voor tal van medische aandoeningen. Je kat slank houden is daarom belangrijk om haar een gezond en gelukkig leven te bieden. Terwijl een mens zelf kan inzien dat hij of zij te zwaar is, is een kat immers volledig afhankelijk van haar baasje! In dit blogartikel leer ik jou hoe je op een verantwoorde manier je kat kan laten afvallen.

 

Obesitas bij de kat

Net als voor jou en mij is het ook voor katten gemakkelijk om wat ongewenste kilo's erbij te krijgen. Helaas komt dit, net zoals bij mensen, de gezondheid van je kat niet ten goede. Wist je dat katten met overgewicht minder lang leven? Door het meeslepen van extra gewicht zijn ze ook minder gelukkig en vatbaarder voor tal van medische aandoeningen. Je kat slank houden is daarom belangrijk om haar een gezond en gelukkig leven te bieden. Terwijl een mens zelf kan inzien dat hij of zij te zwaar is, is een kat immers volledig afhankelijk van haar baasje! In dit blogartikel leer ik jou hoe je op een verantwoorde manier je kat kan laten afvallen.

Wat is obesitas?

Voorbeeld van een zwaar obese kat

Overgewicht of obesitas is de term die we gebruiken als je kat (ver) boven zijn gezond gewicht komt te zitten en dit schadelijke gevolgen kan hebben voor zijn/haar gezondheid.

Overgewicht is helaas een probleem dat meer en meer voorkomt bij katten. Naar schatting lijdt maar liefst 36% van de katten in België aan overgewicht. Dat betekent dat een derde van de katten in ons land te dik zijn. Je kan het niet alleen zien als een welvaartsziekte bij de mens, maar ook bij onze huisdieren. 

Wist je trouwens dat 1 kg overgewicht bij de kat gelijkstaat aan 16 kg overgewicht bij de mens? Als je het op deze manier vergelijkt, schrik je eventjes, niet? 

 

De meeste katten lijden aan overgewicht omdat ze overvoed zijn. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom dit zo is. Katteneigenaars verwennen hun katten graag. Katten staan erom bekend kieskeuriger met voedsel om te gaan dan honden. Ze lijken te houden van variatie en lekker ruikende paté met een sausje. Ook kattensnoepjes met een hoog vetgehalte zijn populair, immers hoe vetter hoe smakelijker. Blije kat is blij baasje. We denken te vaak onze huisdieren gelukkig te maken met voedsel en lekkernijen.

Je snapt dat de verantwoordelijkheid op vlak van goede eetgewoonten voor een huisdier op de eerste plaats bij zijn baasje ligt. Als je een goed en gezond leven voor je kat wil, hou je haar beter in vorm. Jij hebt de mogelijkheid om je kat de juiste voeding te geven, te laten bewegen en een gezonde levensstijl te bieden die zij/hij nodig heeft om zich weer fit en gezond te voelen. 

1 kg overgewicht bij een kat komt overeen met 16 kg (!) overgewicht bij een mens

Hoe weet je of jouw kat kampt met overgewicht? 

Omdat binnen elk ras de vorm en omvang van een dier sterk verschilt, is het moeilijk voor een eigenaar te bepalen of zijn kat te zwaar is. De meeste baasjes onderschatten het gewicht van hun huisdier. Leeftijd, het ras, erfelijkheid, geslacht en de huidige levensstijl zijn allemaal factoren die invloed hebben op de kans dat je kat te dik wordt of dat hij/zij worstelt met pogingen om af te vallen. 

Binnenkatten, gesteriliseerde en gecastreerde katten zijn bijvoorbeeld meer vatbaar om zwaarder te worden. Raskatten die vaak binnen vertoeven hebben meer aanleg om in gewicht toe te nemen. Oudere katten zijn minder actief, hun caloriebehoefte neemt af, dus hebben ze ook minder caloriën nodig. Helaas krijgen oude katten niet altijd aangepaste voeding waardoor ze dikker worden. 

Een kat is te zwaar wanneer hij 15% tot 20% meer weegt dan zijn ideaal gewicht. Wanneer je haar op haar kant legt, zou je in staat moeten zijn om de ribben te voelen, maar ze mogen niet zichtbaar zijn. Wanneer je bovenaf naar je kat kijkt moet er een duidelijke taille voor de heupen te onderscheiden zijn. Bij grotere raskatten kan overtollig gewicht soms moeilijk te zien zijn. Doe dan beroep op de expertise van je dierenarts om een nauwkeurige evaluatie te maken van het gewicht en lichamelijke fitheid van je kat. 

2 goede redenen om overgewicht aan te pakken

1. Gezondheidsproblemen

Te dikke katten leven minder lang dan katten met een ideaal gewicht. Katten met overgewicht kunnen tot wel 2,5 jaar minder lang leven dan katten met een gezond gewicht. Bovendien gaat obesitas ook vaak gepaard met andere gezondheidsproblemen. 

Een kat met overgewicht heeft meer risico op volgende ziektes:

  • Suikerziekte: diabetes hangt vaak samen met gewichtstoename en verdwijnt weer bij het bereiken van het ideale gewicht. Te dikke katten hebben 3,5 x hoger risico op suikerziekte. 
  • Gewrichtsproblemen: Extra gewicht beperkt de bewegingsvrijheid en de uithouding. 
  • Hartaandoeningen: Het hart van het dier heeft bij overgewicht meer moeite om alle processen op gang te houden
  • Huidproblemen: Bij een zwaarlijvig dier gaan de huid en de vacht erop achteruit
  • Verminderde immuniteit: de weerstand van je dier verlaagt door verminderde ondersteuning van het immuunsysteem
  • Blaasproblemen: katten met overgewicht zijn vatbaarder voor struvietkristallen in de urine en blaasontsteking

Te zware katten zijn doorgaans lui en niet energiek, lusteloos, doen weinig moeite om te gaan wandelen of spelen en hebben een laag uithoudingsvermogen. Ken je Garfield? Dan weet je wat voor kat we voor ogen hebben. 

2. Een leven lang extra kosten

Baasjes van obese huisdieren hebben meer medische kosten op termijn. Beter voorkomen dus!

Afvallen op een verantwoorde manier

1. Je kat op een correct dieet zetten

Vermageringsdieet voor katten

Veel huisdierbaasjes maken de fout minder te geven van het standaardvoer dat je kat al krijgt. Je kat riskeert dan onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Niet doen dus! Wat kat nodig heeft, is een aangepast, speciaal dieet met als doel: afvallen. 

Dit dieet bevat:

  • Een verlaagd vetgehalte 
  • Meer eiwitten van hoge kwaliteit
  • Een specifieke combinatie van vezels waardoor je kat verzadigd is tussen de maaltijden door. Schooien aan tafel en bedelgedrag zal drastisch verminderen. 
  • Een speciale vorm en structuur van korrel waardoor het kauwen wordt gestimuleerd tijden de maaltijd (minder schrokken!)
  • Extra voedingsstoffen om de vetverbranding te stimuleren en de gewrichten soepel te houden. 

Uitproberen? Maak een keuze uit onze selectie: 

Lightvoeding voor katten

Katten met gering overgewicht of slechts neiging tot verzwaren zet je beter op een lightvoeding. Ook voor gesteriliseerde kattinnen en gecastreerde katers is dit de beste keuze. Je mag deze voeding het hele leven lang blijven doorgeven als het gewicht stabiel blijft. 

Op zoek naar een kattenvoer dat minder vet bevat? Maak je keuze uit ons aanbod!

Stop tussendoortjes

Het spreekt voor zich dat katten die dienen af te vallen beter geen tussendoortjes of niets van tafel krijgen. Tussendoortjes zorgen niet alleen voor overgewicht maar kunnen ook een hele maaltijd zijn voor je kat. De meeste kattensnoepjes bevatten een te hoog vetgehalte, waardoor ze uiteraard heel smakelijk en superlekker zijn. Het is dan ook verleidelijk je lieveling blij te maken met een koekje of snoepje tussendoor. 

Zorg ervoor dat de rest van het gezin, vrienden of de buurvrouw je kat niet stiekem verwennen met lekkernijnen. Sluit ook de vuilbakken goed af.

Een goed idee is om af te spreken dat 1 persoon van het gezin verantwoordelijk is voor de voeding van de kat. Zeker als je kat op een vermageringsdieet staat, is het belangrijk dat hij consequent de juiste hoeveelheden krijgt. 

Wil je je kat toch nog graag eens verwennen? Doe dat dan met een van deze gezonde snack van Trovet die bij z'n vermageringsdieet past! 

2. Move that body!

Laat je kat bewegen door haar speeltjes te geven

In de natuur besteedt de kat gemiddeld 6 tot 8 uur per dag aan jagen om haar energiebehoefte te vervullen. Tegenwoordig leven katten vaak binnenshuis en krijgen ze eten zonder dat ze er iets voor hoeven te doen. Om je kat in beweging te laten komen kan je haar laten spelen. Het liefst samen met baasje natuurlijk, want dat is het leukst.

Begin met een klein spelletje en verstop gezonde koekjes in het speeltje (bv een balletje met gaatjes of een voederpuzzel) om je kat te motiveren. Kattenspeeltjes bestaan er in alle geuren en kleuren en doorgaans zijn katten er dol op. Heb je zelf niet veel tijd om met je kat te spelen, schaf dan een elektrisch speeltje aan of zo'n speeltje met laserlichtjes die je kat zal bezighouden.

Ook een kattenkrabpaal is voor mij een must in elk huis met minstens 1 kat. Katten vinden het niet alleen aangenaam om hun nagels eraan te scherpen maar ook om van boven naar beneden te springen/klimmen. De beste kattenkrabpalen zijn die met meerdere etages. Heb je een binnenkat, overweeg dan om je kat de mogelijkheid te geven naar buiten desnoods in een ren of goed afgesloten tuin. 

Door enkele kleine wijzigingen aan te brengen in jullie levensstijl, kan je je kat helpen met het bereiken van het ideale gewicht. Je zal merken dat je kat zich langzaam aan fitter en beter in zijn vel zal voelen, wat zijn levenskwaliteit alleen maar bevordert! 

TIP: Toen ik in mijn dierenartspraktijk een aantal baasjes hielp begeleiden met gewichtsverlies van hun kat, waren ze zo gemotiveerd dat ze zelfs met hun kat gingen wandelen aan een leibandje. Mét resultaat! 

Het eetgedrag van je kat managen

Jij, beste baasje, bent je kat zijn/haar manager. Net als bij mensen, begint alles bij goede eetgewoonten. De juiste houding aannemen rondom de voeding van je kat, zal bepalen of je kat resultaat boekt en effectief gewicht verliest. We gaan er te vaak van uit dat als je kat miauwt of aandacht vraagt, ze honger heeft. Als de kat op dat moment echter eten krijgt, zal ze snel aanleren dat haar gedrag beloond wordt met het krijgen van eten. Op die manier wordt een kat snel overvoed. 
 
Katten zijn voorzichtige eters en hebben de gewoonte behouden om hun voeding verdeeld over veel kleine maaltijden per dag op te nemen. Ze eten dus ook 'snachts. Je laat dan ook best het kommetje kattenvoer staan. Eigenaars kunnen het eten van kleine hoeveelheden verkeerd interpreten als ‘het niet lusten van de voeding’. Een smakelijk maaltijdzakje of kattensnoepjes worden dan vaak tussendoor gegeven om het gevoel te hebben dat de kat toch voldoende eet. Opletten hiermee dus. Het begrijpen en respecteren van het natuurlijke eetgedrag van de kat is daarom cruciaal. 

Hou rekening met het volgende:

  • Laat je kat 'werken' voor haar voeding en stimuleer het jachtinstinct: spelletjes waarin korrels gestoken kunnen worden, voederpuzzels, ...
  • Laat je kat op haar tempo haar maaltijd nuttigen
  • Geef je kat een eigen eetplekje: Katten eten het liefst alleen en hebben rust nodig. Zorg voor een rustige plek zonder al te veel passage, lawaai en/of andere huisdieren. 
  • Verschillende kleine maaltijden per dag: weeg de totaal aanbevolen hoeveelheid 's morgens af en verspreid deze vervolgens over verschillende maaltijden per dag of laat het eetbakje staan. 

Advies nodig? 

Heb je vragen of raad nodig over dit onderwerp? Dierenarts Valerie helpt je uit de nood. 

Reacties