Bezig met laden...
Blog menu
8 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Alles wat je moet weten over atopie bij de hond

Wat is atopie eigenlijk? Is het zoals hooikoorts bij de mens? Hoe weet ik of mijn hond atopisch is? Valt er iets aan te doen? En moet ik de voeding aanpassen? Alle antwoorden op deze vragen, leggen we je haarfijn uit in dit blogartikel.

Alles wat je moet weten over atopie bij de hond

Wat is atopie?

Atopie is een allergische huidaandoening. Dat betekent dat het immuunsysteem overgevoelig reageert op allerlei allergenen. Deze zijn afkomstig van buitenaf. Denk maar aan boom- en graspollen, huisstofmijten, omgevingsmijten of huidschilfers van andere diersoorten/mens. Ook andere factoren zoals stress, temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid spelen een rol. De huidletsels die we bij atopie zien, benoemen we als ‘atopische dermatitis’.

Bovendien is atopie erfelijk. Sommige honden hebben er meer aanleg voor dan andere. Deze honden hebben van nature een verzwakte huidfunctie waardoor allergenen sneller binnendringen en reactie uitlokken. Gevoelige rassen zijn de Labrador Retriever, de Duitse Herder en de Boxer.

Doorgaans duiken de eerste symptomen van atopie op op jonge leeftijd (1-3 jaar), maar ze kunnen zich in principe op elke leeftijd manifesteren.

Welke klachten heeft een hond met atopie?

Jeuk is de voornaamste klacht. De mate van jeuk varieert van dag tot dag en van hond tot hond. Honden die last hebben van seizoensgebonden jeuk, verdenken we al snel van atopie. De jeuk kan dan bv hevig zijn in de lente, wanneer de boompollen rijkelijk in het rond vliegen. In de winter hebben ze dan nauwelijks klachten van jeuk.

Haast altijd gaat jeuk gepaard met huidletsels. Roodheid, schilfers, kale plekken, puistjes en korsten zijn typerend voor atopie. De huidletsels komen typisch voor in de oksels, de liezen, tussen de teentjes, rond de ogen, de oren en rond de staartbasis.

Wat is de behandeling van atopie?

We moeten jou teleurstellen: atopie valt niet te genezen. Aangezien atopie een chronische ziekte is, zal je hond gevoelig blijven aan bepaalde omgevingsallergenen. Tenzij ze uitgeschakeld of vermeden kunnen worden, wat meestal onmogelijk is.  

Bij allergie voor huisstofmijt kunnen anti-huisstofmijt sprays of speciale hondenmanden enigszins helpen. Maar als je hond allergisch is voor gras of pollen wordt het al een stuk moeilijker om het allergeen uit de weg te gaan. Gras groeit natuurlijk overal en je wandelmaatje permanent binnen houden is ook geen optie.

Het goede nieuws is dat atopie meestal heel goed controleerbaar is. Behandelen kan op 4 verschillende manieren. Meestal kiest de dierenarts voor een combinatie van 2 of meer therapieën.


1.     Desensibilisatie

Desensibilisatie, ook bekend als hyposensibilisatie of allergeen specifieke immunotherapie (ASIT), kan een mooie oplossing bieden voor honden met atopie. Hierbij worden meermaals de allergenen waarvoor je hond allergisch is in de huid ingespoten met een fijn naaldje en volgens een vast schema.

Het nadeel van deze methode is dat het slechts bij 60 % van de honden een succes is. Het duurt lang vooraleer resultaten zichtbaar zijn en het is bovendien vrij prijzig.

2.   Jeukremmende medicatie en/of ontstekingsremmers

Het belangrijkste is een hond met atopie in eerste instantie te verlossen van die vervelende jeuk. Want geef toe, niet alleen je hond komt er gek van! Ook jij, die dit dagelijks moet aanzien.

De meest populaire behandeling is het gebruik van ontstekingsremmers en/of jeukremmende medicatie. De bedoeling van deze medicatie is de jeuk terug te drijven tot net onder de jeukdrempel en op die manier opstoten van jeuk te onderdrukken. Cortisone was lange tijd hét middel om jeuk te bestrijden maar heeft veel nevenwerkingen. Daarom wordt er tegenwoordig gekozen voor medicijnen met weinig tot geen bijwerkingen zoals  bijvoorbeeld Apoquel, cytopoint of Atopica.

Niet zelden krijgen atopiepatiënten deze medicatie levenslang. Het hondenbaasje is het gewend om op tijd een nieuwe opstoot te herkennen en drijft dan de onderhoudsdosis al dan niet op, in samenspraak met de dierenarts. Ideaal is om een zo laag mogelijke, stabiele onderhoudsdosis aan te houden.

Ga naar huidverzorging voor gevoelige huidGa naar huidverzorging voor gevoelige huid

3.   Huidverzorging

Net zoals bij mensen met een huidallergie, is huidverzorging belangrijk voor een allergische hond.

Het beschermlaagje van de huid is aangetast bij allergische honden. Allergenen, bacteriën en schimmels wagen dan hun kans om de huid binnen te dringen. De huid raakt snel uitgedroogd, is ontstoken en geïnfecteerd.

Gebruik daarom verzorgingsproducten die speciaal gemaakt zijn voor allergische honden. Ze bevatten bestanddelen die de huid versterken, voeden en herstellen. Dit met als doel de huidklachten te verlichten.

Douxo PyoDouxo Pyo

4.   Anti-microbiële behandeling

Sommige honden krabben en likken zich letterlijk kapot van de jeuk. De huid wordt steeds opnieuw geïnfecteerd met bacteriën of gisten. De huidletsels verergeren dan alleen maar. Het is dan lastig om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Een hondenkraag kan een oplossing zijn. Hiermee maak je je niet bepaald populair bij je huisdier, maar zijn welzijn primeert.

Je dierenarts zal antibiotica en/of een geneesmiddel tegen de schimmelinfecties voorschrijven als onderdeel van de atopiebehandeling. Ook een ontsmettende shampoo zoals bv Douxo Pyo Shampoo werken heel goed om infecties in te perken.

Atopie hangt vaak samen met oorontstekingen. Gebruik een geschikte Otodine oorreiniger en oorzalf met antibacteriële -en antigist eigenschappen.

Hondenvoer voor atopische honden

Het juiste hondenvoer is van onschatbaar belang voor een hond met atopie! Via de voeding verzachten de klachten en krijgt de huid ondersteuning waar nodig.

Kwalitatieve hondenvoer verrijkt met omega 3 (EPA en DHA) -en omega 6 vetzuren en met componenten die de jeuk verminderen is het meest geschikt voor honden met atopie. Voorbeelden van hondenvoer ontwikkeld voor atopische honden zijn Royal Canin Skin Support of Sanimed Atopy Sensitive

Niet alleen honden met atopie hebben baat bij zo’n hondenvoer. Huidverzorgende hondenvoeding werkt eveneens heilzaam voor honden met gevoelige huid of een andere vorm van allergie.

Benieuwd naar onze voeding met huidverzorgende werking? Neem hier een kijkje.

Voedingssupplementen voor de huid

Een ander hulpmiddel is het innemen van een huidverzorgend voedingssupplement. Vitaminen voor de huid, zeg maar. Een extra pluspunt is dat ook overmatige haaruitval sterk vermindert en de vacht z’n glans terugkrijgt. Het proberen waard! Voorbeelden van zo’n supplementen zijn

Maakt je hond een probleem van pilletjes innemen? Dan zijn de spot-on’s iets voor jou! Spot-on’s , zoals Dermoscent Essential 6 of Allerderm , zijn kleine flacons met daarin voedende druppeltjes die je rechtstreeks op de huid van je hond aanbrengt. Niet alleen heel praktisch, maar even effectief als een oraal voedingssupplement.

De conditie van de vacht verbetert natuurlijk niet van vandaag op morgen. Daarom is het belangrijk het supplement dagelijks toe te dienen of minstens in langere periodes (=kuren).

Geef terug glans aan de vacht van je hond. Maak je keuze uit onze supplementen speciaal voor de huid.

Conclusie

Het onder controle houden van de atopie is een challenge. Iedere hond met atopische dermatitis dient een behandeling op maat te krijgen en moet goed opgevolgd worden. De behandeling bestaat uit een ideale onderhoudsdosis van jeukremmers en de bestrijding van bacteriën en/of gisten. Geef je hond een ondersteunend hondenvoer dat geschikt is voor huidproblemen. Vul dit eventueel aan met voedingssupplementen.

Je mag gerust zijn: uiteindelijk is er voor elke hond met atopie een doeltreffende behandeling. Eentje die doenbaar is voor hond én baasje. Heel veel succes alvast.

Nog vragen over atopie bij de hond? Onze dierenarts Valerie geeft antwoord.

Reacties
Barbara de Vries
20 september 2022 at 13:33
Goedemiddag, Vraag voor de dierenarts betreft voeding grote senior hond, met atopie. Mijn hond heeft atopie, ze is allergisch voor vele soorten mijten. Copramijt, Farinaemijt, meelmijt. Verder is ze allergisch voor Olijf, Veldbeemdgras en Melganzevoet. Helpt het om graanvrij voer te geven? Ze is net 8 jaar geworden. Vele soorten voeding voor atopie gevoelige honden zijn voor volwassenen. Welk voer voor Senioren is hiervoor geschikt? Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Barbara de Vries
Reply
Valerie, dierenarts PharmaPets
26 december 2022 at 11:43
Beste, Hypoallergene voeding kan een atopie-patiënt helpen om de huidbarrière te versterken tegen allergenen van buitenaf en zorgt voor een mooiere vacht en minder letsels en jeuk. Maar de atopie zal er niet volledig mee weggaan zolang de allergenen aanwezig blijven. Een graanvrije voeding zou ik in dit geval niet echt aanraden, lijkt me weinig nut te hebben. De ideale therapie bij atopie is een combinatie van een goed hypoallergeen voer (bv royal canin hypoallergenic of hill's z/d) , jeukremmende medicatie in zo laag mogelijke dosering en huidversterkende supplementen zoals viacutan of agepi . De aandoening is voor het leven, maar heel goed controleerbaar. mvg,
Valerie, dierenarts PharmaPets
26 december 2022 at 11:44
En een seniorhond mag gerust het hypoallergeen voer voor volwassen honden blijven krijgen, dat is geen probleem. Mocht hij ouderdomsklachten bijkrijgen zoals artrose bijvoorbeeld, kan je dat opvangen met supplementen (Flexadin) of bijkomende medicatie.