• GRATIS LEVERING
    Vanaf €50, anders €3,99
  • DE LAAGSTE PRIJS
    Onze prijzen worden dagelijks aangepast
  • ADVIES VAN SPECIALISTEN
    Onze dierenartsen helpen jou en je huisdier graag!


HEEFT MIJN HOND EEN ALLERGIE?

Allergie huidaandoening hond

Artikel geschreven door onze Pharmapets dierenarts Valerie

Allergie bij de hond. Het lijkt wel een van de meest voorkomende aandoeningen bij de hond tegenwoordig en de honden met allergieën lijken alsmaar toe te nemen. Wat mensen vaak meteen denken als ze hun hond zien krabben is: Help, mijn hond heeft een allergie! Dit is niet steeds het geval. Allergie wordt dikwijls geassocieerd met jeuk maar een hond met jeuk is daarom niet vanzelfsprekend allergisch. En omgekeerd: een allergische hond heeft niet altijd jeuk als symptoom. In dit stukje tekst maak ik u wegwijs in de vrij complexe materie van de allergische huidaandoeningen. Wat is een allergie? Welke huidallergieën zijn er? Heeft mijn hond allergie? En nog belangrijker: wat kan ik eraan doen?

 

 

WAT IS EEN HUIDALLERGIE?

Een allergie is een overdreven afweerreactie van het immuunsysteem tegenover een stof die op zich niet schadelijk is (= een allergeen) zoals pollen, huisstofmijten, huidschilfers van andere dieren en/of bepaalde stoffen uit voeding. Allergenen worden doorgaans opgenomen via de huid of de darm van de hond. Door een overdreven vrijstelling van antistoffen van het afweersysteem zijn de klachten (jeuk, diarree, braken) dus eerder daaraan te wijten dan aan de allergenen zelf.

 

VEEL VOORKOMENDE HUIDALLERGIEEN

Deze taartdiagram links geeft je een zicht op de verschillende soorten huidallergie bij de hond en hoeveel ze voorkomen. Verrassende resultaten, want bijna de helft van de huidallergieën bij de hond zijn de oorzaak van allergie tegenover vlooien. Goed nieuws dus, want een vlooienallergie valt relatief makkelijk te behandelen! Nummer 2 en 3 van de drie meest voorkomende allergische huidaandoeningen bij honden zijn respectievelijk voedselallergie en atopie. Daarna komen de allergische reacties op insectenbeten en medicatie en op de laatste plaats komt dan de contactallergie. Laten we eens dieper ingaan op de top 3 van de huidallergieën bij de hond. 

1. Vlooienallergie

Vlooienuitwerpselen

Wanneer een vlo een huisdier zonder vlooienallergie bijt zorgt dit voor een relatief kleine huidreactie gepaard gaande met jeuk. Wanneer een vlo een huisdier mét vlooienallergie bijt geeft dit doorgaans een extreme huidreactie met huidletsels en een extreme jeuk. Bij heel erge jeuk, zullen er kale plekken en hot spots (= plekken waar de hond ineens zijn haren en huid kapotbijt/likt) ontstaan.

De typische plek waar deze letsels voorkomen is de onderrug van je dier. Deze locatie samen met de symptomen wijst op zich al in de richting van vlooienallergie. Als je dan nog eens tussen de haren deze komma-vormige kleine zwarte puntjes (= uitwerpselen van vlooien) ontdekt, dan is de diagnose definitief gemaakt. Bij erge jeuk kunnen de problemen zich ook uitbreiden over het gehele lichaam naar de kop en poten.

Letsels: kale plekken, schilfers, roodheid 

Locatie van de letsels: onderrug, rondom staart, gehele lichaam

2. Atopie

Atopie hond locaties

Atopie is een chronische huidziekte die voor een deel tot uiting kan komen door een erfelijke aanleg en voor een deel door omgevingsfactoren (pollen, grassen, huisstofmijt, schilfers van andere dieren,...) of bij sommige honden ook voedingsfactoren. Rassen die veel kans hebben om atopie te ontwikkelen zijn de Labrador Retriever en de Franse Bulldog. Ieder dier met atopie uit zijn symptomen op een andere manier en ook de letsels variëren van locatie. Atopie valt niet te genezen, maar kan wel heel goed onder controle worden gehouden. Door bij iedere hond apart uit te zoeken wat de combinatie van prikkels is die de klachten uitlokken, kan voor de meeste honden de jeuk en huidletsels tot een minimum worden beperkt.

Een hond gevoelig aan allergie, heeft dikwijls een verstoorde huidbarrière. Dit maakt de huid vatbaar voor bacteriën en gisten, die hun kans schoon zien om bijkomende infectie te veroorzaken. Veruit de belangrijkste klacht bij atopische dermatitis is jeuk. De jeuk varieert in ergheid en komt met opstoten. Vaak is de jeuk seizoensgebonden. De symptomen kunnen erger worden door het krabben, bijten en likken waardoor er kale plekken en een leerachtige olifantshuid kunnen ontstaan.

Letsels: rode huid, korsten, schilfers, kale plekken, olifantshuid

Typische locatie van de letsels (zie figuur): oren, rond de ogen (bril-vorming), rond de lippen, onder de oksels, lies, buik, rond de anus, onderaan de staartbasis, poten en tussen de tenen

3. Voedselallergie

Voedselallergie hond picto

In het geval van voedselallergie reageert de hond allergisch op stoffen vanuit zijn voeding (een bepaald eiwit zoals rundeiwit, kipeiwit, ...). Anders dan bij de atopie heeft de hond hier het hele jaar door jeuk. De jeuk is matig tot heftig. 15% van de atopie-patiënten hebben eveneens last van maag-darmklachten. Net zoals bij vlooienallergie en atopie, kunnen ook hier de vachtproblemen complexer worden wanneer bacteriën en gisten de letsels bijkomend infecteren. Meestal komt voedselallergie voor op jonge leeftijd. Eens een hond voedselallergie ontwikkelt, is dit voor altijd. Een levenslang, aangepast dieet is dan van uiterst belang.

Letsels: jeuk, roodheid, kale plekken, korstjes, braken, diarree, winderigheid

Locatie van de letsels: poten, oksels, oren, liezen, rond de anus, romp en oren, overal op het lichaam

 

HOE WEET IK NU OF MIJN HOND EEN ALLERGIE HEEFT?

Als baasje kan je slechts een vermoeden hebben dat je hond met een allergie sukkelt, maar je kan niet zelf achterhalen wat exact de oorzaak is van zijn jeuk uiteraard. Daarvoor heb je hulp nodig van jouw dierenarts. Aan de hand van een stappenplan van uitsluiting gepaard gaande met een klinisch onderzoek en eventuele staalnames, kan enkel jouw dierenarts tot een juiste diagnose komen. Achteraf kunnen jullie samen, naargelang de vorm van allergie, een plan van behandeling opstellen.

Daar dermatologische aandoeningen bij huisdieren en zeker allergieën complexe materie is, kan het soms tijd vragen vooraleer een behandeling gevonden is die aanslaat bij jouw hond. Wanneer bijvoorbeeld een eliminatiedieet ingesteld wordt bij een vermoeden van voedselallergie kan het minstens 8 weken duren vooraleer een eventuele boosdoener gevonden wordt. Een efficiënte manier van aanpak, stap voor stap werken en veel geduld zijn dus dé sleutelwoorden bij de aanpak van allergische vachtproblemen.

 

HOE BESCHERM IK MIJN HOND TEGEN ALLERGIE?

Je zal je nu misschien afvragen: kan ik zelf iets doen ter preventie van allergie? En wat kan ik dan doen om mijn hond te beschermen tegen allergieën? Wel, het allerbelangrijkste advies dat ik jou kan meegeven is je hond (en meteen ook àlle andere huisdieren in je gezin) ten allen tijde GRONDIG TE ONTVLOOIEN. Tegenwoordig wordt door dierenartsen geadviseerd dit gedurende het hele jaar door te doen. Zo vermijd je niet alleen de ontwikkeling van een ware vlooienplaag in je huis maar blijft het risico op vlooienallergie bij je dieren zeer klein. Vlooien brengen bovendien lintwormen met zich mee, dus door aan permanente vlooienbestrijding te doen, heb je alvast minder risico op deze vieze beestjes.

Een tweede puntje dat veel doet voor de conditie van de huid is: voeding en verzorging. Op deze manier kan je eventuele hypersensitiviteit van de huid beheren en de huidbarrière versterken. Qua voedsel voor je hond zorg je best voor een hondenvoer van premium tot super premium kwaliteit. Dit wil zeggen dat het bestaat uit hoogverteerbare eiwitten van kwaliteitsbronnen die waarschijnlijk geen reactie zullen veroorzaken. De hondenbrokken dienen eveneens verrijkt te zijn met essentiële vetzuren die de huid helpen voeden. Heeft je hond een gevoelige huid of je weet het niet goed, dan doe je er zeker goed aan een hondenvoer te kiezen dat speciaal ontworpen is voor honden met vachtproblemen. Wanneer je je hond wast, kies dan ook voor een hondenshampoo speciaal ontworpen met aandacht voor de hondenhuid. Ga voor een milde, voedende, dermatologisch goedgekeurde hondenshampoo. Deze hondenshampoos zorgen er namelijk voor dat je het talglaagje, dat de huid beschermt tegen irriterende stoffen van buitenaf, niet verwijdert.

 

PRODUCTEN DIE KUNNEN HELPEN BIJ JEUK EN HUIDPROBLEMEN

Eens de juiste behandeling is ingezet voor je hond, kan je je hond bijkomend een handje helpen met een product die het herstel van vacht en huid bevordert en ondersteunt. Een hond met huidproblemen vereist een andere verzorgingsproducten dan een gezonde hond. Ik heb een aantal Pharmapets toppers voor je uitgelicht:

 

INTERESSANTE BLOGARTIKELEN
Top