- GRATIS LEVERING
Vanaf €50, anders €3,99 - DE LAAGSTE PRIJS
Onze prijzen worden dagelijks aangepast - ADVIES VAN SPECIALISTEN
Onze dierenartsen helpen jou en je huisdier graag!

HOE MIJN HOND LATEN VERMAGEREN?
Artikel geschreven door onze Pharmapets dierenarts Valerie
Net als voor jou en mij is het ook voor honden gemakkelijk om wat ongewenste kilo's erbij te krijgen. Helaas komt dit, net zoals bij mensen, de gezondheid van je hond niet ten goede. Wist je dat honden met overgewicht minder lang leven? Door het meeslepen van extra gewicht zijn ze ook minder gelukkig en vatbaarder voor tal van medische aandoeningen zoals suikerziekte, gewrichtsproblemen, huidaandoeningen, hart-en vaatziekten, verminderde uithouding en ademhalingsklachten. Je hond fit houden is daarom belangrijk om hem een gezond en gelukkig leven te bieden. Terwijl een mens zelf kan inzien dat hij of zij te zwaar is, is een hond immers volledig afhankelijk van zijn baasje! In dit blogartikel leer ik jou hoe je op een verantwoorde manier je hond kan laten afvallen.
WAT IS ZWAARLIJVIGHEID OF OBESITAS?

HOE WEET IK OF MIJN HOND TE DIK IS?
WAAROM MOET MIJN HOND VERMAGEREN?
De gevolgen van overgewicht op de gezondheid van je hond
Een dikke hond heeft meer risico op volgende ziektes:
- Suikerziekte: diabetes hangt vaak samen met gewichtstoename en verdwijnt weer bij het bereiken van het ideale gewicht. Te dikke honden hebben 3,5 x hoger risico op suikerziekte.
- Gewrichtsproblemen: Extra vetjes van je huisdier beperkt de bewegingsvrijheid en de uithouding.
- Hartaandoeningen: Het hart van het dier heeft bij overgewicht meer moeite om alle processen op gang te houden
- Huidproblemen: Bij een zwaarlijvig dier gaan de huid en de vacht erop achteruit
- Verminderde immuniteit: de weerstand van je dier verlaagt door verminderde ondersteuning van het immuunsysteem
- Meer kans op nierstenen
Een leven lang extra kosten
Baasjes van te dikke huisdieren hebben meer medische kosten op termijn. Beter voorkomen dus!
HOE LAAT IK MIJN HOND VERANTWOORD AFVALLEN?
1. Voeding
Je hond op dieet
Veel huisdierbaasjes maken de fout minder te geven van het standaardvoer dat je hond al krijgt. Je hond riskeert dan onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Niet doen dus! Wat je te dikke hond nodig heeft, is een aangepast, speciaal dieet om af te vallen.
Dit vermageringsdieet bevat:
- Een verlaagd vetgehalte
- Meer eiwitten van hoge kwaliteit: zo blijft je hond zijn spiermassa behouden
- Een specifieke combinatie van vezels waardoor je hond verzadigd is tussen de maaltijden door. Schooien aan tafel en bedelgedrag zal drastisch verminderen.
- Een speciale vorm en structuur van korrel waardoor het kauwen wordt gestimuleerd tijden de maaltijd (minder schrokken!)
- Extra voedingsstoffen om de vetverbranding te stimuleren en de gewrichten soepel te houden.
Voeding na castratie/sterilisatie
- Grote honden: Royal Canin VCN Neutered Large dog Adult, dit is een light hondenvoeding speciaal voor gesteriliseerde honden van grote rassen
- Medium honden: Royal Canin VCN Neutered Adult Medium Dog, dit is een light hondenvoeding speciaal voor gesteriliseerde honden van middelgrote rassen
- Kleine honden: Royal Canin VCN Neutered Small Dog Adult, dit is een light hondenvoer speciaal voor gesteriliseerde honden van kleine rassen
2. Stop tussendoortjes!
Het spreekt voor zich dat honden die dienen af te vallen beter geen tussendoortjes of niets van tafel krijgen. Tussendoortjes zorgen niet alleen voor overgewicht maar kunnen ook een hele maaltijd zijn voor je hond. De meeste hondensnoepjes bevatten een te hoog vetgehalte, waardoor ze uiteraard heel smakelijk en superlekker zijn. Het is dan ook verleidelijk je lieveling blij te maken met een koekje of snoepje tussendoor. Als je je hond toch hondenkoekjes wil geven, geef hem dan gezonde hondenkoekjes die bij zijn nieuw vermageringsdieet passen zoals de Hill's Healthy Weight hondenkoekjes. Je kan ook altijd een brokje van zijn hondenvoer geven als beloning. Geef altijd een afgemeten hoeveelheid (wegen met een weegschaaltje!) per dag volgens de instructies op de verpakking van je zak hondenvoer.
Zorg ervoor dat de rest van het gezin, vrienden of de buurvrouw de hond niet stiekem verwennen met een koekje! Een goed idee is om af te spreken dat 1 persoon van het gezin verantwoordelijk is voor de voeding van de hond. Zeker als je hond op een afvaldieet staat, is het belangrijk dat hij consequent de juiste hoeveelheden krijgt.
Wist je dat het geven van een gedroogd varkensoor of enkele hamrolletjes aan je hond overeenkomt met zelf 2 donuts eten? Kijk even met me mee:
3. Move that body!
We kunnen het niet genoeg herhalen: bewegen is gezond! Niet alleen voor baasje, ook voor hond. Het liefst samen natuurlijk, want dat is het leukst. Begin, om je hond te laten wennen, liever met meerdere korte wandelingen dan een lange veeleisende wandeling te maken of te gaan rennen. Begin dus rustig en bouw geleidelijk aan de beweging op. Als je hond worstelt met lange wandelingen, is zwemmen een leuk alternatief! Laat je hond tussendoor buiten en speel eens een balspelletje in de tuin.
Door enkele kleine wijzigingen aan te brengen in jullie levensstijl, kan je je hond helpen met het bereiken van het ideale gewicht. Je zal merken dat je hond zich langzaam aan fitter en beter in zijn vel zal voelen, wat zijn levenskwaliteit alleen maar bevordert!
TIP: Toen ik in mijn dierenartspraktijk een aantal baasjes hielp begeleiden met gewichtsverlies van hun hond, waren ze zo gemotiveerd dat ze zelfs een loopband kochten voor hun hond thuis! Mét resultaat!
HET EETGEDRAG VAN JE HOND MANAGEN
- steeds op hetzelfde tijdstip
- uit dezelfde kom
- op dezelfde plek (liefst een plek met de nodige privacy en rust)
- op een ander tijdstip dan jij zelf eet
- geen hondensnoepjes/hondenkoekjes/ niet van tafel
- consequent de aanbevolen hoeveelheid
HOE BEHOUD IK HET GEWICHT VAN MIJN HOND, NU HIJ ZIJN IDEAAL GEWICHT HEEFT BEREIKT?
- Pas allereerst opnieuw de voeding aan! Het makkelijkst is te blijven op het vermageringsdieet en de hoeveelheid aan te passen. De nieuwe aanbevolen hoeveelheid per dag volgens het verkregen gewicht kan je vinden in de voedingstabel op de verpakking of laat je opnieuw uitrekenen door de dierenarts. Bij twijfel, vraag raad aan een dierenarts! Pas op, dit kan alleen bij Royal Canin Satiety en Hill's Metabolic. In alle andere gevallen mag je, eens het streefgewicht is bereikt, geleidelijk aan overschakelen naar een lightvoeding.
- Keep on moving! Blijf actief bewegen met je hond
- Blijf hondensnoepjes beperken. De hondenkoekjes van Hill's Healthy Weight mag je blijven geven.
- Weeg je hond minstens 1 x per maand: ofwel thuis op de weegschaal (tip: weeg eerst jezelf en daarna jezelf + hond en maak de rekensom ;-)) ofwel bij de dierenarts. Gewoon langsgaan bij je dierenarts en je hond eventjes wegen kost normaal gezien niks. Bij veel dierenartsen staat de weegschaal zelfs in de wachtzaal.
- Bij neiging tot opnieuw verdikken: direct ingrijpen!
VRAAG HULP AAN ONZE DIERENARTS
Liever een gepersonaliseerd vermageringstraject met de nodige begeleiding van een professional?
Pharmapets biedt de nodige ondersteuning om je hond succesvol te laten vermageren! Laat jou en je hond adviseren door Valerie, onze dierenarts.
Samen met jou:
- zoeken we de correcte voeding uit voor je hond
- stellen we indien nodig een stappenplan + een voedingsschema op maat op
- blijven we je hond opvolgen indien gewenst
--> Stuur snel een mailtje naar valerie@pharmapets.be om je in te schrijven voor dit traject!
PRODUCTEN DIE KUNNEN HELPEN VOOR HONDEN DIE TE DIK ZIJN
We hebben heel wat producten in ons assortiment om jou te helpen met je hond in de strijd tegen gewichtstoename. Ik heb een aantal Pharmapets toppers voor je uitgelicht: