Blog Hoe hond laten vermageren


HOE MIJN HOND LATEN VERMAGEREN?

dierenarts Pharmapets

Artikel geschreven door onze Pharmapets dierenarts Valerie

Net als voor jou en mij is het ook voor honden gemakkelijk om wat ongewenste kilo's erbij te krijgen. Helaas komt dit, net zoals bij mensen, de gezondheid van je hond niet ten goede. Wist je dat honden met overgewicht minder lang leven? Door het meeslepen van extra gewicht zijn ze ook minder gelukkig en vatbaarder voor tal van medische aandoeningen zoals suikerziekte, gewrichtsproblemen, huidaandoeningen, hart-en vaatziekten, verminderde uithouding en ademhalingsklachten. Je hond fit houden is daarom belangrijk om hem een gezond en gelukkig leven te bieden. Terwijl een mens zelf kan inzien dat hij of zij te zwaar is, is een hond immers volledig afhankelijk van zijn baasje! In dit blogartikel leer ik jou hoe je op een verantwoorde manier je hond kan laten afvallen.

 

WAT IS ZWAARLIJVIGHEID OF OBESITAS?


Blog Hoe hond laten vermageren - Pharmapets


Zoek de 5 verschillen op bovenstaande foto :-). Op de foto zie je 2 honden van hetzelfde ras maar de hond links kampt duidelijk met overgewicht terwijl de hond rechts een ideaal gewicht heeft. Overgewicht of obesitas is de term die we gebruiken als je hond (ver) boven zijn gezond gewicht komt te zitten en dit schadelijke gevolgen kan hebben voor je hond zijn gezondheid. Overgewicht is helaas een probleem dat ontzettend veel voorkomt bij honden. Naar schatting lijdt maar liefst 50% van de honden in België aan overgewicht of obesitas! Dat betekent dat de helft van de honden in ons land te dik zijn. Je kan het niet alleen zien als een welvaartsziekte bij de mens, maar ook bij onze huisdieren. 
De meeste honden lijden aan overgewicht omdat ze overvoed zijn. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom dit zo is. Ze zijn vaak getraind met voedsel als beloning en we leren al snel hoe blij een speciale traktatie hem maakt. Blije hond is blij baasje. Je snapt dus dat de verantwoordelijkheid op vlak van goede eetgewoonten voor een huisdier op de eerste plaats bij zijn baasje ligt. Als je een goed en gezond leven voor je hond wilt, hou je hem beter in vorm. Jij hebt als baasje de mogelijkheid om je hond de juiste voeding te geven, oefeningen te laten doen en een gezonde levensstijl te bieden die hij nodig heeft om zich weer fit en gezond te voelen. 
 

HOE WEET IK OF MIJN HOND TE DIK IS?

Omdat binnen elk ras de vorm en omvang van een dier sterk verschilt, is het moeilijk voor een eigenaar te bepalen of zijn hond te zwaar is. De meeste baasjes onderschatten het gewicht van hun huisdier. Leeftijd, het ras, erfelijkheid, geslacht en de huidige levensstijl zijn allemaal factoren die invloed hebben op de kans dat je hond te dik wordt of dat hij worstelt met pogingen om af te vallen. Teven en gecastreerde honden zijn bijvoorbeeld meer vatbaar om zwaarder te worden. Labrador Retrievers, Cocker Spaniëls en niet-raskatten hebben meer aanleg om in gewicht toe te nemen. Oudere honden zijn minder actief, hun caloriebehoefte neemt af, dus hebben ze ook minder caloriën nodig. Helaas krijgen oudere honden niet altijd aangepaste voeding waardoor ze dikker worden. 

Waar moet u op letten om te weten of je hond te dik is? Een hond is te zwaar wanneer hij 15% tot 20% meer weegt dan zijn ideaal gewicht. Wanneer je hem op zijn kant legt, zou je in staat moeten zijn om zijn ribben te voelen, maar ze mogen niet zichtbaar zijn. Wanneer hij zijn lichaam uitrekt (bv wanneer hij springt) moeten zijn ribben zichtbaar zijn. Wanneer je bovenaf naar je hond kijkt moet er een duidelijke taille voor zijn heupen te onderscheiden zijn. Bij bredere, meer gespierde rassen kan overtollig gewicht moeilijk te zien zijn. Doe dan beroep op de expertise van je dierenarts om een nauwkeurige evaluatie te maken van zijn gewicht en lichamelijke fitheid. Om exact te berekenen of je hond overgewicht heeft en hoeveel hij moet afvallen, maken we gebruik van de Body Condition Score (BCS). Klik hier om het blogartikel te lezen met de uitgebreide uitleg over BCS en hoe je kan weten hoeveel je hond moet vermageren. 
 

WAAROM MOET MIJN HOND VERMAGEREN?

Te dikke honden leven minder lang dan honden met een ideaal gewicht. Honden met overgewicht kunnen tot wel 2,5 jaar minder lang leven dan honden met een gezond gewicht. Bovendien gaat obesitas ook vaak gepaard met andere gezondheidsproblemen. 

De gevolgen van overgewicht op de gezondheid van je hond

Een dikke hond heeft meer risico op volgende ziektes:

 • Suikerziekte: diabetes hangt vaak samen met gewichtstoename en verdwijnt weer bij het bereiken van het ideale gewicht. Te dikke honden hebben 3,5 x hoger risico op suikerziekte. 
 • Gewrichtsproblemen: Extra vetjes van je huisdier beperkt de bewegingsvrijheid en de uithouding. 
 • Hartaandoeningen: Het hart van het dier heeft bij overgewicht meer moeite om alle processen op gang te houden
 • Huidproblemen: Bij een zwaarlijvig dier gaan de huid en de vacht erop achteruit
 • Verminderde immuniteit: de weerstand van je dier verlaagt door verminderde ondersteuning van het immuunsysteem
 • Meer kans op nierstenen
Te zware honden zijn doorgaans lui en niet energiek, lusteloos, doen weinig moeite om te gaan wandelen of spelen en hebben een laag uithoudingsvermogen. 
 

Een leven lang extra kosten

Baasjes van te dikke huisdieren hebben meer medische kosten op termijn. Beter voorkomen dus!

Kosten eigenaar obees dier - Pharmapets


HOE LAAT IK MIJN HOND VERANTWOORD AFVALLEN?

1. Voeding

Je hond op dieet

Veel huisdierbaasjes maken de fout minder te geven van het standaardvoer dat je hond al krijgt. Je hond riskeert dan onvoldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Niet doen dus! Wat je te dikke hond nodig heeft, is een aangepast, speciaal dieet om af te vallen.

Dit vermageringsdieet bevat:

 • Een verlaagd vetgehalte 
 • Meer eiwitten van hoge kwaliteit: zo blijft je hond zijn spiermassa behouden
 • Een specifieke combinatie van vezels waardoor je hond verzadigd is tussen de maaltijden door. Schooien aan tafel en bedelgedrag zal drastisch verminderen. 
 • Een speciale vorm en structuur van korrel waardoor het kauwen wordt gestimuleerd tijden de maaltijd (minder schrokken!)
 • Extra voedingsstoffen om de vetverbranding te stimuleren en de gewrichten soepel te houden
Royal Canin Satiety hond
Een heel goed vermageringsdieet daarvoor is Royal Canin Satiety. Deze voeding bestaat in droogvoer en in natvoer, deze 2 kunnen perfect gecombineerd worden zolang de instructies op de verpakking gevolgd worden. Ook voor de kleine hond onder 10 kg is er een Royal Canin Satiety Small dog.
Andere alternatieven die ook kwalitatief top zijn:
 
Het voordeel bij het laatste dieet is dat er ook hondenkoekjes van bestaan: klik hier om je gezonde hondenkoekje te bestellen zonder dat je hond dik wordt. 
 
Bij gering overgewicht is een lightvoeding voldoende. Een voorbeeld is deze lightvoeding voor middelgrote honden. Ook aan grote honden en kleine honden is er gedacht. 
 
Bij twijfel hoeveel je hiervan moet geven of hoe je je hond in zijn gewichtsafname moet opvolgen, vraag je best raad aan je dierenarts of stuur je mij een mailtje: valerie@pharmapets.be. Ik sta voor je klaar om jou en je hond optimaal in dit afvalproces te begeleiden. 

Voeding na castratie/sterilisatie

Honden die gesteriliseerd of gecastreerd worden, hebben neiging om snel bij te komen in gewicht. Dit komt omdat hun metabolisme na castratie/sterilisatie met 30 % lager zit. Let dus goed op dat je de voeding aanpast! Want als je het huidige hondenvoer blijft geven, zal je hond obees worden. 
 
Welke voeding mag je viervoeter krijgen na castratie/sterilisatie? 
 
Een lightvoeding mag je permanent doorgeven als het gewicht stabiel blijft, dit gedurende je hond zijn hele leven lang. 
 

2. Stop tussendoortjes!

Het spreekt voor zich dat honden die dienen af te vallen beter geen tussendoortjes of niets van tafel krijgen. Tussendoortjes zorgen niet alleen voor overgewicht maar kunnen ook een hele maaltijd zijn voor je hond. De meeste hondensnoepjes bevatten een te hoog vetgehalte, waardoor ze uiteraard heel smakelijk en superlekker zijn. Het is dan ook verleidelijk je lieveling blij te maken met een koekje of snoepje tussendoor. Als je je hond toch hondenkoekjes wil geven, geef hem dan gezonde hondenkoekjes die bij zijn nieuw vermageringsdieet passen zoals de Hill's Healthy Weight hondenkoekjes. Je kan ook altijd een brokje van zijn hondenvoer geven als beloning. Geef altijd een afgemeten hoeveelheid (wegen met een weegschaaltje!) per dag volgens de instructies op de verpakking van je zak hondenvoer.

Zorg ervoor dat de rest van het gezin, vrienden of de buurvrouw de hond niet stiekem verwennen met een koekje! Een goed idee is om af te spreken dat 1 persoon van het gezin verantwoordelijk is voor de voeding van de hond. Zeker als je hond op een afvaldieet staat, is het belangrijk dat hij consequent de juiste hoeveelheden krijgt. 

Wist je dat het geven van een gedroogd varkensoor of enkele hamrolletjes  aan je hond overeenkomt met zelf 2 donuts eten? Kijk even met me mee: 

In welke mate overvoedt je je hond?

3. Move that body!

We kunnen het niet genoeg herhalen: bewegen is gezond! Niet alleen voor baasje, ook voor hond. Het liefst samen natuurlijk, want dat is het leukst. Begin, om je hond te laten wennen, liever met meerdere korte wandelingen dan een lange veeleisende wandeling te maken of te gaan rennen. Begin dus rustig en bouw geleidelijk aan de beweging op. Als je hond worstelt met lange wandelingen, is zwemmen een leuk alternatief! Laat je hond tussendoor buiten en speel eens een balspelletje in de tuin. 

Door enkele kleine wijzigingen aan te brengen in jullie levensstijl, kan je je hond helpen met het bereiken van het ideale gewicht. Je zal merken dat je hond zich langzaam aan fitter en beter in zijn vel zal voelen, wat zijn levenskwaliteit alleen maar bevordert! 

TIP: Toen ik in mijn dierenartspraktijk een aantal baasjes hielp begeleiden met gewichtsverlies van hun hond, waren ze zo gemotiveerd dat ze zelfs een loopband kochten voor hun hond thuis! Mét resultaat! 

Hond bewegen - Pharmapets

HET EETGEDRAG VAN JE HOND MANAGEN

Jij, beste baasje, bent je hond zijn manager. Net als bij mensen, begint alles bij goede eetgewoonten
De juiste houding aannemen rondom je hond zijn voeding, zal bepalen of je hond resultaat zal boeken en effectief gewicht zal kwijtraken. De eerste stap is om bij je dierenarts een voedingsconsult in te plannen of de Pharmapets-dierenarts (valerie@pharmapets.be) jou laten helpen met het berekenen van de hoeveelheid en het bepalen van het soort voedsel je hond moet krijgen om gewicht te verliezen. In deze stap zal je hond zijn huidig gewicht en het bepalen van het ideaal gewicht nodig zijn. Hoe we dit exact bepalen kan je lezen in mijn blogartikel 'Is mijn hond te dik? Bepaal de Body Condition Score van je hond'. 
Zorg ervoor dat je je strikt houdt aan de richtlijnen die je meekreeg van je dierenarts. Beter is het dagelijks rantsoen te spreiden over minstens 2 maaltijden per dag, in plaats van 1 grote portie. Op die manier zal de energie die je hond uit zijn voeding krijgt, beter verdeeld worden. Ook de neiging van je hond om gehaast te eten of te schrokken zal hiermee beter te regelen zijn. 
 
Honden houden van routine! Voeder je hond:
 
 • steeds op hetzelfde tijdstip
 • uit dezelfde kom
 • op dezelfde plek (liefst een plek met de nodige privacy en rust)
 • op een ander tijdstip dan jij zelf eet
 • geen hondensnoepjes/hondenkoekjes/ niet van tafel
 • consequent de aanbevolen hoeveelheid
Breng ook je andere gezinsleden op de hoogte van het nieuwe voederschema en motiveer ze ook streng te zijn en niet toe te geven aan de neiging om hapjes en tussendoortjes aan de hond te geven. 
 

HOE BEHOUD IK HET GEWICHT VAN MIJN HOND, NU HIJ ZIJN IDEAAL GEWICHT HEEFT BEREIKT?

Top! Je hebt met succes je hond geholpen zijn streefgewicht te bereiken! De kunst is nu om dit gewicht te BEHOUDEN
 
Hoe je dat doet? Volgens deze stappen:
 
 1. Pas allereerst opnieuw de voeding aan! Het makkelijkst is te blijven op het vermageringsdieet en de hoeveelheid aan te passen. De nieuwe aanbevolen hoeveelheid per dag volgens het verkregen gewicht kan je vinden in de voedingstabel op de verpakking of laat je opnieuw uitrekenen door de dierenarts. Bij twijfel, vraag raad aan een dierenarts! Pas op, dit kan alleen bij Royal Canin Satiety en Hill's Metabolic. In alle andere gevallen mag je, eens het streefgewicht is bereikt, geleidelijk aan overschakelen naar een lightvoeding
 2. Keep on moving! Blijf actief bewegen met je hond
 3. Blijf hondensnoepjes beperken. De hondenkoekjes van Hill's Healthy Weight mag je blijven geven. 
 4. Weeg je hond minstens 1 x per maand: ofwel thuis op de weegschaal (tip: weeg eerst jezelf en daarna jezelf + hond en maak de rekensom ;-)) ofwel bij de dierenarts. Gewoon langsgaan bij je dierenarts en je hond eventjes wegen kost normaal gezien niks. Bij veel dierenartsen staat de weegschaal zelfs in de wachtzaal. 
 5. Bij neiging tot opnieuw verdikken: direct ingrijpen! 
Lees meer hier (10 succestips om je hond slank te houden) 
 

VRAAG HULP AAN ONZE DIERENARTS 

Liever een gepersonaliseerd vermageringstraject met de nodige begeleiding van een professional? 

Pharmapets biedt de nodige ondersteuning om je hond succesvol te laten vermageren! Laat jou en je hond adviseren door Valerie, onze dierenarts.

Samen met jou:

 • zoeken we de correcte voeding uit voor je hond 
 • stellen we indien nodig een stappenplan + een voedingsschema op maat op
 • blijven we je hond opvolgen indien gewenst
--> Alles wat je nodig hebt om je op weg te zetten naar het bereiken van het ideaal gewicht voor je hond. 

--> Stuur snel een mailtje naar valerie@pharmapets.be om je in te schrijven voor dit traject! 

 

PRODUCTEN DIE KUNNEN HELPEN VOOR HONDEN DIE TE DIK ZIJN

We hebben heel wat producten in ons assortiment om jou te helpen met je hond in de strijd tegen gewichtstoename. Ik heb een aantal Pharmapets toppers voor je uitgelicht:

 

INTERESSANTE BLOGARTIKELEN
Top