- GRATIS LEVERING
Vanaf €50, anders €3,99 - DE LAAGSTE PRIJS
Onze prijzen worden dagelijks aangepast - ADVIES VAN SPECIALISTEN
Onze dierenartsen helpen jou en je huisdier graag!

BEDELEN EN SCHOOIEN AFLEREN
Artikel geschreven door onze Pharmapets dierenarts Valerie
Herken je het? Je wil rustig eten en je hond heeft ineens heel veel aandacht voor jou. Hij gaat blaffen, tegen je opspringen of janken. Je aangename, ontspannen eetmoment van de dag wordt abrupt verstoord. Om ervan af te zijn, geef je je hond gauw iets lekkers. Maar binnen de kortste keren staat hij weer naast je te bedelen. Vind je het ook zo vervelend als je hond blijft schooien om een lekkernij? Het is dubbel: eigenlijk wil je er niet aan toegeven want bestaat de kans dat je hond dikker gaat worden en hij dit gedrag steeds opnieuw zal tonen. Anderzijds maak je hem graag heel blij, zie je hem graag genieten van zijn beloning en ben je eventjes van hem af. Vervelend, je hond bedelt aan tafel. Maar hoe leer je dit af?
OORZAKEN VAN BEDELGEDRAG
BEDELEN AFLEREN DOE JE ZO
De juiste aanpak
1. Je hond niet meer belonen voor bedelgedrag
Ga niet meer in op bedelgedrag. Licht je gezinsleden, familie en iedereen die in contact komt met je hond ook in. Ideaal gezien zou je NOOIT meer mogen toegeven aan bedelgedrag. Probeer het toch na te streven ook al is het moeilijk, maar weet dat elke keer dat je hond toch iets krijgt, hij terug zal vallen in zijn oude gewoontes.
2. Leer hem ander gedrag aan!
Leer de hond dat hij tijdens het eten op zijn plaats moet blijven. In zijn mand, bench of op zijn kussen. Eerst moet de hond dit goed aangeleerd krijgen, vooraleer je het toepast tijdens etenstijd. Beloon hem voor het naar zijn plaats gaan en het blijven zitten. Voordat je aan het eten gaat, stuur je de hond naar zjn plaats en geef je hem iets lekkers (een botje, een gevuld balletje met hondenkoekjes, een dental stick, ...). Vervolgens leer je hem daar te blijven zolang je zelf aan het eten bent. Komt hij naar je toe, stuur hem dan terug naar zijn mand. Belangrijk is dit CONSEQUENT vol te houden en dit geldt voor alle gezinsleden. Van zodra je hond gaat merken dat het in de mand blijven hem meer oplevert (beloning) dan naar je toe komen (weggestuurd worden, niks krijgen), dan zal het bedelgedrag als vanzelf minderen. Je hebt je hond dan een nieuwe gewoonte aangeleerd: 'Als het baasje gaat eten, ga ik rustig in mijn mand liggen'.
Bedelen is niet altijd: eten willen
Een hond die aan je plakt, tegen je opspringt, bedelt en jankt aan tafel is niet altijd op zoek naar eten. Veel honden die dit gedrag vertonen, snakken gewoon naar aandacht van hun baasje. Door dit smekerige gedrag, wat op bedelen om eten kan lijken, lukt het er meestal in de aandacht van hun baasje te krijgen. Omdat het gedrag effect had, zullen ze hetzelfde gedrag gaan herhalen. Geef je hond dan niks te eten als beloning maar beloon eerder met een spelletje, een wandeling, een knuffel. Leer je hond rustig te wachten op je aandacht tot wanneer jij er tijd voor maakt. Beloon eventueel met koekjes pas tijdens of na de activiteit maar eigenlijk is dat zelfs niet nodig omdat je hond de activiteit met jou op zich al als een beloning voor zijn wachten ervaart.
GEVAAR VOOR OVERGEWICHT
Als je toegeeft aan je schooier en steeds wat lekkers van tafel geeft, zal je hond op de duur verdikken. Want de extra calorieën van het tafelrestje moeten natuurlijk bij de dagelijkse calorie-inname van het hondenvoer gerekend worden. Wil je je hond toch af en toe belonen met een gezond tussendoortje zonder schrik te hebben dat hij ervan verdikt, gebruik dan de Hill's Healthy Weight hondenkoekjes. Beloon nooit het bedelgedrag zelf, maar ander gedrag dat je hem wil aanleren.
Wat de risico's voor de gezondheid zijn van overgewicht bij de hond kan je hier lezen: 'De gevaren voor te dikke honden'
4 KEY TAKE-AWAYS
- Bedelgedrag is aangeleerd gedrag
- Het is aangeraden je hond aan te leren op zijn plaats te blijven terwijl je aan het eten bent.
- Consequent optreden is de enige manier om bedelen af te leren
- Te pas en te onpas eten geven werkt de neiging tot overgewicht in de hand.
PRODUCTEN DIE KUNNEN HELPEN BIJ OVERGEWICHT
Een aantal Pharmapets toppers voor je uitgelicht: