Bezig met laden...
Blog menu
14 juni 2022
Onderdeel van: Hond, Hondenrassen
Advies van onze dierenartsen
Onderdeel van: Hond, Hondenrassen

De Labrador

De labrador retriever lijkt op een golden retriever maar dan met kort haar. Het zijn echte gezinshonden. Ze zijn vriendelijk, opgewekt en kunnen geweldig goed met kinderen omgaan. Deze honden gaan graag op pad met heel het gezin. Hoe meer beweging hoe liever.

De Labrador

De labrador retriever lijkt op een golden retriever maar dan met kort haar. Dit korte haar zorgt ervoor dat je niet veel werk hebt bij het onderhouden van de vacht. De labrador retriever is ook een echte gezinshond. Ze zijn vriendelijk, opgewekt en kunnen goed met kinderen omgaan. Ze zijn gemakkelijk te trainen, en gehoorzaam wanneer ze goed opgevoed zijn. Spelen vinden ze leuk, het is belangrijk dat ze genoeg beweging hebben. Een sportieve eigenaar is daarom een perfecte match met dit ras. Naast spelen en sporten hebben ze op tijd behoefte aan rust. 

De labrador retriever samengevat:

  • Vriendelijk
  • Sportief
  • Opgewekt
  • Speels
  • Trouw

Voeding.

Welke voeding geef je best aan deze sportieve speelvogel? Evenwichtige voeding is belangrijk. Zodat hij alle belangrijke voedingsstoffen opneemt die niet te veel, maar ook niet te weinig energie leveren.  Labradors kunnen veel eten, oppassen dus dat hij geen overgewicht krijgt.

Puppy’s hebben andere voeding nodig dan volwassen honden. Voor jouw kleine labrador pup raden wij het puppyvoer  van Royal Canin aan. Hierin zitten al de belangrijke voedingstoffen om op te groeien.

We hebben ook nog dit puppyvoer dat geschikt is voor de labrador retriever pup.

De voeding die wij aanraden vanaf 15 maanden is de Royal Canin Labrador Retriever Adult . Dit is complete hondenvoeding die inspeelt op alle behoeftes van de volwassen labrador. De korrel is aangepast aan hun grote kaken. Daarnaast helpt deze voeding ook om het ideale gewicht te behouden, en ondersteunt het de botten en gewrichten. In dit gamma hebben we ook voer voor gesteriliseerde honden, senior honden vanaf 5 jaar, en natvoer .

Heb je graag wat meer keuze? Hieronder een aanbod dat geschikt is voor jouw volwassen labrador.

Gewicht.

De labrador retriever behoort tot de grote rassen met een schofthoogte van 54 tot 57 cm. Zijn gewicht kan variëren van 25kg tot 40kg. Deze honden hebben aanleg voor obesitas, beweging is erg belangrijk zodat hun gewicht op peil blijft.

Labrador reu: 29 – 36 kg

Labrador teef: 25 – 32 kg

Is mijn hond te dik? Of is mijn hond te mager? Dit is niet altijd duidelijk als eigenaar. Elke hond is ook anders. Hiervoor kan je de BCS  gebruiken. BCS is de afkorting van ‘Body Condition Score’. Een beetje zoals je BMI hebt bij mensen. Hiermee kan je thuis zelf de BCS bepalen en zo weet je meteen of je hond op dieet moet.

Parasieten.

Parasieten zie je liever niet komen. Je hebt deze in de vorm van wormen, vlooien en teken. Wormen kunnen zorgen voor chronische maag- en darmklachten. Vlooien veroorzaken veel jeuk en brengen ziektes en andere parasieten met zich mee. Teken kunnen ziekten overbrengen op je dier zoals de ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichiose en Leishmania.
Daarom kan je je huisdier best regelmatig ontwormen en liefst het hele jaar door beschermen tegen vlooien en teken.

 

 

Aan te raden producten voor vlooien, teken en ontworming:

(deze artikelen zijn alleen leverbaar in België en Nederland via onze Nederlandse website)

 

 Tegen wormen:                     

 

Tegen vlooien en teken:  

Voor meer informatie over parasieten, raad ik onze blogartikelen  aan. Daar kan je meer nuttige weetjes en tips vinden.

Lifestyle + Gezondheid.

De labrador retriever is vatbaar voor erfelijke ziektes. Ze krijgen vaak al op jonge leeftijd te maken met heupdysplasie, elleboogdysplasie of osteochondrose. Daarnaast hebben ze meer kans om progressieve retina atrofie (PRA) te ontwikkelen of huidproblemen zoals atopische dermatitis.

 

Regelmatig een bezoekje brengen aan de dierenarts is geen overbodige luxe. Routine onderzoeken kunnen helpen om aandoeningen vroegtijdig op te sporen en meteen te behandelen. Vooral de oren, ogen en tanden moeten nagekeken worden.

De vacht is makkelijk te verzorgen en wordt bijna vanzelf schoon. Minstens één keer per week moet de vacht uitvoerig geborsteld worden om losse haren en vuil te verwijderen. Tijdens de rui kan het nodig zijn om meerdere keren per week te borstelen/kammen. Een kam met metalen tanden kan handig zijn om in korte tijd een grote hoeveelheid haar te verwijderen. Voor de labrador raden wij deze kam  aan.

Wanneer je je hond kamt, is dit ook de ideale gelegenheid om eens te kijken of hij huidschilfers of rode plekken heeft. Als hij dit heeft dan zou het kunnen dat hij last heeft van mijten, vlooien of een allergie.

 

Naast kammen, mag je je labrador op tijd eens wassen. Ze vinden water fijn en worden doorgaans graag gewassen. Je hoeft hem niet elke week een bad te geven, één keer per maand is zeker goed. Een fijne, universele shampoo, die de huid beschermt tegen uitdroging is de Dermazyme Losham shampoo .

Maak van de verzorgingsrituelen een gewoonte. Dan wordt dit routine voor de hond. Honden houden van regels en een goede organisatie. Te veel onverwachte verrassingen en veranderingen verwarren de gevoelige labrador. Laat je hond als puppy al wennen aan de verzorging en leer hem aan om stil te zitten.

De labrador is van nature actief. Laat hem dus voldoende bewegen. Een huis met een tuin waar hij voldoende plaats heeft is een voorwaarde voor het houden van deze viervoeter. Ze moeten zichzelf kunnen uitputten, kleine wandelingen zijn niet voldoende. Ook zwemmen vindt hij fijn.

 

Castratie of sterilisatie?

Castratie.

Anders dan bij het teefje, is er voor de reu geen medisch voordeel verbonden aan castratie. De gemiddelde leeftijd om een reutje te castreren is 6 maand, maar het kan ook altijd op een latere leeftijd. 

Redenen om je reutje wel te castreren:

  • Jouw mannetjeshond is hyperseksueel en ‘rijdt’ op alles wat hij tegenkomt. Als je hiervan last ondervindt, kan (chemisch) castreren de oplossing zijn.
  • Je hebt ook een niet-gesteriliseerd teefje in huis, maar je wil geen nestje en je wil het teefje niet laten steriliseren. Om ongelukjes te voorkomen, laat je best je reutje castreren.
  • Je reutje is cryptorch (teelballetjes niet of half ingedaald).
    Bij teelbaltumoren, perianale hernia/tumoren of prostaatproblemen.
Sterilisatie.

De voordelen van sterlisatie bij de teef:

  • Sterilisatie wordt standaard aangeraden ter preventie van melkkliertumoren (borstkanker), baarmoederontsteking en baarmoeder/eierstoktumoren of cystes. Vooral borstkanker komt vaak voor op latere leeftijd bij niet gesteriliseerde teefjes.
  • De kans op melkkliertumoren is miniem indien de teef werd gesteriliseerd vóór de eerste loopsheid. Hoe meer loopsheden de teef doormaakt, hoe hoger dit percentage wordt. 
  • Een ander voordeel van sterilisatie is dat er geen risico meer is dat het teefje zwanger wordt en dat er ook geen maandstonden/bloedverlies zullen zijn.  

Sterilisatie bij de teef wordt algemeen aanbevolen door dierenartsen. Zeker als je niet van plan bent later met je vrouwelijke pup een nestje te kweken. Hoe vroeger de sterilisatie, hoe beter voor de gezondheid van je hond. Afhankelijk van de hond is de gemiddelde sterilisatieleeftijd rond de leeftijd van 6 maand

Gewrichten.

Bij grote honden is het belangrijk om aan de gewrichten te denken. Ze hebben vaak een genetische aanleg voor gewrichtsproblemen. Daarnaast moeten hun gewrichten ook een zwaardere last dragen dan bij kleine honden. Het is belangrijk om hen de juiste voeding en supplementen te geven. Let bij jonge pups goed op met overmatig wandelen. Wacht tot ze volwassen zijn voor je hen lange afstanden laat lopen.

Zeker te overwegen supplementen om gewrichtsproblemen te voorkomen:

Tandhygiëne

Wanneer wij onze tanden niet verzorgen, hebben we last van een stinkende adem of nog erger, we kunnen gaatjes krijgen en andere pijnlijke aandoeningen. Bij je hond is dit net hetzelfde. Vooral tandplak en tandsteen kunnen voor heel wat gebitsproblemen en zelfs chronische ontsteking zorgen. Met ernstige gevolgen voor de gezondheid van uw huisdier, waaronder schade aan het hart, de nieren en de lever.

  • Daarom is het heel belangrijk dat je de tanden van je hond regelmatig poetst. Dit kan je best stap voor stap aanleren. Voor honden waarbij het moeilijker gaat om de tanden te poetsen, kan je een vingertandenborstel gebruiken.
  • Naast de tandenborstels kan je je hond ook dental kauwsticks of kauwstrips geven. Dit zullen ze waarschijnlijk net iets leuker vinden. Deze kauwsnacks zijn niet alleen zeer smakelijk, ze zorgen voor een mechanische reiniging van de tanden en bevatten dikwijls enzymen die de mondflora gezond houden.
  • Er bestaan ook speeltjes voor de tanden. Deze werken op dezelfde manier als de snacks: door te kauwen ontstaat er een poets-effect. Een ideaal voorbeeld van zo'n speeltje is de Kong Extreme dental
  • Als laatste kan ik je nog een dental supplement aanraden om aan het drinkwater of de voeding van je hond toe te voegen. Dit supplement zorgt voor een frisse adem en vertraagt de groei van bacteriën in de mond.

Gezonde snacks.

Er is niets leuker dan je labrador eens lekker te verwennen. Hem nu en dan een hondensnoepje geven kan geen kwaad. Als je dit doet, kan je best kiezen voor de juiste snack.

Deze gezonde snacks voor grote honden zijn alvast het uittesten waard:

 Waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een snack voor jouw hond?

  • De grootte van de snack: De snack die je geeft moet aangepast zijn aan de grootte van jouw hond. Kleinere honden eten best kleinere snacks dan grote honden. 
  • Specifieke snacks: Er zijn honden met bepaalde voedselintoleranties, gevoelige spijsvertering of allergieën. Let dan zeker goed op de inhoud van de snack.
  • Hoeveelheid: Je kan een snoepje als tussendoortje geven maar ook als beloning. Gebruik vetarme snoepjes tijdens de training want dan heb je er meestal meer nodig. Geef als tussendoortje niet teveel snoepjes.

Speelgoed voor grote honden.

Je labrador zal dolgraag in het water spelen. Laat hem bijvoorbeeld apporteren vanuit het water. Wil je je hond lichamelijk en geestelijk uitdagen? Probeer eens een hondensport zoals gehoorzaamheid, dog dancing, training als speurhond of jachttesten. Hou je het liever wat eenvoudiger? Kleine zoekopdrachten en apporteerspelletjes zijn ook een aanrader.

Met dit hondenspeelgoed zal hij zich zeker niet vervelen:

Reacties