Bezig met laden...
Blog menu
29 maart 2021
Advies van onze dierenartsen

Je puppy zindelijk maken, hoe doe je dat?

Je pup is rond de 2 maand wanneer hij zijn nieuwe huisje betreedt. Hoewel hij van zijn moeder geleerd heeft dat het ongemanierd is je slaapplekje te bevuilen, zal hij toch te pas en te onpas zijn behoefte binnenshuis doen. Je nieuwe vriend kent immers het verschil tussen buiten en binnen niet en ziet nog geen graten in zijn gedrag. Hij kan hier niks aan doen, maar zijn baasje komt ter hulp! Samen starten jullie met zindelijkheidstraining. Hoe je je puppy stap voor stap zindelijk maakt, lees je hier!

Je puppy zindelijk maken, hoe doe je dat?

Je pup is rond de 2 maand wanneer hij zijn nieuwe huisje betreedt. Hoewel hij van zijn moeder geleerd heeft dat het ongemanierd is je slaapplekje te bevuilen, zal hij toch te pas en te onpas zijn behoefte binnenshuis doen. Je nieuwe vriend kent immers het verschil tussen buiten en binnen niet en ziet nog geen graten in zijn gedrag. Hij kan hier niks aan doen, maar zijn baasje komt ter hulp! Samen starten jullie met zindelijkheidstraining! Het zal even tijd en energie van je vergen, want je zal je puppy dit nieuw gedrag moeten aanleren. Wij leggen uit hoe! 

Zindelijkheidstraining in 123

Zindelijkheidstraining werkt het best in stappen. Het is bij deze training belangrijk om de signalen van jouw puppy op tijd op te merken en met vaste tijdstippen te werken waarbij u sowieso met hem naar buiten gaat. Bijvoorbeeld ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een klein wandelingetje maken telkens op een vast tijdstip. Een hond moet gemiddeld zo’n 20-30 minuten plassen na een maaltijd (waarbij hij drinkt) en na een dutje/in de mand gelegen te hebben. Laat hem op deze momenten kort eventjes buiten gedurende de dag. Op de duur zal u wel aan zijn gedrag merken wanneer hij zijn plasje moet doen.

Stap 1: De papiermethode - de eerste dagen

Bedek een aangewezen ruimte met papier of leg een puppy trainer en zet je puppy daar op, wanneer je denkt dat hij zijn behoefte moet doen. Hij zal een verband gaan leggen tussen behoefte doen en het papier/de puppy trainer. Verminder geleidelijk aan de hoeveelheid papier op de grond en breng het papier na een tijdje naar buiten. Spreek met je puppy een bepaald plekje af in de tuin waar hij voortaan zijn behoefte mag doen. Verplaats de eerste dagen het papier naar dat plekje. Eens hij snapt dat dit zijn plekje buiten is om zijn behoefte te doen, kan je het papier weglaten. 

Stap 2: De bench-methode - voor als hij alleen is

Intussen ben je waarschijnlijk ook al bezig met benchtraining voor de periodes dat u er niet bent of voor ‘s nachts. Plaats papier of een puppy trainer in een deel van de bench zo ver mogelijk van zijn slaapplaats. Zijn natuurlijk instinct zal hem behoeden voor het bevuilen van zijn slaapplek en hij zal het papier gebruiken. Hou in acht dat puppy’s nog niet de blaascapaciteit hebben van een volwassen hond en nog in de bench (op het papier) zullen plassen. Dat terwijl een volwassen hond zijn plasje zal ophouden en gewoon minder frequent zal hoeven plassen.


Stap 3: Buiten gaan plassen

Neem je pup zo vaak mogelijk mee naar buiten, vooral na:

  • de maaltijd of na lang kauwen op een speeltje
  • na het drinken
  • wanneer hij wakker wordt
  • voor het slapengaan
  • wanneer je puppy op bepaalde plaatsen in huis begint rond te snuffelen of zich onrustig begint te gedragen
  • wanneer je puppy aan de deur begint te staan/janken.

Maak dan ofwel een kort wandelingetje of ga naar het afgesproken plekje buiten. Denk eraan dat je hem op een rustige manier beloont (zachte stem, aai of koekje) zodra hij zijn behoefte buiten doet. Als je vermoedt dat hij zijn behoefte in huis zal gaan doen, leidt hem dan af en neem hem mee naar buiten.

Zoveel mogelijk even buiten gaan met je puppy geeft hem de kans te plassen

Ongelukjes in huis

Dit zal in het begin van de training veelvuldig voorvallen. Je moet begrijpen dat een hond totaal anders denkt dan een mens. Het heeft geen zin om boos te worden op je hond, je hond heeft immers een korte termijngeheugen en zal niet snappen dat jij boos bent om zijn plasje in huis van een half uur geleden. Hij begrijpt niet waarom jij boos op hem bent, hij zal niet weten wat hij misdaan heeft en legt het verband gewoonweg niet. Duw dus zijn snuit nooit in zijn plasje. Dit haalt niets uit. Het heeft dus geen enkele zin je beestje te straffen. Als je puppy een plasje in huis doet, ruim dan het plasje op zonder dat hij erop staat te kijken. Plaats hem eventjes in een andere ruimte. Je hond mag immers niet denken dat je altijd alles van hem zal opruimen.

Als je opruimt, of het nu stoelgang of urine is, wil je dat de geur volledig verdwijnt. Onfrisse geurtjes zijn niet alleen voor onszelf vervelend maar ook voor je hond omdat zijn reukorgaan veel sterker ontwikkeld is dan dat van ons. Honden gaan instinctief altijd op dezelfde plek urineren (=territoriumgedrag), dus om dit te vermijden heb je graag het vorige plasplekje grondig gepoetst.

Een plasje op de vloer kan je gewoon met water en wat reinigingsmiddel kuisen. Urinevlekken op een tapijt verwijderen, doe je best met zoveel mogelijk water en wat zuiveringszout erop. Laat het zout intrekken en zuig het daarna op. Je kan ook lauw water gebruiken, wat detergent en een beetje azijn. Gebruik geen producten met ammoniak. Urine bevat namelijk ook ammoniak en zal dus dezelfde geur afgeven en je hond zal op die plek blijven plassen want hij wil zijn territorium afbakenen. 

Een echte aanrader om heel grondig urinevlekken te poetsen én te vermijden is deze spray: Urine-off . Deze spray reinigt niet alleen, maar kan je ook preventief aanbrengen op je hond zijn favoriete plasplekjes. 

Geduld is een mooie zaak

Geduld met je puppy is het beste advies dat we kunnen geven. Je puppy zindelijk maken loopt in het begin niet van een leien dakje. Zorg ervoor dat je die routine in het naar buiten gaan bewaard. Dat je plasjes in huis snel en grondig opruimt zonder boos te zijn en dat je intussen aan benchtraining doet. De ene hond is ook de andere niet! Sommige pups zijn al op 1 à 2 weken zindelijk, terwijl andere er 5 maand over doen. Het komt wel. Beloofd! 

Begeleiding gewenst? 

Laat je je liever een beetje begeleiden wat de training van je puppy betreft? Stuur dan gerust een mailtje naar onze dierenarts Valerie. Zij helpt je met plezier verder. 

Reacties